VDT: Niko nije podnio krivičnu prijavu povodom izbora v.d. direktora policije

„Nadležno državno tužilaštvo, za sada neće, po službenoj dužnosti formirati krivični predmet po ovom pitanju“, navodi se u saopštenju

45152 pregleda 117 reakcija 53 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT) niko od službenih lica Vlade nije podnio krivičnu prijavu povodom odlučivanja na sjednici Vlade na kojoj je biran vršilac dužnosti (v.d.) direktora Uprave policije.

Iz VDT-a su podsjetili da je Zakonikom o krivičnom postupku propisana obaveza službenih i odgovornih lica u državnim organima da prijave krivična djela koja se gone po službenoj dužnosti, o kojima su obaviještena ili za koja saznaju u obavljanju dužnosti.

„Povodom odlučivanja na 20. sjednici Vlade, niko od službenih lica Vlade nije podnio Državnom tužilaštvu krivičnu prijavu“, kaže se u saopštenju VDT-a.

Oni su kazali da je utvrđivanje zakonitosti donijetih odluka Vlade u nadležnosti Upravnog suda.

„Nadležno državno tužilaštvo, za sada neće, po službenoj dužnosti formirati krivični predmet po ovom pitanju“, dodaje se u saopštenju.

"Vijestima" je iz VDT ranije saopšteno da Specijalno državno tužilaštvo (SDT) "prikuplja informacije" o dešavanjima na sjednici Vlade, na kojoj je Vlada na predlog premijera odredila v.d. direktora policije, iako je zakonom utvrđeno da ga predlaže ministar unutrašnjih poslova.

“Nadležno državno tužilaštvo prikuplja informacije o dešavanjima tokom sjednice Vlade radi donošenja odluke u vezi sa tim da li u konkretnom slučaju treba formirati predmet ili ne”, odgovoreno je “Vijestima” iz Vrhovnog državnog tužilaštva.

Premijer Milojko Spajić je juče na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade kazao i da ga niko nije kontaktirao iz SDT koje prikuplja informacije povodom dešavanja na sjednici Vlade, na kojoj je na njegov predlog određen v.d. direktora policije.

Vlada je većinom glasova 13. marta oko tri sata izabrala rukovodioca Sektora za finansijsko-obavještajne poslove Aleksandra Radovića za v.d. direktora policije na predlog premijera Milojka Spajića.

Zakonom je propisano da vršioca dužnosti direktora policije predlaže ministar unutrašnjih poslova.

Prethodno je, tokom maratonske sjednice Vlade koja je prekidana više puta, premijer predlagao da Radović bude "koordinator" Uprave policije, iako ni to nije predviđeno Zakonom o unutrašnjim poslovima.

O tom predlogu se na sjednici Vlade ipak nije glasalo.

Tokom rasprave o predlogu Spajića da policijom koordinira Radović, ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović pročitao je članovima Vlade član 416 Krivičnog zakonika u kojem je opisano krivično djelo zloupotreba službenog položaja za koje je propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina zatvora, saznaju "Vijesti".

Potom je Šaranoviću, čiji je predlog da vršilac dužnosti direktora Uprave policije bude Lazar Šćepanović odbijen, zamjereno što nije obezbijedio "prohodnost u Vladi za takav predlog".

Šaranović je nakon izbora Radovića "Vijestima" rekao da će obavijestiti nadležne državne organe o sumnji da su na sjednici Vlade izvršena krivična djela, zato što je "prekoračenjem granica svog ovlašćenja" izabrala Radovića.

Zapisnik sa te maratonske sjednice Vlade naknadno je dopunjavan nakon što su iz prvobitne verzije tog dokumenta izostale upozorenja ministara iz Demokratske Crne Gore na tok rasprave kada se određivao privremeni šef policije.

Broj strana zapisnika je neznatno povećan nakon što su unijete ključne primjedbe ministara odbrane Dragana Krapovića, koji je glasao protiv usvajanja zapisnika, o upozorenjima koja su on i ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović uputili ostalim članovima Vlade na navodna kršenja zakona prije početka rasprave o predlogu premijera Milojka Spajića da se za v. d. direktora policije izabere Aleksandar Radović.

U predlogu zapisnika u koji su “Vijesti” imale uvid, zaključeno je da je odbijen predlog ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića da se za v. d. direktora UP odredi Lazar Šćepanović, ali i da je on odbio da predloži jednog od preostalih kandidata sa spiska prijavljenih lica, te da je Vlada ovlastila premijera Milojka Spajića da predloži drugog, a da je on predložio Radovića.

Ministar odbrane Dragan Krapović je izdvojio mišljenje u odnosu na zapisnik i tražio da mu se dostavi tonski zapisnik na koji ima pravo po Poslovniku o radu Vlade.

Krapović je zahtijevao da se u zapisnik unese da je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović na sjednici rekao da je spreman da na sljedećoj sjednici Vlade predloži ime novog kandidata za privremenog šefa policije, što je podijelio sa kolegama iz izvršne vlasti tokom rasprave o toj tački dnevnog reda.

Krapović navodi da je Šaranović objasnio da se to nije moglo dogoditi na toj sjednici, jer je ta tačka dnevnog reda iscrpljena, te da nije sazvana nova sjednica na kojoj bi, saglasno proceduri, jedino mogao predložiti novog kandidata.

U Krapovićevim primjedbama na zapisnik, stoji da je nakon odbijanja Šaranovićevog predloga, a prije nastavka rasprave o daljim zaključcima, ministar odbane upozorio da je tačka dnevnog reda iscrpljena, te da ukoliko neko preuzme nadležnosti ministra unutrašnjih poslova i članovi Vlade koji to podrže grubo krše Zakon o unutrašnjim poslovima i ulaze u zonu krivične odgovornosti.

Krapović je istakao da čine krivično djelo zloupotrebe službenog položaja na način što će prekoračenjem službenih ovlašćenja pribaviti korist Aleksandru Radoviću i to tako što bi ga premijer, kome to ne pripada po Zakonu, predložio sa liste zainteresovanih lica i pored jasnog pisanog naznačenja od strane ministra unutrašnjih poslova u aktima dostavljenim Vladi da Radović nije kandidat za v. d. direktora Uprave policije saglasno Zakonu o unutrašnjim poslovima.

Povodom izbora Radovića mišljenje su izdvojili članovi Vlade iz Demokrata Aleksa Bečić, Momo Koprivica, Danilo Šaranović, Dragan Krapović, Vladimir Martinović i Tamara Vujović, kao i ministar pravde Andrej Milović.

Bonus video: