Veljović: Bjekstvom bih priznao krivicu, dajem javnu riječ da neću da bježim

Specijalni tužilac Vukas Radonjić kazao je da je tokom istrage prikupljeno dovoljno dokaza za osnovanu sumnju da se podigne optužnica za koju je ocjenio da je bez nedostataka

61524 pregleda 349 reakcija 125 komentar(a)
Jedno od ranijih privođenja Veljovića, Foto: Luka Zeković
Jedno od ranijih privođenja Veljovića, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.03.2024. 20:01h

Bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović rekao je danas u Višem sudu u Podgorici da je bjekstvo priznanje krivice, a da on daje javnu riječ da neće da bježi i da nema od čega da bježi.

Kontrola optužnice protiv Veljovića i ostalih optuženih za šverc cigareta, održana je danas u Višem sudu u Podgorici.

Specijalni tužilac Vukas Radonjić kazao je da je tokom istrage prikupljeno dovoljno dokaza za osnovanu sumnju da se podigne optužnica za koju je ocjenio da je bez nedostataka.

Predložio je da je vanraspravno vijeće Višeg suda potvrdi.

Veljović smatra da se radi o političko-policijskom progonu protiv njega, te da zna ko je nalogodavac.

Istakao je da neće da bježi i da je i danas doveden iz bolnice i da mu tužilaštvo svjesno ugrožava zdravlje.

"Optužnica je zlonamjerna", kazao je Veljović.

Veljović je kazao i da su mu kriminalne grupe prijetile ubistvom

"Bio sam direktor Uprave policije i dao sam ličnu podršku akcijama u kojima su uhapšeni i neki ljudi koji su ovdje sada optuženi. Specijalno tužilaštvo svjesno ugrožava moje zdravlje. Drugi put sam na bolničkom liječenju. Nastaviću da se borim i da dokažem da nisam kriv. Za 34 godine službe ostvario sam značajne rezultate. Za ove tri godine navodnih 'oslobodilaca' ja sam četiri puta progonjen i to: napad na službeno lice, Cetinje, tu sam oslobođen. Zatim kao savjetnik predsjednika da sam pozvao na pružanje otpora, to je tužilaštvo odbacilo. Takođe događaj sa Cetinja, i to je odbijeno i sad ovo", istakao je Veljović

Ocijenio je da optužnica besmislena, zlonamjerna i motivisana političko - policijskim progonom određenih struktura.

"Ova optužnica ima za cilj da se ja politički i medijski kompromitujem i ima za cilj satanizaciju mene. Optužnica ne sadrži ni jedan dokaz. Trudiću se da istinom i konkretnim činjenicama odbranim svoje porodično dostojanstvo", kazao je Veljović.

Dodao je da mu je zdravstveno stanje loše, te da je zbog toga po drugi put hospitalizovan.

"Nikad u životu ne bih pobjegao. Imam dodatni motiv da se borim i dokažem istinu. Ovo je moja država, ovdje sam rođen, ovdje živim, ovdje ću i da okončam. Bjekstvo je prihvatanje krivice. Ja nemam razlog za to, nemam od čega da bježim i od čega da se krijem", kazao je Veljović.

Martinović: U crnogorskom pravosuđu neko se igra Boga, ispaštaće građani

Advokat Nikola Martinović, branilac Veljovića, kazao je da se u crnogorskom pravosuđu neko igra Boga i da će na kraju ispaštati građani.

"Ovaj predmet je toliko obiman da smo ga dobili na posebnom hard diksu, tužilaštvo namjerno zatrpava i sud i odbranu. I sebe sam našao u jednom čatu, neko lice me spominje kako režem grane, drvo, u ulici u kojoj živim. Eto toliko ima nepotrebnih spisa u ovome", ocijenio je Martinović.

Dodao je da se u optužnici navodi da je ova kriminalna organizacija nastala 2018. godine, a da je Veljović postao njen član 2020. godine.

Advokat Martinović je naveo da se u optužnici navodi da je mjesto izvršenja krivičnog djela Crna Gora i da se postavlja pitanje kako onda strani organ vodi istragu (Francuska - Skaj), imajući u vidu da je to suprotno crnogorskom zakonu.

Kazao je da je nevjerovatno povjerovati u to da je Veljović dostavljao informaciju o pretresu kuće optuženog Nikočevića.

Perović: Optužnica se zasniva na dokazima koji ne mogu biti dokazi

Branilac okrivljenog Aleksandra Mrkića, advokat Zoran Perović osporava navode optužnice, kao i kvalifikaciju tužilaštva da je njegov branjenik formirao kriminalnu organizaciju radi izvršenja više krivičnih djela.

"Ova optužnica se zasniva na dokazima koji ne mogu biti dokazi. Izvještaji, zabilješke policije, ugovori bez potpisa nisu dokazi i zato predlažem da se izuzmu iz spisa predmeta kao nevaljani", istakao je advokat Perović.

Analizirao je Skaj prepiske koje je Crnoj Gori dostavio francuski sud i pojasnio da kako ovaj tako i sve dokaze koji proističu iz njega treba izuzeti iz spisa predmeta.

"Ovaj dokaz je pribavljen na nejasan način, kako prema našim tako i prema francuskim zakonima. O zamolnici za ovaj dokaz odlučivali su pomoćnik sudije za istragu suda u Francuskoj i službenik pravosudne policije a što je neprimjenjivo u našem Zakoniku o krivičnom postupku", smatra Perović.

Popović: Dokazi su prvo dostavljeni medijima pa su tek onda došli kod nas

Branilac Mrkića, advokat Marko Popović naveo je da je istraga protiv njegovog klijenta i ostalih proglašena tajnom te da odbrana do podizanja optužnice nije bila u mogućnosti da se upozna sa dokazima.

"Uprkos stavljanju oznake tajnosti dokazi su prvo dostavljeni medijima pa su tek onda došli kod nas. Koji je to malignitet u Crnoj Gori da o dokazima prvo raspravlja javnost pa tek onda da završe u krivičnim postupcima", naglasio je advokat Popović i dodao da odbrana ne zna gotovo ništa o Skaj dokazima.

"Odbrana ne zna ništa o načinu na koji su pribavljeni Skaj dokazi iz Francuske kao i da stav Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da je Aleksandar Mrkić istovremeno koristio šest kriptovanih telefona nije primjenjivo u stvarnosti", kazao je on.

Advokat Popović smatra da pravosudni organi Crne Gore i Srbije žure u prihvatanju Skaj komunikacija kao dokaza i da to znači da će politički motivisan i lični progon kojem je sada izložen njegov branjenik Aleksandar Mrkić plaćati građani.

Optužnicu je SDT, po njegovoj ocjeni, prilikom pisanja koristio petparački metod bez ijednog dokaza.

"Optužbe su paušalne i uopštene, pa ako prođe, prošlo je", naglasio je advokat Popović.

Šta piše u optužnici

SDT je dostavilo 24. januara podgoričkom Višem sudu optužnicu protiv Veljovića.

Optužnicom je obuhvaćeno 15 osoba, koje se terete za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, dva krivična djela krijumčarenja, pranje novca i zloupotreba službenog položaja.

Kao organizator kriminalne grupe koja se bavila krijumčarenjem cigareta označen je Aleksandar Mrkić, koji je u bjekstvu.

Veljović je optužen za zloupotrebu službenog položaja i stvaranje kriminalne organizacije. Tužilaštvo ga tereti da je povjerljivim informacijama pomagao šefu kriminalne organizacije Aleksandru Mrkiću da švercuje cigarete.

Optužnica je podignuta protiv Aleksandra Mrkića, Veselina Veljovića, Arsenija Kalezića, Muja Nikočevića, Nikole Mrkića, Željka Bulatovića, Dušice Bulatović, Predraga Veljića, Borislava Lečića, Nemanje Anđelkovića, Gorana Gluščevića, Nikole Bačilovića, Sadiga Elnagara, Nikole Bubanje i Stefana Bubanje.

SDT je podiglo optužnicu protiv 15 okrivljenih lica: A.M., V.V., M.N., A.K., N.M., S.B., N.B., Ž.B., D.B., P.V., B.L., N.A., G.G., N.B. i S.E., za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, dva krivična djela krijumčarenja, pranje novca i zloupotreba službenog položaja.

"Iz dokaza prikupljenih u izviđaju i istrazi proizilazi osnovana sumnja da je okrivljeni A.M., u 2018. godini, stvorio kriminalnu organizaciju koja je djelovala na teritoriji Crne Gore, a čiji član je postao i tadašnji direktor Uprave policije i kasniji savjetnik predsjednika Crne Gore za odbranu i bezbjednost, okrivljeni V.V. i druga okrivljena lica, sa ciljem bavljenja krijumčarenjem cigareta iz Slobodne carinske zone Luke Bar i pranjem novca", naveo je ranije specijalni tužilac Vukas Radonjić.

Bonus video: