Katnić na suđenju: Milo Đukanović me je pitao koga reketiram

Bivši glavni specijalni tužilac objasnio da je o slučaju iznude od kompanije A2A prvi put čuo od tadašnjeg šefa države, na svečanosti u Prijestonici. “Đukanović mi je prišao i pitao šta mi je poznato u vezi prijava člana borda direktora Elektroprivrede i predstavnika kapitala u A2A Oresta Bramantija - da ga ja i Rodić reketiramo i da ćemo da im uzmemo 600.000 eura”, rekao je Katnić

73651 pregleda 198 reakcija 112 komentar(a)
Milivoje Katnić i Milo i Lidija Đukanović na predsjedničkoj inauguraciji 2018. godine na Cetinju, Foto: Filip Roganovic
Milivoje Katnić i Milo i Lidija Đukanović na predsjedničkoj inauguraciji 2018. godine na Cetinju, Foto: Filip Roganovic

Bivši glavni specijalni tužilac (GST) Milivoje Katnić kazao je da je o navodnom reketiranju predstavnika italijanske firme “A2A” prvi put čuo od tadašnjeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

To je juče saopštio u podgoričkom Osnovnom sudu, gdje mu se sudi po tužbi države zbog sumnje da je grubo prekršio propise tokom postupka koji je od 2017. vodio protiv advokata Gorana Rodića, Siniše Gazivode i Marije Radulović.

Advokati su tužili državu zbog nezakonitog postupanja tokom istrage koju je Katnić pokrenuo protiv njih i dobili oko 11.500 eura odštete. Država sada to sudskim putem traži od nekadašnjeg GST-a.

Advokati Rodić, Radulović i Gazivoda pravosnažno su u aprilu 2022. oslobođeni optužbe za pokušaj prevare italijanske kompanije A2A, u odvojenom postupku koji je protiv njih pokrenuo Katnić. Apelacioni sud je tada potvrdio odluku Višeg suda iz februara 2021. jer u optužnici nije bilo dokaza protiv advokata.

Katnić je juče objasnio da mu je Đukanović prišao na jednoj svečanosti u Prijestonici.

“Ne sjećam se tačnog datuma, znam da je to bilo na svečanosti Skupštine na Cetinju organizovane povodom ulaska Crne Gore u NATO. Đukanović mi je prišao i pitao šta mi je poznato u vezi prijava člana borda direktora Elektroprivrede i predstavnika kapitala u A2A Oresta Bramantija - da ga ja i Rodić reketiramo i da ćemo da im uzmemo 600.000 eura”, rekao je nekadašnji glavni specijalni tužilac.

Istakao je da je nakon tog susreta sa bivšim šefom države, o tome razgovarao sa tadašnjom tužiteljkom Stojankom Radović, koja mu je rekla da je upoznata sa tim slučajem...

U sudnici sutkinje Sanele Efović, podsjetio je da je pokrenut krivični postupak protiv firme A2A, u kojem se ta kompanija tereti da je nanijela štetu Elektroprivredi u iznosu od šest miliona eura.

Zbog toga se, kazao je juče, sastao sa Rodićem i Bramantijem i kazao im da će taj problem moći da riješe isključivo kada plate pun iznos za koji se terete, što se, kako je rekao, nije svidjelo Italijanu...

“Kazao sam mu da ne postoje mogućnosti da se ta pravna stvar riješi, osim da plate. Bramantiju se to nije svidjelo, napustio je sastanak uz obrazloženje da oni nijesu ništa pogriješili, pa samim tim ne bi trebalo ništa ni da plate”, dodao je Katnić.

Prema njegovim riječima, kasnije mu je ponuđeno da ode na večeru sa Rodićem, kako bi podijelili 600.000 eura koje bi dobili nakon što on obustavi postupak protiv italijanske kompanije:

“Kako oni ne bi morali da plate ni cent”, tvrdio je juče Katnić.

Dodao je da ima svjedoke da mu je nuđen mito kako bi okončao taj krivični postupak i ocijenio da je žalosno što su neki građani “velike zemlje kao što je Italija”, pomislili da glavnog specijalnog tužioca mogu da kupe za 300.000 eura, a da su istovremeno nudili čak 250 miliona eura za akcije Elektroprivrede Crne Gore.

On je potencirao da je sa Rodićem ranije bio u izuzetnim prijateljskim odnosima i dodao da je taj advokat samo za usluge kompaniji A2A naplatio “između 90.000 i 100.000 eura”...

Sud je ranije konstatovao da je do povrede prava advokata Rodića, Gazivode i Radulović došlo usljed objavljivanja saopštenja i pratećeg dokumenta na internet stranici Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) 17.7.2017. godine, pod nazivom “Specijalno državno tužilaštvo predstavlja oblike specijalnog rata”, a što je utvrđeno pravosnažnom presudom Osnovnog suda u Podgorici.

Država Crna Gora tužila je Milivoja Katnića za 11.525,67 eura, radi regresne naknade, na ime isplaćene nematerijalne štete usljed povrede prava na psihički integritet, prava na čast, ugled, na zaštitu privatnog života, prava na dostojanstvo, prepisku, lične zapise, kao prava ličnosti advokatima Rodiću, Gazivodi i Radulović.

Katnić je ranije kazao da je tužba države protiv njega bez osnova i da će to dokazati u sudskom postupku.

Istovremeno je rekao da nema primanja, jer mu nisu dali ni penziju.

“To je sve jer sam te stvari objavio javno, i nijesam blefirao kao neki pa da ispada da su to objavili novinari istraživači, Marko i Janko, nego sam napisao sve što sam mislio. To će se sve vidjeti u postupku. Ja sam omogućio da se državi vrati preko sedam miliona koje je A2A bila nezakonito uzela od države, odnosno Elektroprivrede, a država je bila većinski vlasnik. Dakle, vratio sam državi sedam miliona eura koje nikada ne bi bile vraćene da nijesam bio rukovodilac u SDT-u. Samo u tom predmetu. A evo vidite, sada hoće da mi uzmu 11.500 eura. Tužba je bez osnova”, kazao je Katnić.

Bonus video: