Stanoviću 12 godina zatvora zbog ubistva Lašmanove

Sud nije prihvatio da se radi o svirepom ubistvu

38170 pregleda 210 reakcija 113 komentar(a)
Stanović (arhiva), Foto: Savo Prelević
Stanović (arhiva), Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.03.2024. 12:20h

U ponovljenom postupku, danas je u Višem sudu u Podgorici, okrivljeni Arsenije Stanović osuđen na 12 godina zatvora zbog ubistva ukrajinske dravljanke Anastasije Lašmanove 11. maja 2018. godine.

Obrazlažući prvostepenu presudu, sudija Katarina Padalica rekla je da sud nije prihvatio pravnu kvalifikaciju optužnice da je Stanović izvršio krivično djelo teško ubistvo na svirep način iz člana 144. Krivičnog zakonika Crne Gore, već da se radi o ubistvu iz člana 143, odnosno o "običnom" ubistvu.

Optužnicom je predstavljeno da je okrivljeni Stanović 11. maja 2018. godine, u jutarnjim časovima, u Kotoru, naselje Dobrota, u iznajmljenom stanu oštećene Lašmanove, koji se nalazi u suterenu zgrade, na svirep način, sa umišljajem ubio, pri čemu je bio svjestan svog djela, čije izvršenje je htio.

On je u pomenutom stanu napao oštećenu, zadajući joj 16 udaraca oštricom i šiljkom jako zamahnutog mehaničkog oruđa u predjelu tijela i najmanje deset udaraca tupinom jako zamahnutog mehaničkog oruđa u predjelu glave i tijela, usljed kojih udaraca je oštećena trpjela fizičke bolove i strah jakog intenziteta.

U optužnici se dodaje da je okrivljeni bio svjestan da oštećenoj nanosi teške tjelesne povrede koje su praćene teškim bolovima i patnjama, da bi potom nastavio da muči oštećenu, svjestan da nastavljanjem mučenja može prouzrokovati smrt oštećene, pa je to i htio", piše u optužnici.

Sutkinja Katarina Padalica kratko je obrazložila presudu krivičnog vijeća kojim je predsjedavala.

"Sud je nesumnjivo utvrdio da je Stanović kriv. Sud nije prihvatio pravnu kvalifikaciju, da je izvršio ubistvo Lašmanove na svirep način, kako je to navedeno u optužnici", kazala je sutkinja u obrazloenju presude.

Dodala je da bi postojalo svirepo ubistvo potrebno je da budu ispunjenii kako objektivni tako i subjektivni elementi.

Kako je navela, subjektivni elementi su da je okrivljeni svjestan da žrtvi nanosi bolove, te da uživa u tome i da to hoće.

"Takođe za postojanje svirepog ubistva neophodno je da želi da muči žrtvu. Sud je našao da nema subjektivnog elementa svireposti. Iz nalaza komisije ljekara vještaka, decidno je navedeno da se Arsenije Stanović nalazio u afektu razdražljivosti jakog inteziteta, nakon što mu je Lašmanova rekla da 'on i njegova djevojka imaju teško oboljenje'. Tada dolazi do suženja svijesti okrivljenog Stanovića, koji nije bio svjestan patnji i bola koji je Anastasija Lašmanova trpjela. Nije dokazan element svireposti, jer okrivljeni nije bio svjestan da je 16 puta zadao ubodno rezne rane oštećenoj. Sud je cijenio olakšavajuće okolnosti prilikom odmjeravanja visine kazne, a to je mladost Stanovića i da ranije nije osuđivan. Od otežavajućih okolosti sud je imao u vidu iskazanu upornost koja se ogleda u tome da je sa 16 uboda usmrtio Lašmanovu", rekla je Padalica u obrazloženju presude.

Kako nezvanično saznajemo, Više državno tužilaštvo u Podgorici uložiće žalbu Apelacionom sudu Crne Gore na presudu Višeg suda.

Ranijom prvostepenom presudom optuženi Stanović oglašen je krivim zbog krivičnog djela ubistvo iz člana 143 KZ CG i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina. Optužnicom Višeg državnog tužilaštva u Podgorici optuženom Stanoviću je stavljeno na teret izvršenje krivičnog djela teško ubistvo na svirep način iz člana 144 stav 1 tačka1 KZ CG.

Vijeće Apelacionog suda ukinulo je raniju osuđujuću presudu kojom je Stanović osuđen na 15 godina zatvora i ocijenilo da su razlozi prvostepene presude nejasni i protivrječni u odnosu na sadržinu nalaza i mišljenja vještaka sudske medicine i Komisije vještaka koja je obavila sudsko-psihijatrijsko vještačenje optuženog, što predstavlja bitnu povredu odredaba krivičnog postupka, zbog čega je bilo nužno ukinuti prvostepenu odluku, navedeno je tada u saopštenju Apelacionog suda.

Piperović najavio žalbu: Žao mi je te mlade djevojke Anastasije Lašmanove

I odbrana je nezadovoljna današnjom presudom.

Advokat Zoran Piperović, branilac okrivljenog Stanovića, u izjavi novinarima je najavio žalbu, jer smatra da sud treba da donese oslobađajuću presudu.

"Okrivljeni Stanović se nalazio u stanju privremene duševne poremećenosti koje isključuje krivičnu odgovornost", kazao je Piperović i dodao da žali zbog smrti Anastasije Lašmanove.

"Sud nije prihvatio kvalifikaciju tužilaštva da se radi o teškom ubistvu. Okrivljeni Arsenije Stanović je oglašen krivim i osuđen je na 12 godina zatvora. Pretpostavljam da će da se žali tužilac. I dalje ostajem pri stavu da je Stanović bio u stanju privremene duševne poremećenosti i da je zasluživalo oslobađajuću presudu", kazao je branilac.

Naveo je da je imajući u vidu početnu pravnu kvalifikaciju "teško ubistvo", Piperović ističe da se presuda može smatrati ne uspjehom, nego da se prošlo bolje nego što se mislilo.

"I dalje sam pri stavu da je pogrešno cijenjen nalaz vještaka Željka Golubovića i da je sud trebalo da donese oslobađajući odluku. Žao mi je te mlade djevojke Anastasije Lašmanove, žao mi je svakog mladog života. Govorim kao čovjek koji ima sažaljenja prema nekome. Njen život ne može više da se povrati, to ne znači da jednog mladog momka sada treba, maltene lišavati života i to na jedan lagan način. Ko hoće da gleda stvarno i životno, momak od 23 godine je skoro sijed. Vjerovatno je i sud o tome vodio računa. Apelacioni sud je taj koji će da stavi tačku na ovaj slučaj", kazao je Piperović.

Bonus video: