SDT: Uhapšene dvije osobe u Budvi i Podgorici

Podnijete krivične prijave protiv pet osoba zbog sumnje da su učinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije radi izvršenja ubistva

97802 pregleda 16 komentar(a)
Privođenje jednog od osumnjičenih, Foto: Luka Zeković
Privođenje jednog od osumnjičenih, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.03.2024. 17:14h

Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) službenici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) sa kolegama iz Sektora za borbu protiv kriminala uhapsili su danas Podgoričanina Vasilija Boljevića (40) i Budvanina Radovana Raša Vujovića (38), zbog stvaranja kriminalne organizacije ali sumnje da su imali ulogu u ubistvu i pokušaju ubistva na Cetinju 2019. godine.

Kako je saopštio portparol i tužilac Vukas Radonjić, protiv njih dvojice kao i Ž.R. M.M. i S.V., koji su nedostupni državnim organima, podnijeta je krivična prijavu zbog postojanja osnova sumnje da su učinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije 2019. godine na Cetinju, radi izvršenja krivičnih djela ubistvo i teško ubistvo.

"Vijesti" saznaju da su u pitanju Željko Roganović (31), Miloš Mijanović (33) i srpski državljanin Srđan Vušurović (31).

Hapšenja su izvedena u Podgorici i Budvi, a iz SDT-a su naveli i da u toku saslušanja osumnjičenih.

Specijalno državno tužilaštvo je već podiglo optužnicu pred Višim sudom u Podgorici, protiv 10 osoba u okviru ovog predmeta, za koje postoji osnovana sumnja da su organizatori i članovi kriminalne organizacije.

I Uprava policije oglasila se povodom današnje akcije u kojoj su uhapšeni Vujović i Boljević.

"Policijski službenici Sektora za borbu protiv kriminala u saradnji sa Specijalnim policijskim odjeljenjem su po nalogu specijalnog državnog tužioca, sihronizovanim radnjama realizovali aktivnost u odnosu na pet lica članova jedne organizovane kriminalne grupe koja djeluje na teritoriji Crne Gore, kojom prilikom su dva lica lišili slobode, dok se tri lica u ovom momentu ne nalaze na teritoriji Crne Gore", navodi UP.

Policija je saopštila da je jedna osoba - državljanin Srbije.

"U ranim jutarnjim časovima izvršeni su pretresi na više lokacija na teritoriji Podgorice, Cetinja i Budve", navodi UP.

Prema saopštenju policije postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni Boljević i Vujović sa Ž.R. (32 ) M.M. (33) sa Cetinja, S.V. (31) iz Srbije, kako je krivičnom prijavom predstavljeno, izvršili krivično djelo iz člana 401a stvaranje kriminalne organizacije, odnosno postali članovi jedne organizovane kriminalne grupe tokom 2020. godine, koja je imala za cilj izvršenje više teških krivičnih djela protiv života i tijela.

"Osumnjičeni V.B. lišen je slobode tokom akcije na teritoriji Podgorice, dok je lice R.V. lišen slobode na teritoriji Budve, dok će u odnosu na preostala lica biti preduzete potražne mjere i radnje u cilju lociranja i lišenja slobode", saopštila je policija.

U saopštenju UP navodi se da je osumnjičeni S.V. krajem 2020. godine hapšen u Podgorici i procesuiran, kada je kod njega pronađen pištolj, a u odnosu na koga su preduzete policijsko-tužilačke mjere i radnje i osujećenje njegove namjere u izvršenju teškog krivičnog djela u odnosu na jednog člana suprotstavljene organizovane kriminalne grupe.

"S.V. je nakon što je izdržao kaznu zatvora tokom 2021. godine, napustio teritoriju Crne Gore", piše u saopštenju.

Uprava policija je naglasila da će službenici Sektora za borbu protiv kriminala u narednom periodu nastaviti snažnu i odlučnu borbu protiv svih oblika kriminala, u cilju potpunog uspostavljanja kriminalističke kontrole nad djelovanjem visokorizičnih kriminalnih grupa i biti pouzdan partner Specijalnom državnom tužilaštvu, kao ključnom nosiocu borbe protiv organizovanog kriminala i shodno postavljenim prioritetima odlučno i istrajno sprovoditi aktivnosti sa primarnim fokusom na neutralisanje djelovanja organizovanih kriminalnih grupa i sa njima povezanih lica, u cilju stvaranja povoljnog bezbjednosnog ambijenta za građane Crne Gore.

Bonus video: