Višem tužilaštvu dostavljena prepiska o ubistvu iz 2006: Analiza poruka vodi do glavnog?

Podgoričko Više državno tužilaštvo provjerava transkripte poruka koje su šefovi kavačkog klana i sa njima povezani policajci razmjenjivali u vezi sa slučajem ubistva Vojičića i prebijanja književnika Brkovića. Iz Uprave policije nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” o potrazi za okrivljenim Vukovićem, koju je trebalo da izda sud, niti jesu li ga locirali

92254 pregleda 58 reakcija 35 komentar(a)
Uviđaj u centru Podgorice nakon ubistva Vojičića i prebijanja Brkovića, Foto: Savo Prelević
Uviđaj u centru Podgorice nakon ubistva Vojičića i prebijanja Brkovića, Foto: Savo Prelević

Podgoričko Više državno tužilaštvo analizira transkripte poruka sa nekad zaštićene kriptovane Skaj aplikacije, koje su šefovi kavačkog klana i sa njima povezani policajci razmjenjivali u vezi sa slučajem ubistva Srđana Vojičića i prebijanjem književnika Jevrema Brkovića.

“Vijesti” su u dva nastavka objavile transkripte tih komunikacija, u kojima kavčani tvrde da znaju ko je organizovao i učestvovao u napadu na književnika, kada je fizički likvidiran njegov tjelohranitelj.

Iz tužilaštva kojim rukovodi Lepa Medenica odgovorili su “Vijestima” da su od Specijalnog državnog tužilaštva tražili i dobili Skaj prepisku.

“Ovo tužilaštvo je, a kako su saizvršioci ovog krivičnog djela ostali nepoznati, nakon objave transkripata u medijima od Specijalnog državnog tužilaštva zatražilo dostavljanje istih, koji transkripti su nam dostavljeni i njihova analiza je u toku”, objasnila je Medenica.

Istakla je da je u tom tužilaštvu formiran predmet protiv okrivljenog Željka Vukovića, zbog izvršenog krivičnog djela teško ubistvo u pokušaju u saizvršilaštvu sa NN licima, na štetu lica Brkovića i Vojičića, i da je taj predmet u fazi suđenja pred Višim sudom u Podgorici.

Tvrde da je taj predmet i dalje otvoren i da još tragaju za direktnim počiniocima ubistva.

Početkom marta u podgoričkom Višem sudu odgođen je nastavak ponovljenog suđenja Vukoviću, jer se taj okrivljeni nije pojavio na optuženičkoj klupi.

Vukovića nakon hapšenja privode na saslušanje (Arhiva)
Vukovića nakon hapšenja privode na saslušanje (Arhiva)foto: SAVO PRELEVIC

Predsjednica vijeća, sutkinja Katarina Padalica objasnila je da će narediti da se izda naredba za prinudno dovođenje Vukovića.

To se dogodilo nakon što su “Vijesti” objavile dio prepiske sa Skaj aplikacije, u kojoj dio vođa kavačkog kriminalnog klana i tadašnjih policajaca dogovara da traži iznudu od jednog podgoričkog biznismena, koji je navodno organizovao napad prije 18 godina. Oni se tu pozivaju na izjavu koju im je dao Vuković dok su ga “saslušavali” u Istražnom zatvoru.

Nakon odgođenog suđenja, Puniša Vojičić, stric ubijenog Srđana Vojičića, kazao je novinarima da očekuje da će novi vrhovni državni tužilac Milorad Marković pomoći da se konačno u potpunosti rasvijetli taj zločin iz 2006. godine, s obzirom na to da posjeduje izjavu u kojoj su decidno navedena imena svih učesnika u napadu.

Vojičić je kazao da ima izjavu Vukovića, koju je dao državnoj tužiteljki Suzani Milić.

Ustvrdio je da je okrivljeni decidirano naveo sva imena koja su organizovala i učestvovala u ubistvu Srđana i napadu na Brkovića.

“Imam taj zapisnik sa izjavom Vukovića. Niko ništa nije preduzeo. Sve je zataškavao Veselin Veljović. Svi znaju od prvog sata ko je ubio Srđana Vojičića. Već 18 godina trpim teror ravan smrti. To je sramota”, izjavio je Puniša Vojičić.

Šta piše na Skaju

“Vijesti” su u februaru objavili dio komunikacije odbjeglog policajca Ljuba Milovića i šefa kavačkog kriminalnog klana Radoja Zvicera, iz koje proizilazi da je jedan podgorički biznismen organizovao je napad na književnika, tokom kojeg je život izgubio njegov pratilac 24. oktobra 2006.

Krajem septembra 2020. godine njih dvojica komentarišu odnose tog biznismena sa tadašnjim pomoćnikom direktora Uprave policije, pa konstatuju da su loši, i da bi informacijma koje posjeduju mogli da ucjenjuju tog privatnika i njegove nekadašnje tjelohranitelje.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) duže od tri mjeseca ne odgovaraju na dva seta pitanja “Vijesti” o zločinu iz 2006. godine, da li su saslušali biznismena koji se pominje u Skaj aplikaciji ili ostale o kojima pričaju Zvicer, Milović i njihovi saradnici.

Iz transkripata koje je crnogorskim istražiteljima dostavio Europol, proizilazi da je Zvicer informacije o tome dobio iz Istražnog zatvora, od svog vojnika koji je iza rešetaka “saslušavao” Željka Vukovića, okrivljenog za saučesništvo u ubistvu Vojičića i prebijanje sada pokojnog književnika.

Među milionima poruka koje su kriminalci razmjenjivali je i fotografisano pismo koje je navodno pisao i optuženi Vuković, a u kome opisuje događaj, koliko je plaćen za to, ko ga je platio... taj Podgoričanin tvrdi i da nije znao koga ide da tuče.

Iz komunikacije Milovića i Zvicera proizilazi da je Vukoviću “izjavu uzimao” optuženi za teška krivična djela Mario Milošević.

Šef kavčana prosljeđuje Miloviću prepisku sa Miloševićem, tokom koje dogovaraju da tim pisanim priznanjem ucjenjuju podgoričkog bizsnismena i njegove tjelohranitelje, od kojih je jedan nekadašnji policajac.

Njega su, piše u transkriptima, planirali ucjenom da natjeraju da im u Reževićima “namjesti” Budvanina Marka Ljubišu zvanog Kan i sada pokojnog Milića Minju Šakovića iz Podgorice.

“Mogu da ga nagrdim... On je platio da se šipka Jevrem, pa su ubili onog Vojičića”, šalje Zvicer.

18 godina van domašaja pravde su nalogodavac i saučesnici u napadu na književnika Jevrema Brkovića, tokom kojeg je život izgubio njegov pratilac Srđan Vojičić 24. oktobra 2006.

Milović odgovara da je to tačno i dodaje da su ti bili i saradnici tog biznismena, koje pominje prezimenom.

“Jeste, tu je bio i ...”, odgovara Zvicer, pominjući i treću osobu - nekadašnjeg čuvara tog poslovnog čovjeka.

“Jeste, ... je ja mislim pucao...Nego sam zaboravio”, konstatuje Milović.

Zvicer potom objašnjava da je optuženi Vuković u zatvorskoj sobi “kod naših” i da je sastavio izjavu:

“Eto ga u sobu kod naših, sastavio je izjavu... Neka ... traže pare”, poručuje šef kavčana, navodeći ime biznismena.

Optužnica i presuda

Apelacioni sud je 6. aprila 2023. godine, donio rješenje kojim je uvažio žalbe Višeg državnog tužilaštva u Podgorici i branioca optuženog Željka Vukovića, ukinuo presudu Višeg suda u Podgorici i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Presudom Višeg suda, optuženi Vuković, oglašen je krivim zbog izvršenja krivičnog djela - ubistvo u pokušaju u saizvršilaštvu, za koje je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri godine i šest mjeseci.

Optužnicom je predstavljeno da je Željko Vuković oko 21.50 časova 24. oktobra 2006. godine, sa još dvije osobe umišljano pokušao da ubije više osoba.

“Okrivljeni je sa dva NN lica, naoružani pištoljem i metalnim šipkama, došao u Ulicu obala Ribnice u neposrednoj blizini broja 8, gdje se u mraku skrivao sa njima, čekajući dolazak oštećenog Brkovića i Vojičića, koji je bio u funkciji njegovog obezbjeđenja, znajući da moraju doći na to mjesto jer oštećeni Brković tu stanuje. U trenutku kada su oni došli vozilom ‘audi A6’, okrivljeni Vuković je zajedno sa jednim NN licem, napao Brkovića šipkama, tako što je zamahnuo i zakačio ga po glavi, ali je u daljem napadu bio spriječen jer je Brković uspio da mu otme šipku i da ga obori, a za to vrijeme ga je NN lice udaralo metalnom šipkom u glavu i tijelo. Kada je Vojičić krenuo da pomogne Brkoviću, drugo NN lice je odmah u Vojičića, iz pištolja nepoznate marke, ispalio dva hica, od kojih je nastupila smrt”.

Pripadnici kavačkog klana prebrojavali koliko je miliona eura zaradio biznismen - navodni organizator napada na pisca i planirali kojom cifrom da ga ucjenjuju. Istovremeno planiraju da i njegovog nekadašnjeg tjelohranitelja iznudom navedu da im namjesti nekoga od glavnih igrača škaljarske zločinačke organizacije”

Policija neće o traganju za Vukovićem

Iz Uprave policije nijesu juče odgovorili na pitanja “Vijesti” o potrazi za Vukovićem, koju je trebalo da izda sud, niti jesu li ga locirali.

Iz te bezbjednosne institucije oćutali su i to je li sutkinja Katarina Padalica dostavila Upravi policije naredbu za privođenje optuženog za ubistvo Srđana Vojičića i pokušaj ubistva sada pokojnog književnika Jevrema Brkovića.

Bez odgovora ostalo je i pitanje - ako im je Padalica dostavila naredbu, jesu li po njoj postupali.

Bonus video: