Vrhovno državno tužilaštvo tražilo zaštitu zakonitosti u slučaju Do Kvon

VDT u saopštenju navodi da zahtjev za zaštitu zakonitosti, u skladu sa zakonom, podižu protiv pravosnažnih sudskih odluka i protiv sudskog postupka koji je prethodio tim pravosnažnim odlukama ako je povrijeđen zakon

11504 pregleda 9 komentar(a)
Do Kvon, Foto: Boris Pejović
Do Kvon, Foto: Boris Pejović

Vrhovno državno tužilaštvo podiglo je pred Vrhovnim sudom zahtjev za zaštitu zakonitosti nakon odluke Apelacionog suda o potvrđivanju rješenja Višeg suda u Podgorici kojim se dozvoljava izručenje u skraćenom postupku državljanina Republike Južne Koreje Do Kvona, a po molbi Južne Koreje, a odbija izručenje po molbi Sjedinjenih Američkih Država.

VDT u saopštenju navodi da zahtjev za zaštitu zakonitosti, u skladu sa zakonom, podižu protiv pravosnažnih sudskih odluka i protiv sudskog postupka koji je prethodio tim pravosnažnim odlukama ako je povrijeđen zakon.

"Sud je u konkretnom slučaju, suprotno zakonu vodio skraćeni, umjesto redovnog postupka i prekoračenjem granica svojih ovlašćenja donio odluku o dozvoli izručenja, koja je u isključivoj nadležnosti ministra pravde", piše u saopštenju VDT-a na čijem je čelu Milorad Marković.

Zahtjev za zaštitu zakonitosti podignut je i zbog toga što Apelacioni sud u žalbenom postupku nije saslušao državnog tužioca u Vrhovnom državnom tužilaštvu suprotno odredbama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Zakona o državnom tužilaštvu, kojim je propisano da jedino Vrhovno državno tužilaštvo postupa pred Apelacionim sudom, čime je povrijedio odredbe krivičnog postupka, a što je bilo od uticaja za donošenje zakonite sudske odluke.

Vrhovno državno tužilaštvo predložilo je Vrhovnom sudu da utvrdi da je zahtjev za zaštitu zakonitosti osnovan i da donese presudu kojom će se preinačiti odluka Suda.

Apelacioni sud odbio je juče žalbu branilaca državljanina Južne Koreje Do Kvona i potvrdio rješenje Višeg suda u Podgorici od 6. marta.

Prvostepenim rješenjem Višeg suda dozvoljeno je izručenje u skraćenom postupku Do Kvona, radi krivičnog gonjenja zbog više krivičnih djela po molbi Južne Koreje, dok je odbijeno izručenje ovog okrivljenog u skraćenom postupku po molbi Sjedinjenih Američkih Država.

"Odlučujući o žalbi branilaca okrivljenog, vijeće Apelacionog suda je ocijenilo da je je prvostepeni sud pravilno utvrdio da je zamolnica Republike Južne Koreje po redoslijedu prispijeća ranije prispjela u odnosu na zamolnicu SAD-a, pa je pravilnom ocjenom ovog i drugih kriterijuma iz člana 26 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, koji se primjenjuje u slučaju kada izručenje istog lica traži više država, donio odluku kojom je dozvolio izručenje okrivljenog Do Kvona Južnoj Koreji. Žalbu državnog tužioca, vijeće ovoga suda je smatralo kao izjašnjenje u smislu člana 19 stav 2 Zakonika o krivičnom postupku, imajući u vidu da članom 20 stav 2 ovog zakona nije predviđeno pravo državnog tužioca na izjavljivanje žalbe", navodi se u saopštenju Apelacionog suda.

Bonus video: