Kako su Lazović i Milović ometali istrage protiv kavčana: Pomiješali DNK da sakriju tragove

Uhapšeni bezbjednjak Petar Lazović "sredio" je da biološki trag pripadnika kavačkog klana, kog nazivaju Stari, nestane iz dokaza, a u tome mu je pomogao vještak, pohvalio se Ljubo Milović šefu Zviceru. Šefu kavačkog klana odbjegli policajac žalio se da u tom nezakonitom poslu nije htio da im pomogne tužilac Željko Tomković

54912 pregleda 39 reakcija 24 komentar(a)
Pomogao bi Zviceru da je do njega: Petar Lazović, Foto: Luka Zekovic
Pomogao bi Zviceru da je do njega: Petar Lazović, Foto: Luka Zekovic

Uhapšeni bezbjednjak Petar Lazović ”sredio” je da iz dokaza u predmetu nestane biološki trag pripadnika kavačkog klana, kog nazivaju Stari, a u tome mu je pomogao vještak, tvrdi odbjegli policajac Ljubo Milović.

Milović se o tom “poduhvatu” neformalnog vođe Tima za podršku u najznačajnijem policijskom sektoru pohvalio šefu organizovane kriminalne grupe kavački klan Radoju Zviceru, objasnivši mu i kako je Junior (Lazović) spasio Starog...

Njih dvojica o tome su se dopisivali preko nekada zaštićene Skaj aplikacije, a transkripte njihovih poruka crnogorskim istražiteljima dostavila je Agencja Evropske unije za sprovođenje zakona (EUROPOL).

U istom razgovoru, policajac se vođi kavčana žalio na tužioca Željka Tomkovića, koji nije htio da im učini uslugu i spasi Starog, iako se Lazović, kako tvrdi, pozvao na svog oca Zorana Lazovića.

“Spasi Junior Staroga”, šalje Milović 10. januara 2021. godine.

Kotoranin odgovara pitanjem: “Skinuo mu DNK?”, nakon čega od Milovića dobija detaljno obrazloženje.

“Išao kod tužioca Tomkovića, pozvao se na tatu. Ovaj ga iskulirao, pa se žalio Zoranu da mu je povišenim tonom Junior tražio uslugu, i ništa ne završi. Onda ode kod ove što vještači i ova pomogne, al’ na sto grdnih jada. Pomiješa DNK da je dominantan od onog drugog Mićunovića... A metke nije vještačila. Babin kolt bio”, izvještava Milović.

Izvještavao Zvicera o uklanjanju DNK: Milović
Izvještavao Zvicera o uklanjanju DNK: Milovićfoto: Skaj/Vijesti

Nadimkom Stari kavčani oslovljavaju visokopozicioniranog kavčanina Slobodana Kašćelana, ali “Vijesti” nemaju informaciju da li je Lazović sklanjao njegov DNK iz dokaza.

Policija je tri mjeseca prije te prepiske u Podgorici pretresla Kašćelana, Bojana Ljubatovića i Vladimira Vučkovića, a u njihovoj blizini pronašli su “glok 26” sa 11 komada municije, sa kojeg su bili uklonjeni serijski brojevi.

Tada je iz policije rečeno da pištolj pripada Vučkoviću.

Pomagali i Zekoviću

Zvicer je Miloviću istog dana, u daljoj prepisci, napisao da mu mlađi Lazović, u posebnom čatu, piše da je kod istog tužioca sredio da Zeko (Radojica Zeković), dobije pozitivno mišljenje, na što reaguje dugogodišnji policajac.

“Tomković je zec, ništa onaj never. Rekao da će on bit kriv ako ga ubiju itd. Pa je zvao **** ******** da kaže Tomkoviću, pa će valjda završit”, govori Milović.

Kotoranin se istog dana o Zekoviću dopisivao sa Lazovićem, pa mu se žali da Tomković nije dao pozitivno mišljenje Zekoviću.

Policajac mu, kao dokaz da je “završavao” i taj dio posla, šalje skrinšotove dopisivanja sa tužiocima, od kojih traži da daju pozitivno mišljenje za tadašnjeg zatvorenika - jer im treba za izbore u Nikšiću.

“Sud će ga pustiti... Obećali mi”, šalje Lazović.

Tada objašnjava i da je Tomković morao da napiše negativno mišljenje, jer je Zeković rizičan:

“Da mu se naudi...”.

“Neka puste mučenika, tešku robiju ima. Dolazi on kod mene pravo”, piše Zvicer.

Radoje Zvicer
Radoje Zvicerfoto: Skaj/Vijesti

Lazović mu se pravda da bi mu odmah učinio, da je do njega:

“Brate, ja da mogu, da je do mene, ja bi ti ih sve posla. Ja sam zbog tebe sa pola zaratio i napušio k***a. Mene će sad napast’ boli me k***c. Sve što mogu ja kao ja, ja ću ti pomoći bez interesa i obaveza, nego sa srca! Vidiš sam, sve foliranti i lažovi, samo nas guraju”.

Šefa kavčana zanima ko će napasti policajca, pa mu ovaj i odgovara:

“Ma jesi lud, j**e se meni i šta pričaju, šta pokušavaju i šta pišu i spremaju. Mislim napanut službeno. Ovako fizički se bojim samo sebe i svoje reakcije”.

Zekoviću je tih dana Viši sud u Podgorici odobrio molbu za uslovni otpust, ali se Više državno tužilaštvo žalilo na njihovu odluku. Konačna odluka da Nikšićanina uslovno puste iz zatvora donijeta je u februaru 2021. godine.

On je bio je osuđen na 17 godina zatvora zbog dvostrukog ubistva u restoranu “Jadranska straža” u Budvi 2007. godine.

Optužbe

Zvicer i Milović su u bjekstvu, a Lazović je uhapšen 18. jula 2022. godine pod optužbom da je kao policijski službenik radio za mafiju, a ne protiv nje.

Obuhvaćen je u više optužnica Specijalnog državnog tužilaštva, koje ga tereti da je radio za mafiju, umjesto da se bori protiv nje.

Negirao je krivicu, a prilikom rasprave o jednoj od optužnica kazao je da je u pritvoru bez ijednog dokaza, te da je optužnica zavjera protiv njega i njegove porodice i politička trgovina.

“I pored tolike nepravde koju konstantno trpim od državnih organa, i ako sam se sam javio policiji i nadležnim organima i samoinicijativno predao lične stvari i dokumenta, 19 mjeseci kasnije poručujem svim donosiocima odluka u Crnoj Gori da ću hrabro i dostojanstveno podnositi sve ono što mi je unaprijed pripremljeno. Jasno je svima da je meni u maju 2022. unaprijed presuđeno i to na nečastan način”, kazao je Lazović 19. januara kada se raspravljalo o optužbama protiv takozvanog policijskog narko-kartela.

Za Zvicerom i Milovićem, osim crnogorskih, tragaju i nadležni organi Srbije.

Obojica su obuhvaćeni u više optužnica SDT-a, a terete ih za više monstruoznih likvidacija, planiranja ubistva nekoliko pripadnika njima suprotstavljenog škaljarskog klana, međunarodni šverc kokaina, primjenu nasilja...

Prema tužilačkim spisima, klanu kojim rukovodi Zvicer pripadalo je najmanje 12 aktivnih i bivših službenika Uprave policije, ali i specijalni tužilac, vojni specijalac, vatrogasac spasilac...

Špijao ko podnosi prijave protiv Kašćelana

U oktobru 2020. godine, tadašnji neformalni šef Tima za posebnu operativnu podršku u Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije prošpijao je Zviceru ko je došao u policiju da prijavi Kašćelana za zelenašenje.

“Ko je prijavio Starog?”, pita Zvicer tog policajca 23. oktobra 2020. godine.

Lazović mu odgovara da nije njegov predmet, ali da će pitati.

Nekoliko minuta kasnije šef kavčana dobija detaljan izvještaj, sa podacima bračnog para koji su prijavili Kašćelana za zelenašenje, ali i da ga je njegov otac, tadašnji pomoćnih direktora Uprave policije - “isključio”...

“Panto neki dolazio da naplaćuje... J*** R***** i žena mu... Oni naveli da su pare od Starog, a Panto vojnik Starog koji naplaćuje. Ali nema toga, rekao Z da ga isključe”, šalje Lazović.

Zvicer objašnjava da je Stari u dobrim odnosima sa primorcem koji ga je prijavio.

“Dobro je Stari sa R*******, dolazio mu je kući, nego Panto biće blebeće”, piše on.

Bonus video: