Kašćelan i ostali otkazali punomoćje advokatima, ponovo odložena kontrola optužnice za ubistva Hodžića i Spahića

Sudija Savić je dao rok do 17. maja da angažuju nove branioce, ili će im sud postaviti branioce po službenoj dužnosti

30860 pregleda 13 komentar(a)
Kašćelan (arhiva), Foto: Luka Zeković
Kašćelan (arhiva), Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.03.2024. 11:21h

Ročište za kontrolu optužnice protiv Radoja Zvicera i ostalih okrivljenih za ubistva Damira Hodžića i Adisa Spahića odloženo je danas u podgoričkom Višem sudu za 17. maj.

Odluku je donijelo vanraspravno vijeće sudije Borisa Savića.

Okrivljeni Slobodan Kašćelan i svi optuženi otkazali su punomoćje svojim advokatima, nakon čega je sudija Savić konstatovao da nema uslova za održavanje ročišta, jer je obavezna odbrana.

Advokat Miloš Vuksanović zatražio je na početku ročišta izuzeće vijeća sudije Savića, jer je prepoznao da sud namjerava da razdvoji postupak u odnosu na tri optužena. Dodao je i da će sud potvrditi optužnicu.

Vijeće Savića je odbilo predlog za izuzeće, jer je ocijenilo da to vodi ka odlaganju ročišta. Nakon te odluke, svi advokati branioci okrivljenih napustili su sudnicu Višeg suda.

Sud je nastavio sa odžavanjem ročišta za kontrolu optužnice, jer u tom slučaju odbrana nije obavezna. Međutim, Kašćelan i ostali optuženi otkazali su punomoćje svojim braniocima. U tom slučaju, zbog težine krivičnog djela, optuženi moraju imati branioce.

Sudija Savić je dao rok do 17. maja da angažuju nove branioce, ili će im sud postaviti branioce po službenoj dužnosti.

Optužnicom je predstavljeno da je Zvicer krajem jula 2020. godine naredio otmicu Hodžića i Spahića jer je smatrao da su oni kao bliski saradnici prethodno ubijenog Alana Kožara znali gdje je ovaj skrivao novac i drogu.

"Radoje Zvicer je kao organizator, u vremenu između kraja jula i druge polovine avgusta 2020. godine, okrivljenima Radoju Živkoviću, Milanu Vujotiću, Draganu Kneževiću, Marku Miljkoviću i Veljku Belivuku, naredio da se pronađu i u pogodnoj prilici otmu, a zatim na podmukao način, iz bezobzirne osvete, niskih pobuda - netrpeljivosti i mržnje i radi uspostavljanja prevlasti, liše života pripadnici suprostavljene kriminalne organizacije, Mile Radulović i Damir Hodžić", navodi se u optužnici.

Na optužnici se, pored Zvicera, Živkovića, Vujotića, Kneževića, Miljkovića i Belivuka, nalaze i: Marko Miljković, Ratko Živković, Nebojša Janković, Stevan Kraljević, Slobodan Kašćelan, Nenad Kaluđerović, Darko Prelević, Davor Perović, Blagoje Gašić, Dejan Gašić, Nikša Perović, Miloš Radonjić, Vladimir Vučković, Petar Đurović, Rade Garović, Mersudin Čolaković, Marko Kilibarda, Aleksandar Paunović, Nikola Spasojević, Radovan Mujović, Milan Knežević, Aleksandar Dragićević, Zoran Kažić, Aleksandar Ljumović, Borko i Bojan Bešović.

Viši sud: Advokati napustili ročište, okrivljeni im otkazali punomoćje

Zvaničnim saopštenjem oglasio se i Viši sud.

"Nakon što je Viši sud u Podgorici u predmetu R.Z. i drugi razdvojio postupak u odnosu na tri lica koja se nalaze u inostranstvu, a sa ciljem da bi se prema ostalih 28 okrivljenih mogao nastaviti postupak, te nakon što je uslijedio zahtjev za izuzeće vijeća zbog te odluke, koji je odbačen, većina advokata okrivljenih je napustila ročište, nakon čega su im okrivljeni otkazali ponomoćja.

"Kao razlog za napuštanje ročišta, advokati su naveli nezadovoljstvo jer nije uslijedilo odlaganje ročišta u ovom predmetu, kako su prethodno tražili. Zbog obavezne odbrane, sud je odložio ročište do angažovanja novih branilaca.

"Na ročištu održanom dana 27.03.2024. godine, za potvrđivanje optužnice u predmetu Kvso.br.29/23, protiv okrivljenog R.Z. i d.r., zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organzacije i teškog ubistva, a koje je zakazano, nakon 3 prethodno odložena ročišta, zbog nedovoljno vremena za pripremanje odbrane, i zahtjeva za izuzeće, sud je donio Rješenje o razdvajanju postupaka, u odnosu na tri okrivljena, koja se nalaze u Turskoj i Francuskoj, u ekstradicionom pritvoru, zbog drugog krivičnog djela, odnosno kućnom pritvoru. U odnosu na ostalih 28 okrivljenih ročište se moglo održati.

"Na ovu procesnu odluku, nezadovoljni istom, od strane branioca M.V., podnesan je zahtjev za izuzeće postupajućeg vijeća, koji je odbačen, jer je sud cijenio da se radilo o očigledno neosnovanom zahtjevu, podnesenom radi sprječavanja i ometanja suda u preduzimanju određenih radnji, odnosno radi odugovlačenja postupka, a u smislu čl.41 st.6 ZKP-a. Zahtjev za izuzeće je već jednom podnijet protiv istog predsjednika vijeća i odbijen od strane Apelacionog suda kao neosnovan.

"Nakon toga, većina branilaca je izrazila želju da napusti ročište, te su svi prisutni okrivljeni, prije izlaska branilaca izjavili da im otkazuju punomoćje i da će angažovati nove branioce, odnosno braniti se sami, a što su i nakon izlaska advokata iz sudnice, potvrdili pojedinačnom prozivkom. U takvoj procesnoj situaciji, sud je odložio ročište, pozvao ih da angažuju nove branioce ili će im biti postavljeni branioci po službenoj dužnosti, budući da se radi o predmetima u kojima je obavezna odbrana.

"Napominjemo da se radi o predmetu u kojem je šest okrivljenih u pritvoru, koji nakon podnošenja optužnice već traje 6 mjeseci, a koji prema sadašnjim zakonskim rješenjima može trajti najduže 3 godine", navodi se u saopštenju.

Bonus video: