Advokat: Nelogično da se Zvicer za isto djelo u jednoj optužnici navodi kao organizator, a u drugoj kao član grupe

Specijalni tužilac predložio sudu da potvrdi optužnicu protiv Zvicera, Vujotića, Kneževića i Kašćelana

13167 pregleda 3 komentar(a)
Viši sud u Podgorici (arhiva), Foto: Boris Pejovic
Viši sud u Podgorici (arhiva), Foto: Boris Pejovic

Ročište za kontrolu optužnice zbog šveca 743 kilograma kokaina koji je zaplijenjen u Holandiji, održano je u Višem sudu u Podgorici pred vanraspravnim vijećem kojim je predsjedavao sudija Boris Savić.

Specijalni tužilac Zoran Vučinić predložio je sudu da potvrdi optužnicu protiv okrivljenih Radoja Zvicera, Milana Vujotića, Dragana Kneževića i Slobodana Kašćelana.

Tužilac je naveo da se optužnica temelji na komunikacijama ostvarenim preko Sky aplikacije za koje smatra da su validan pravni dokaz koje su francuski pravosudni organi dostavili Crnoj Gori.

Osim Sky komunikacija, tužilac Zoran Vučinić je kazao da se optužnica temelji i na dijelu dokaza koji su putem međunarodne pravne pomoći pribavljeni od pravosudnih organa Holandije.

Nasuprot stavu tužioca, branioci okrivljenih Zvicera, Vujotića, Kneževića i Kašćelana zatražili su od suda da obustavi krivični postupak protiv optuženih da su kao kriminalna organizacija organizovali šverc 700 kilograma kokaina koji je zaplijenjen u Roterdamu 2020. godine.

Advokat Marko Radović je istakao da se radi o specifičnoj situaciji jer je krivično djelo izvršeno u Holandiji a u spisima predmeta ne postoji dokaz da su nadležni organi te države Crnoj Gori ustupili krivično gonjenje protiv osumnjičenih počinilaca. Advokat Radović je rekao da ukoliko optužnica protiv njegovog branjenika Radoja Zvicera i ostalih bude potvrđena da će i sud i tužilaštvo ući u ozbiljne komplikacije.

“Mislim da posle svih ovih godina je vrijeme da nas čujete u uvažite. Da li će Radoje Zvicer imati 10 ili 20 postupaka postaje nevažno, ali vas molim da nas čujete i odbacite optužni akt u ovom slučaju”, naglasio je advokat Radović.

Podsjetio je da je krivično djelo izvršeno u stranoj zemlji, te da specijalno tužilaštvo nije ponudilo ni jedan dokaz da su okrivljeni posao šverca droge organizovali sa teritorije Crne Gore.

“Da li se vodi krivični postupak u Holandiji je pitanje na koje sada ni tužilac ne bi znao da da odgovor jer u spisima predmeta postoji samo dokaz o zaplijeni droge u Roterdamu. Čini mi se da je SDT preuzelo mnogo više nego što mu pripada”, smatra advokat Radović. Dodao je da se našim državljanima može suditi ukoliko su se zatekli u Crnoj Gori ili su izručeni našim državnim organima.

Kao nelogičnost optužnice naveo je da se Radoje Zvicer za isto krivično djelo šverca 700 kilograma kokaina u jednoj optužnici tereti kao član kriminalne organizacije, a u ovoj optužnici kao organizator.

“On se u ovom predmetu tereti kao organizator kriminalne organizacije koja stoji iza posla šverca 700 kilograma kokaina dok je optužnicom KVSO 28/23 istovremeno šverc 700 kilograma kokaina počinio kao član kriminalne organizacije. Molim sud da se upozna sa optužnicom KVSO 28/23 koju je sutkinja Vesna Kovačević vratila SDT-u na dopunu istrage. Ova optužnica ne može da egzistira kao samostalni predmet”, kazao je advokat Radović.

Advokat Miloš Vuksanović, branilac okrivljenog Vujotića, saglasio se sa stavom kolege Radovića, dok je branilac Kašćelana, advokat Dragoljub Đukanović osporio validnost komunikacija sa Sky aplikacije jer odbrana ne zna kako, gdje i kada su "skinute“ te komunikacije.

“Zna se dobro šta predstavlja međunarodna pravna pomoć a odbrani optuženih ni jednom rječju nije pojašnjeno kako je pribavljena ova dokumentacija. Ono što se ne može provjeriti kroz original ne može biti dokaz a podsjetio bih da smo SKY komunikacije dobili u EXCEL tabeli u kojoj se lako mogu mijenjati podaci. Zna se šta je original, a to nije EXCEL tabela”, istakao je advokat Đukanović.

Podsjetio je da je sudija Miroslav Bašović odbio predlog SDT-a da se Kašćelanu odredi pritvor na osnovu Sky dokaza i pojasnio da ove komunikacije u Crnoj Gori ne mogu da budu dokaz jer ih je dostavila inostrana policija iako se ona zove EUROPOL.

Okkrivljeni Slobodan Kašćelan je kazao da nije kriv i da nema od čega da se brani.

“To sam rekao i tužiocu, da ću mu odgovoriti na svako pitanje i da mi nije potreban povjerljivi razgovor sa advokatom. Rekao sam mu: ,,Izvolite, pitajte“ ali me on ništa nije pitao”, kazao je Kašćelan na ročištu.

Bonus video: