I deset mjeseci malo za odluku tužioca

Kotorsko tužilaštvo i dalje vodi izviđaj protiv šefice tivatske Filijale MUP-a za upravne poslove, državljanstvo i strance

7069 pregleda 2 komentar(a)
Tužilac još vaga, iz MUP-a ćute (ilustracija), Foto: Shutterstock
Tužilac još vaga, iz MUP-a ćute (ilustracija), Foto: Shutterstock

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Kotoru još vodi istragu protiv šefice Filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance MUP-a Crne Gore u Tivtu Karoline Vučinović (SDP), započetu u ljeto prošle godine.

Ona je zajedno sa D.K., službenicom Filijale Tivat, kao i tadašnjim inspektorom u Odjeljenju bezbjednosti Tivat D.O., uhapšena 21. jula prošle godine i privedena na saslušanje tužiocu.

Troje službenika MUP-a i Uprave policije sumnjiče se da su omogućili izdavanje dozvole za držanje i nošenje oružja jednom bezbjednosno interesantnom licu koje zbog svog prekršajnog dosijea nikako nije imalo zakonsko pravo da dobije te dozvole.

Protiv njih troje, od kojih je Vučinović na hijerarhijski najvišoj poziciji unutar sistema bezbjednosti, već duže od deset mjeseci vodi se izviđaj zbog sumnje da su počinili krivična djela zloupotreba službenog položaja i falsifikovanja službene isprave.

Nakon dva dana provedenih iza rešetaka u julu prošle godine, Vučinović je puštena na slobodu i odmah se vratila i na svoje radno mjesto u tivatskoj filijali gdje je i sada rukovoditeljka.

“Pred ovim tužilaštvom formiran je predmet protiv D.K., zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja, K.V. zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja i D.O. zbog krivičnog djela falsifikovanje službene isprave, a u vezi izdavanja oružanog lista i dokumentacije licu koje za to nije ispunjavalo zakonom propisane uslove. Predmet se nalazi u fazi izviđaja i preduzimaju se radnje u cilju utvrđivanja svih okolnosti predmetnog događaja bitnih za donošenje odluke”, kazala je “Vijestima “portparolka ODT Kotor, državna tužitelja Tijana Čelanović.

Ona međutim, nije mogla da odogovori na pitanje što je do sada utvrđeno istragom koja traje već više od deset mjeseci i da li je ODT prikupio dovoljno dokaza za eventualno podizanje optužnice protiv nekog ili sve troje osumnjičenih pripadnika MUP-a iz Tivta.

“Radi zaštite od objelodanjivanja podataka koji se odnose na sadržinu preduzetih radnji u pretkrivičnom postupku i dokaza prikupljenih izviđajem, nijesmo u mogućnosti da vam odgovorimo do kojih smo sazanja došli, koje su radnje preduzete, te o sadržini prikupljenih dokaza”, kazala je “Vijestima” tužiteljka Čelanović.

Iako ju je 21. jula uhapsila i narednog dana privela na salušanje u ODT Kotor zbog sumnje da je izvršila krivično djelo zloupotrebe službenog položaja putem podstrekavanja, tivatska policija se i u međuvremenu nastavila baviti Karolinom Vučinović.

Ona je naime, kako “Vijesti” saznaju, opet bila putnica u policijskoj “marici” zbog problema koji ima pred još jednim pravosudnim organom: Sudom za prekršaje u Budvi - Odjeljenje u Kotoru.

“Službenici Stanice policije Odjeljenja bezbjednosti Tivat su, 14. februara 2024. godine, postupajući po naredbi Suda za prekršaje Budva, Odjeljenje u Kotoru, izvršili dovođenje K.V. do prostorija navedenog pravosudnog organa radi saslušanja”, potvrđeno je “Vijestima” iz Tima za odnose sa javnošću Uprave policije Crne Gore.

Uprkos tome što se zbog Vučinovićkinog neodazivanja na sudske pozive policija morala angažovati da pruži asistenciju Sudu za prekršaje i privede mu šeficu tivatske Filijale za upravne poslove MUP-a, te uprkos tome što se protiv nje vodi izviđaj ODT-a Kotor, Ministarstvo unutrašnjih poslova, na čijem je čelu ministar Danilo Šaranović (Demokrate), do danas nije ništa preduzelo protiv Vučinović, niti ju je smijenilo sa mjesta rukovoditeljke Filijale.

Bonus video: