Brajović naveo mogućnost kako se može manipulisati Skaj aplikacijama, kaže da to treba izuzeti iz spisa predmeta

Nastavljeno suđenje okrivljenoj kriminalnoj grupi Stefan Đukića i Emila Tuzovića

5311 pregleda 5 komentar(a)
Viši sud u Podgorici (arhiva), Foto: Boris Pejovic
Viši sud u Podgorici (arhiva), Foto: Boris Pejovic

U Višem sudu u Podgorici danas je nastavljeno suđenje okrivljenoj kriminalnoj grupi Stefan Đukića i Emila Tuzovića, koji su optužnicom Specijalnog državnog tužilaštva okrivljeni da su pripremali ubistva sudija, tužilaca i policijskih funkcionera.

Okrivljeni Milan Brajović ukazao je da komunikacija sa Skaj aplikacije nije pouzdan dokaz, a potom i pojasnio. Govoreći zašto to treba izuzeti iz spisa predmeta, sudu je danas predočio šemu zahvaljujući kojoj i sudije koje sude veoma lako mogu postati kao on, odnosno se nađu naći se u situaciji da budu okrivljeni.

“I vi časni sude za 300 eura sjutra možete da budete optuženi kao mi”, tvrdi optuženi Brajović.

On je podsjetio na stav odbrane optuženih da je Skaj operativni podatak kao i da se do te informacije došlo hakerskim upadom na server koji se nalazi u Francuskoj i da su tamošnji pravosudni organi naredbu za hakovanje odobrili ciljano na grupu u Belgiji i jednu grupu u Francuskoj.

Okrivljeni Brajović je pojasnio da je naredba smišljena na način da svi podaci koje je sa servera u Francuskoj skinula firma "Elektron“ budu prebačeni na hard disk i da se potom djele državama preko Europola.

“Ali kada se neznanje spoji sa lošim namjerama i političkim uticajem onda Sky aplikacija ovakvu kako je gledate kao dokaz postaje oružje u rukama svih nas. U razgovoru sa francuskim tužiocima preko posrednika dobio sam pojašnjenje da je Skaj predstavlja oružje uz pomoć kojeg svako da završi iza brave”, tvrdi Brajović.

Smatra da četiri osobe na bilo kojoj društvenoj aplikaciji naprave lažne naloge sa imenima tužioca, sudija ili političara sa njihovim slikama. Potom se počinje sa komunikacijama između tih lažnih profila gdje u porukama pišu o životu, poslu, društvenim dešavanjima u Crnoj Gori ali između sebe šalju poruke koje ukazuju na krivično djelo.

“Podsjećam da je život jednog sudije javan jer su njegova suđenja i presude dostupne javnosti. Posle izvjesnog vremena sa lažnog profila sudije poslaće dojavu o terorističkom napadu na Francusku nakon čega će organi te države proslijediti taj podatak našoj policiji”, kazao je optuženi Brajović.

“Znači li da ste Vi taj profil. E tako traže od Vas da nam sudite”, kazao je Brajović pokušavajući da objasni sudu kako je stigao na optuženičku klupu. Dodao je da je naredbom suda u Francuskoj naloženo je da sve privatne poruke treba uništiti i bazirati se na krivično djelo ali na način da se prati da li osumnjičeni, kao ja na primjer imam telefon, da li pratim i sastajem sa sa nekim. Međutim, naše tužilaštvo je zloupotrijebilo Sky aplikaciju a sve kako bi stekli nezakonitu slavu i rezultate u vezi poglavlja 23 i 24”, zaključio je optuženi Brajović.

Na prethodnom glavnom pretresu branilac okrivljenog Harisa Tuzovića, advokat Damir Lekić predložio je izdvajanje iz spisa predmeta dokaza koji su proistekli iz "SKY" komunikacija. Istakao je da su ovi dokazi pravno nevaljani. On je ukazao na praksu koja je već poznata u Srbiji, a koja se odnosi na to da tužilac mora da utvrđuje identitete lica koja su navodno koristila SKY. Osim Emila Tuzovića I Stefana Đukića, optuženi su i Zoran Perović, Dušan Dudić, Milan Brajović, Nino Korać, Stefan Mićić, Aleksandar Raičević, Dušan Boljević, Albin R. Salić, Branko D. Pejanović, Haris Tuzović, Goran Milašinović i Bojan G. Lopičić.

U rješenju Apelacionog suda je navedeno da su okrivljeni osnovano sumnjivi da su izvršili krivična djela koja im se stavljaju na teret optužnicom Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore, odnosno da su u toku 2020. godine pa nadalje, okrivljeni Stefan Đukić i Emil Tuzović, zajedno sa još jednim za sada neidentifikovanim licem, stvorili kriminalnu organizaciju koja za cilj ima da primjenjuje nasilje i zastrašivanje, a istovremeno je planirano da u djelovanju kriminalne organizacije vrše uticaj na političku vlast, izvršnu, zakonodavnu i sudsku.

“Okrivljeni Emil Tuzović je za sebe i u dogovoru sa okrivljenim Đukićem, odredio da planira u budućnosti izvršenje krivičnih djela zbog kojih je kriminalna organizacija i stvorena, da preko drugih pripadnika kriminalne organizacije vrbuje lica za pripadnike kriminalne organizacije, da podstrekava pripadnike kriminalne organizacije na vršenje krivičnih djela protiv života i tijela na štetu nosilaca pravosudnih funkcija u Crnoj Gori – sudija i tužilaca, radi odugovlačenja krivičnih postupaka i izbjegavanja odgovornosti pripadnika kriminalne organizacije za djela za koja su optuženi. Zatim da vrši koordinaciju pripremnih radnji, praćenje nosilaca pravosudnih funkcija, planira i određuje vrijeme i mjesto napada na nosioce pravosudnih funkcija u Crnoj Gori, a u cilju nanošenja teških tjelesnih povreda sudijama i lišenje života specijalnih tužilaca i policijskih službenika, zaduženih za rasvjetljavanje teških krivičnih djela koja je kriminalna organizacija vršila. Okrivljeni Zoran Perović da postupa po naredbama i uputstvima organizatora kriminalne organizacije okrivljenog Stefana Đukića, da uspostavlja komunikaciju sa nosiocima najviših državnih funkcija u izvršnoj vlasti, da istima, koristeći ranije poznanstvo i svoj stvarni i pretpostavljeni uticaj nudi novac i druge pogodnosti u zamjenu za uticaj nosioca izvršne vlasti na razrješenje i izbor nosilaca pravosudnih funkcija – sudija i tužilaca, koji bi u sudskim postupcima protiv organizatora i pripadnika kriminalne organizacije donosili oslobađajuće presude zbog krivičnih djela teška ubistva i drugih krivičnih djela izvršenih na organizovan način. Tako što bi nosiocima javnih fukcija izvršne vlasti ponudio najmanje jedan milion eura da smijene Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i specijalnog tužioca Sašu Čađenovića, koji su pokrenuli, vodili i podnijeli optužbe protiv organizatora kriminalne organizacije", navodi se u rješenju Apelacionog suda.

Bonus video: