TRAGEDIJA NA SKADARSKOM JEZERU

Talasi odnijeli četiri života

"Bilo je veliko nevrijeme i onda smo molili igumana Neofita da nas prebaci jer su neki od nas kasnili na posao. Jedan je morao u 16 sati da bude na poslu. Molili smo kaluđera da nas vozi Moračom, da ne zakasnimo, a on nam je govorio da su talasi veliki i da sačekamo. Nismo. Nas je prebacio prije grupe koja se izvrnula”, kazao je Mikulić
17170 pregleda 9 komentar(a)
Potraga za nestalima, Foto: Zoran Đurić
Potraga za nestalima, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 04.02.2019. 07:32h

Trudnica Jana Kumborović, njen suprug Ratko i njihovo dvanaestodišnje dijete utopili su se juče vraćajući se čamcem iz manastira Vranjina na Skadarskom jezeru.

Talasi su u smrt odnijeli i njihovog prijatelja, Podgoričanina Darka Vujoševića, koji je pokušao da spasi Kumburoviće.

Iz vode je izvučeno samo tijelo trudnice, a spasioci, mještani, vatrogasci, plovna jedinica policije, pripadnici Služba zaštite Nacionalnog parka Skadarsko jezero tragali su do sinoć za njenom kćerkom, suprugom i Vujoševićem.

Iz vazduha, Kumboroviće i Vujoševića tražila ja aviohelikoptesrka jedinica MUP-a, koja je nadlijetala jezero.

Potraga će biti nastavljena danas, kada će vodu pretraživati i ronioci, saopšteno je nezvanično “Vijestima”.

Njih četvoro i još četvoro posjetilaca manastira Vranjina na ostrvu na Skadarskom jezeru, čamcem Mitropolije crnogorsko-primorske vraćali su se ka obali, a prevozio ih je iguman tog manastira Neofit.

Taj sveštenik sinoć oko 20 sati saslušavan je u podgoričkom Centru bezbjednosti.

Prema saznanjima “Vijesti”, Kumburovići, Vujošević i još nekoliko porodica juče su bili gosti manastira Vranjina, gdje je uz liturgiju proslavljan imendan igumana Neofita.

Radojica Rašović, koji je sa Kumburovićima, Vujoševićem, igumanom, Vanjom i Ljiljanom Rašović bio na čamcu, ispričao je “Vijestima” kako je došlo do nesreće, ali i da su prije njih sveštenici prebacili tri grupe ljudi.

“Mi smo bili posljednja grupa. Nas devetoro. Krenuli smo oko 14.30 sati iz manastira prema obali, da idemo kućama. Odjednom je došlo veliko nevrijeme, udarili su veliki talasi na jezeru i došla je velika nesreća. Čamac se potopio i čitava porodica se podavila - trudnica u četvrtom mjesecu trudnoće, njena kćerka, suprug i Darko Vujošević iz Kuča. Počeli smo da plivamo, ko može da se spasava. I oni su mogli da se spasu - otac i majka, ali su spasavali dijete i tako je došlo do nesreće. Tragedija. Baš teška i velika”, rekao je Rašović.

On je ispričao da je, kada se čamac potopio, majka prva pokušala da spase dijete, ali se nisu mogli izboriti sa talasima.

“Prvo je ona vidjela i uhvatila Ninu ispod ramena, pa su ih talasi poklopili, onda je malo izvukla, pa je dijete počelo ponovo da tone, onda je uhvatila za kosu i potonule su obje. Ratko je krenuo za njom, pa je i on počeo da se davi. Darko je krenuo da im pomogne, pružio im dasku, ali ga je talas poklopio i on se utopio... Nama je garderoba otežavala, bježali smo lijevo-desno prema obalama, nekako smo se spasili”, ispričao je Rašović.

Dodao je da je njemu u tom trenutku falilo dva metra do obale i da je jedva izdržao, kao i ostali koji su bili na čamcu.

Navodno, kada su počeli talasi, ljudi koji su bili na čamcu uplašili su se i krenuli ka prednjem dijelu plovila.

Prema istim informacijama, sveštenik ih je molio da se vrate na svoja mjesta, ali se čamac ubrzo izvrnuo.

Jedan od jučerašnjih gostiju manastira Boban Mikulić, ispričao je “Vijestima” da su upravo gosti insistirali da se krene kućama.

“Bilo je veliko nevrijeme i onda smo molili igumana Teofita da nas prebaci, jer su neki od nas kasnili na posao. Jedan je morao u 16 sati da bude na poslu. Molili smo kaluđera da nas vozi Moračom, da ne zakasnimo, a on nam je govorio da su talasi veliki i da sačekamo. Nismo. Nas je prebacio prije grupe koja se izvrnula”, kazao je Mikulić.

Rašović je dodao da je nesreću prijavio neko sa ostrva, ko je uočio da čamac gubi bitku sa talasima. “Policija - Plovna i Interventna jedinica su odmah došli, kao i spasioci. I Hitna pomoć. Njima možemo da se zahvalimo u našoj nesreći, ali nažalost, tragedija je učinila svoje. Baš je teško. Sa vodom nismo smjeli da se igramo, krenuli smo i tako je bilo”, kazao je on.

Direktor Nacionalnog parka “Skadarsko jezero” Nenad Ivanović potvrdio je sinoć da tragaju za tri osobe.

“Na Skadarskom jezeru se dogodila tragedija. U akciju spasavanja uključeni su Plovna jedinica Ministarstva unutrašnjih polsova, vatrogasci, spasioci Vatrogasne služba Podgorica, Služba zaštite Nacionalnog parka “Skadarsko jezero” i mještani okolnih sela u velikom broju. Trag se za još nekoliko osoba, jedno tijelo je pronađeno”, rekao je Ivanović.

Portparolka MUP-a Sanda Ivanović sinoć je “Vijestima” rekla da je Direktorat za vanredne situacije u potragu uključio Aviohelikoptersku jedinicu i ronioce.

Kumburovići bili na liturgiji

Prijatelji Kumburovića i mještani Vranjine okupljeni sinoć na obali jezera, ispričali su da je ta porodica svake nedjelje posjećivala manastir na jezeru. I juče su, sa ostalim vjernicima, oko 8.30 sati došli u hram kako bi prisustvovali liturgiji i ostali na slavi kod igumana Neofita.

“Igumanu Neofitu je juče bio monaški imendan, sveti Neofit. Dvadesetak vjernika koji su često tamo juče su bili njegovi gosti, uglavnom oni čiji je on duhovnik i koji su svake nedjelje na liturgiji u manastiru Vranjina”, rekao je sagovornik “Vijesti”.

I on je ponovio da iguman nije bio za to da se kreće po nevremenu, ali da nije mogao da zadrži ljude koji su tvrdili da imaju obaveza.

Klica: Tragamo za djevojčicom i dvoje odraslih

Direktor Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore Elvir Klica, kazao je sinoć agenciji MINA da se traga za jednim djetetom i dvoje odraslih.

„Tragamo za djevojčicom i dva muškarca. To zajedno rade naše službe zaštite sa policijom, plovnom jedinicom i Sektorom za vanredne situacije. Helikopter je bio uključen dok je mogao, tu su i mještani i vatrogasci“, kazao je Klica.

Preporučujemo za Vas