Abazović: Administrator portala "Udar" bio je službenik ANB-a Filip Đuranović

"Kad je riječ o službenicima, saopštio sam da se materijal koji je napravila tajna pratnja ANB-a koristio kao materijal portala Udar. Tada je na čelu tajne pratnje bio Srđan Pavićević, a na čelu drugog sektora Danilo Grozdanić", rekao je Abazović Vijestima

36656 pregleda 104 reakcija 62 komentar(a)
Abazović (arhiva), Foto: Luka Zeković
Abazović (arhiva), Foto: Luka Zeković

Administrator portala "Udar" bio je Filip Đuranović, službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), a taj medij objavljivao je materijal koji je sačinila tajna pratnja, saopštio je bivši premijer Dritan Abazović.

On je to rekao nakon suđenja u Osnovnom sudu u Podgorici, gdje je i svjedočio.

Portal "Udar", uoči izbora 30. avguta 2020. godine kao navodne špijune i saradnike raznih službi targetirao je bivše vojne i policijske funkcionere, sveštenike, civilne aktiviste, političare, novinare.

"Kad je riječ o službenicima, saopštio sam da se materijal koji je napravila tajna pratnja ANB-a koristio kao materijal portala Udar. Tada je na čelu tajne pratnje bio Srđan Pavićević, a na čelu drugog sektora Danilo Grozdanić", rekao je Abazović Vijestima.

Dodao je da je Grozdanić, koliko je njemu poznato, pred Specijalnim državnim tužilaštvom priznao da je bio involviran u taj proces:

"Ali nije obuhvaćen optužnicom, već je bivši SDT preduzeo radnje protiv dvije osobe, po mom skromnom sudu da ne bi bilo troje ili više, jer bi morali da ih okarakterišu kao organizovanu kriminalnu grupu".

Istakao je da je nesumnjiva odgovornost direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Peruničića.

"Zato što je to sistem koji hijerarhijski donosi odluke. Dakle, nisu mogli službenici raditi na svoju ruku, nego su imali direktivu od nadređenog", dodao je.

Abazović je rekao da je tokom sudskog procesa saopštio da je evidentirano da je tadašnji ministar odbrane Predrag Bošković imao intenzivne dolaske u prostorije ANB.

"I rekao sam da je to indikativno, s obzirom da nije karakteristika da ministar odbrane dolazi u Agenciju za nacionalnu bezbjednost. Ne kažem da je to nemoguća stvar, i da ne može ministar da dođe u instituciju, ali nije baš uobičajena praksa, naročito inidativno zao štp se se sve to dešavalo pred sam izborni dan, odnosno u toku izbronog procesa 30. avgusta 2020. godine. I pomenuo sam Filipa Đuranovića, tadašnjeg službenika Agencije, moguće i sadašnjeg, nisam sto posto siguran ali mislim da se idalje vodi kao zaposleni u tajnoj policiji, kojeg su operativni podaci tretirali kao tehničku podršku portala Udar, odnosnoadministratora tog sajta i tog sistema".

Abazović je kazao Vijestima da je u sudnici saopštio svoja saznanja o tom portalu, dodajući da Vlada još nije oslobodila čuvanja tajne ivšeg šefa Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića - "najrelevantniju osoba da priča o ovom slučaju".

"Zato što je on i podnio krivičnu prijavu i čitav proces razotkrivanja i što se desilo kasnije kao proces u Specijalnom državnom tužilaštvu proistekao je iz njegovih aktivnosti, tako da, po meni je stvarno skandalozno i neću da vjerujem da Vlada Crne Gore štiti ljude iz bivšeg režima ciljano. Ponavljam, mislim da što prije treba osloboditi Vukšića čuvanja tajne i zato što će onda sva tajna pošta moći da se da sudu i ja nemam ništa protiv da sve ono šti je meni bilo priloženo u tom periodu bude priložeo i nadležnim organima".

Bonus video: