Uhapšeni advokat Zviceru oprao 2,6 miliona?

Izvori “Vijesti” tvrde da tužioci terete Budvanina da je za račun vođe kavačkog klana prao novac stečen prodajom droge. Prema istim informacijama, osumnjičeni je i porodično vezan za familiju Zvicera, a advokata i vođu kavačkog klana povezuje i blisko prijateljstvo njihovih supruga

117902 pregleda 524 reakcija 28 komentar(a)
I prijateljski povezan sa Zvicerima: Dapčevića sprovode na saslušanje, Foto: Boris Pejović
I prijateljski povezan sa Zvicerima: Dapčevića sprovode na saslušanje, Foto: Boris Pejović

Budvanski advokat Dimitrije Dapčević ”oprao” je najmanje 2,6 miliona eura za odbjeglog šefa kavačkog klana Radoja Zvicera.

Za to ga, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, tereti Specijalno državno tužilaštvo (SDT), po čijem je juče nalogu i uhapšen.

Slobode su ga lišili pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja zbog sumnje da je počinio krivično djelo - stvaranje kriminalne organizacije i više krivičnih djela pranje novca...

Izvori “Vijesti” tvrde da je Dapčević porodično vezan za familiju Zvicera, a advokata i vođu kavačkog klana povezuje i blisko prijateljstvo supruga - Danijele Dapčević i Tamare Zvicer.

O njihovoj bliskosti, tvrde upućeni, govorila je i činjenica da je godinama zastupao gotovo sve “zvučnije” pripadnike klana iz Kotora...

Iz Specijalnog državnog tužilaštva saopštili su da je akcija obavljena nakon višemjesečne saradnje sa kriminalističkom obavještajnom agencijom Evropske unije

Dapćevića sprovode na saslušanje
Dapćevića sprovode na saslušanjefoto: BORIS PEJOVIC

Izvori “Vijesti” tvrde da su istražitelji upravo od Europola dobili podatke o poslovnoj šemi između odbjeglog Zvicera i advokata Dapčevića, koji su skinuti sa kriptovane telefonske aplikacije Skaj.

Papiri sa te komunikacije, rekao je sagovornik “Vijesti”, poslužili su za dalju kriminalističku obradu podataka, a tokom rada na predmetu policija i tužilaštvo došli su do preciznih informacija i šeme kako je vođa kavačkog klana, preko osumnjičenog advokata, novac zarađen od trgovine drogom ubacio u legalne tokove.

“Na osnovu višemjesečnog koordinisanog djelovanja Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalnog policijskog odjeljenja i Agencije Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona - Europol, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva službenici Specijalnog policijskog odjeljenja su lišili slobode D. D., advokata iz Budve, zbog osnova sumnje da je učinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i više krivičnih djela pranje novca u iznosu od ukupno 2.600.000 eura. Osumnjičeni će biti sprovedeni specijalnom tužiocu radi saslušanja u zakonskom roku”, saopštio je tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.

Nakon hapšenja Dapčevića, službenici SPO satima su juče pretresali njegovu advokatska kancelariju i porodičnu kuću.

Dapčević je oko 14.30 časova sa lisicama na rukama doveden u sjedište SPO-a u Podgorici, gdje je nakon kraćeg zadržavanja, odveden u “betonjerku” podgoričke policije.

Dapćevića sprovode na saslušanje
Dapćevića sprovode na saslušanjefoto: Boris Pejović

Advokat je bio godinama prijetljski i poslovno povezan sa bivšim budvanskim funkcionerima i biznismenima, a prema podacima “Vijesti”, nije isključeno da se tokom dalje istrage SDT-a dođe do još nekih imena, mogućih učesnika u ilegalnim poslovima.

Široj javnosti advokat Dapčević postao je poznat 2016. godine kada je u brojnim predmetima zastupao bivšeg funkcionera DPS-a Svetozara Marovića i njegovog sina Miloša.

Dapčević ih je zastupao u postupcima finansijskih istraga i blokade imovine.

Krajem 2015. otac i sin Marović uhapšeni su zbog brojnih budvanskih korupcionaških afera. Svetozar je nakon nekoliko mjeseci priznao da je bio šef organizovane grupe, ali izlazak iz pritvora iskoristio je za odlazak u Beograd, tako da nikada nije izdržao kaznu od četiri godine zatvora. Robiju je izbjegao i njegov sin, koji je priznao da je oštetio Opštinu za 1,4 miliona eura.

U posljednjih nekoliko godina Dapčević je zastupao i brojne pripadnike kavačkog klana, a među zvučnijim imenima bili su Dragan Knežević i Srđan Jurišević, koji su optuženi da su ih Radoje Zvicer i Milan Vujotić angažovali za pokušaje ubistva suprostavljenih vođa škaljarskog klana Jovana Jovanovića i Jovicu Vukotića tokom 2020. godine.

Jovanoviću se svaki trag gubi 2020. godine, a Vukotić je ubijen 8. septembra 2022. godine u Istanbulu.

Račun mu bio u blokadi zbog duga

Osumnjičeni advokat otvorio je kancelariju krajem 2011. godine, a potom je za veoma kratko vrijeme dobio veliki broj klijenata na primorju.

U Centralnom registru Privrednog suda može se vidjeti i da je račun njegove advokatske kancelarije 2021. godine bio u blokadi zbog duga od gotovo 25.000 eura.

Dapčević je zastupao brojne budvanske porodice u Rafailovićima, na Jazu, ali je imao i dobro razvijenu mrežu klijenata za koje je po punomoćju pribavljao dozvole za legalizaciju objekata na primorju...

Bonus video: