Lekić: Nezakonita presuda kojom je Vujačić osuđen na 20 godina zatvora, vještak nije ovlašćen da izradi nalaz

"Presuda u osuđujućem dijelu je u potpunosti nezakonita. Nema uporišta u dokazima. Ne postoji nijedan dokaz iz kojeg bi se na bilo koji način mogao izvesti zaključak da je moj branjenik izvršio ova krivična djela za koja je oglašen krivim i osuđen"

6965 pregleda 6 komentar(a)
Lekić, Foto: Boris Pejović
Lekić, Foto: Boris Pejović

Nezakonita je prvostepena presuda kojom je Marjan Vujačić osuđen na 20 godina zatvora zbog Ubistava Veselina Kalezića i Mila Ilića, kazao je Vijestima branilac Vujačića, advokat Damir Lekić.

Vijesti su juče objavile da je Viši sud Vujačića osudio na po 15 godina zatvora za ubistva Kalezića i Ilića, i još po godinu za nedozvoljeno držanje oružja. Potom mu je sud izrekao jedinstvenu kaznu od 20 godina za sva krivična djela.

"Presuda u osuđujućem dijelu je u potpunosti nezakonita. Nema uporišta u dokazima. Ne postoji nijedan dokaz iz kojeg bi se na bilo koji način mogao izvesti zaključak da je moj branjenik izvršio ova krivična djela za koja je oglašen krivim i osuđen", rekao je Lekić.

Prema njegovim riječima ne postoje očevici predmetnih događaja, a ni, kako je naveo, drugi materijalni i personalni dokazi koji ukazuju na takav zaključak.

Lekić je dodao da Nemanja Radojević nije ovlašćen da izradi antropološki nalaz.

"Jedino što postoji je antropološko vještačenje koje je inače na ljestvici pouzdanosti vještačenja najnepouzdanije i ono je čak izrađeno od strane vještaka koji nije antropološke struke, već druge struke, odnosno od strane vještaka koji nema licencu za vještačenja te vrste iz čega proizilazi da je u ovom predmetu neovlašćeno vjestačio, a na koji način je u cjelosti prekoračio svoja ovlašćenja", dodao je Lekić.

On je naglasio da u spisima predmeta ne postoje indicije za ovakva činjenja Vujačića.

"Tako da ćemo se vrlo brzo opet naći pred sud radi ponovnog suđenje jer će pravni ljekovi koje odbrana bude izjavila protiv presude biti u svemu djelotvorni, a što će svakako sud drugog stepena po prijemu predmeta odmah i sam uvidjeti", zaključio je Lekić.

On je precizirao da što se tiče vještačenja od strane vještaka koji, kako je naveo, nije ovlašćen da vrši vještačenja ove vrste "čak i da postoji neki akt komisije vještaka da on to može da čini, svakako je isti nezakonit. Kada bi se tako činilo na osnovu nekog akta vještaci jedne struke bi mogli da rade vještačenja druge struke, što je u potpunosti nezakonito i apsurdno."

Bonus video: