Kočan ubio Markovića dok su bili na istom zadatku i pokušavali da se obračunaju sa pripadnicima kavačkog klana?

Policija saopštila da je Haris Kočan lišio života Radovana Markovića na Meterizima

125574 pregleda 570 reakcija 12 komentar(a)
Policija sprovodi na saslušanje jednog od osumnjičenih, Foto: Boris Pejović
Policija sprovodi na saslušanje jednog od osumnjičenih, Foto: Boris Pejović

Beranac Haris Kočan ubio je Radovana Markovića dok su bili na istom zadatku i pokušavali da se obračunaju sa pripadnicima suprostavljenog kavačkog klana, saopšteno je “Vijestima” iz policije.

Planovi te dvojice navodnih pripadnika škaljarske kriminalne grupe i još jednog njihovog saradnika, izjalovili su se u srijedu veče, kada je došlo do pucnjave na Meterizima u kojoj je smrtno stradao dvadesetdevetogodišnjak.

Kočan je uhapšen i juče sproveden tužiocu, kao i državljanin Bosne i Hercegovine Vanja Burda za kojeg inspektori sumnjaju da je povezan sa tim kriminalnim aktivnostima. Kod njega je pronađen pištolj “glock”, kalibra 9 mm.

“Sveobuhvatnim istražnim radnjama utvrđeno je da je, sada smrtno stradali sa osumnjičenim H.K. i sa trećim licem planirao izvršenje teškog krivičnog djela na štetu jednog ili više članova suprotstavljene kriminalne grupe na određenom lokalitetu u blizini lica mjesta. Prilikom sprovođenja kriminalnog plana od strane ovih lica i realizacije teškog krivičnog djela, osumnjičeni H. K. je lišio života svog saizvršioca R. M., dok je treće lice podmetnulo požar na vozilu koje je korišćeno u ovom krivičnom djelu i koje je bilo namijenjeno za izvršenje drugog teškog krivičnog djela. Treći saizvršilac je podmetanjem požara uništio sredstva za izvršenje (vatreno oružje) planiranog teškog krivičnog djela”, saopštio je juče pomoćnik direktora policije za Sektor za borbu protiv kriminala Lazar Šćepanović.

Šćepanović
Šćepanovićfoto: Uprava policije

On je pojasnio da je to vozilo ukradeno u jednoj zemlji u regionu, što je, tvrdi, potvrđeno u međunarodnoj razmjeni obavještajnih podataka tokom te istrage.

Šćepanović je kazao i da su policajci tokom te istrage rasvijetlili i krivično djelo teško ubistvo u pokušaju, izvršeno 20. novembra 2023. godine, kada su iz ručnog raketnog bacača gađani Igor Mašanović i Nikola Drecun.

Prema njegovim riječima, to je učinio takođe Kočan.

“Sumnja se da je direktni izvršilac ovoga djela... H. K. koji je tokom sprovođenja kriminalnog plana neposredno ispalio granatu iz ručnog raketnog bacača u pravcu vozila u kojem su se nalazili oštećeni I. M. i N. D. U odnosu na neposrednog izvršioca raspolažemo podacima da je u prethodnom periodu bio zaposlen u Vojsci Crne Gore i prošao obuku rukovanja raznim vrstama vatrenog oružja i obuku rukovanja ručnim raketnim bacačem”, naveo je Šćepanović.

Dodao je da će službenici Sektora za borbu protiv kriminala, kao i u prethodnom periodu, adekvatno odgovoriti kriminalnim grupama i nastaviti intenzivne i odlučne aktivnosti sa prioritetnim fokusom na neutralisanje njihovog djelovanja i sa njima povezanih lica:

“Reakcije organa za sprovođenje zakona manifestovaće se lociranjem i procesuiranjem svih odgovornih koji su na bilo koji način dali doprinos u izvršenju više krivičnih djela u odnosu na kriminalne grupe u cilju stvaranja povoljnog bezbjednosnog ambijenta”.

Bonus video: