Novi izvještaj Europola: Targetirana 821 kriminalna grupa sa nekoliko desetina hiljada članova

U Briselu je predstavljen novi izvještaj Europola "Dekodiranje najopasnijih kriminalnih mreža EU"

18465 pregleda 0 komentar(a)
Sa predstavljanja izvještaja, Foto: Europol
Sa predstavljanja izvještaja, Foto: Europol
Ažurirano: 05.04.2024. 09:48h

Nekoliko različitih kriminalnih grupa, sastavljenih od članova porijeklom iz bivših jugoslovenskih republika - Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, i dalje je, u velikom obimu, uključeno u krijumčarenje, uključujući finansiranje i distribuciju, kokaina iz Južne Amerike do različitih evropskih odredišta.

To piše u novom izvještaju Europola, predstavljenom danas u Briselu, a kojim je targetirana 821 najopasnija kriminalna grupa, sa nekoliko desetina hiljada članova.

Kriminalne grupe sa Balkana karakteriše snažno prisustvo širom Evropske unije i u zapadno-balkanskoj regiji.

"Takođe, uspostavili su vrlo snažnu prisutnost u Latinskoj Americi, iskorištavajući prilike za korupciju u, i oko ključnih luka i u brodarskim kompanijama. Time vrše krajnju kontrolu nad snabdijevanjem kokainom. Neki od ovih grupa su takođe specijalizirani i/ili snažno uključeni u prekomjerno nasilje, otmice i ubistva, korupciju, pranje novca, trgovinu oružjem i eksplozivima i falsifikovanje dokumenata. Nasilje se uglavnom koristi kao odmazda za izgubljene ili nezavršene pošiljke droge, ali i kako bi se ostvarila prevlast nad teritorijom ili lancem snabdijevanja", piše u izvještaju "Dekodiranje najopasnijih kriminalnih grupa EU".

Organizovani kriminal i dalje predstavlja značajnu prijetnju unutrašnjoj bezbjednosti Evropske unije (EU). Da bi efikasno postavili prioritetne resurse i usmjerili akcije politike, organi za sprovođenje zakona i donosioci politika trebaju izgraditi jasno razumijevanje najopasnijih kriminalnih mreža koje djeluju u EU i utiču na nju, poručeno je danas u Briselu, tokom predstavljanja novog izvještaja Europola "Dekodiranje najopasnijih kriminalnih mreža EU".

Iz Europola su objasnili da taj izvještaj duboko istražuje karakteristike kriminalnih grupa koje predstavljaju najveću prijetnju.

Ta analiza fokusirana je na mapiranje najopasnijih kriminalnih grupa i pojedinaca i detaljno opisuje kako su one organizovane, koje kriminalne aktivnosti sprovode, kako i gdje djeluju.

Iz Europola su saopštili da je taj izvještaj jedan je od ključnih rezultata belgijskog predsjedavanja Savjetom EU, koje je snažno podržalo napore Europola u tom smislu.

Poručili su i da će to biti važan alat u borbi protiv organizovanog kriminala, što je prioritet EU, kako je navedeno u nedavnoj mapi puta koju je predstavila Evropska komisija.

Govoreći na konferenciji za novinare povodom predstavljanja glavnih zaključaka izvještaja, izvršna direktorica Europola, Katrin De Bol rekla je da kriminalci pokušavaju da se kriju, ali da ih Europol otkriva.

De Bol
De Bolfoto: Europol

"Ovaj izvještaj Europola najopsežnije je istraživanje ključnih kriminalnih mreža ikada sprovedeno na evropskom niovu, od strane organa za sprovođenje zakona. Zahvaljujući saradnji svih članica EU i 17 partnerskih zemalja Europola, rasvijetlili smo aktivnosti najopasnijih kriminalnih mreža u EU. Ovi podaci, sada centralizovani u Europolu, omogućiće organima za sprovođenje zakona prednost koja im je potrebna kako bi bolje targetirali i sprovodili istrage prekograničnog kriminala", kazala je ona.

Ministarka unurašnjih poslova Belgije, Anelis Verlinden saopštila je da izvještaj predstavlja značajnu prekretnicu i da odražava njihovu nepokolebljivu posvećenost zaštiti bezbjednosti građana.

"Iako je ovaj izvještaj vrlo važno dostignuće, samo po sebi, ovo je tek početak. Potrebno je mnogo rada i daljih koraka u narednim mjesecima i godinama", kazala je ona.

Belgijski ministar pravde, Pol Van Tigčelt, kazao je da je suzbijanje organizovanog kriminala apsolutni prioritet za njih i poručio da je Izvještaj važno novo oružje u toj borbi.

Van Tigčelt
Van Tigčeltfoto: Europol

"Sada prvi put imamo sve ključne podatke o najopasnijim kriminalnim mrežama na jednom mjestu - u Europolu. Sljedeći korak je da različite policijske snage država članica nastave obogaćivati ovu centralizovanu informaciju, kako bismo mogli dalje goniti i rastavljati te grupe", rekao je on.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove, Ilva Johanson, istakla je da je organizovani kriminal jedna od najvećih prijetnji sa kojima se danas suočavamo, a koji društvu prijeti korupcijom i ekstremnim nasiljem.

Johanson
Johansonfoto: Europol

"Moramo znati protiv čega se borimo, zato je mapiranje organizovanog kriminala ključni cilj strategije EU za organizovani kriminal i mape puta koju sam pokrenula u oktobru prošle godine. Rezultat je ovaj važan izvještaj, koji prikazuje kriminalnu prijetnju koju predstavlja preko 800 kriminalnih mreža s desetinama hiljada članova. Čestitam Europolu na ovom važnom izvještaju", kazala je ona.

Evropski komesar za pravosuđe, Didije Rejnders, kazao je na konferenciji da će izvještaj imati značajne posljedice za pravosudne organe širom EU i vladavinu prava.

Rejnders
Rejndersfoto: Europol

"Sudije i tužioci mogu se boriti protiv organizovanog kriminala samo ako su oslobođeni od zastrašivanja, prijetnji ili pokušaja uticaja na njihov profesionalni integritet. Moramo osigurati da bude tako. Pošto najopasnije kriminalne mreže vode prekogranične kriminalne operacije, saradnja stručnjaka je vitalna. Zbog toga će Komisija podržati predloge za novu EU pravosudnu mrežu, koja će biti smještena u Eurodžastu, s fokusom na organizovani kriminal", rekao je on.

Bonus video: