Vujadinović tri sedmice štrajkuje glađu

Jedan od optuženih za ubistvo Slavoljuba Šćekića tvrdi da se odugovlači sa donošenjem odluke u tom predmetu

14762 pregleda 37 reakcija 11 komentar(a)
Istražni zatvor (ilustracija), Foto: Boris Pejović
Istražni zatvor (ilustracija), Foto: Boris Pejović

Pritvorenik Ljubo Vujadinović već tri sedmice štrajkuje glađu zbog, kako tvrdi, odugovlačenja sudskog spora za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića, u kome je on jedan od okrivljenih.

Šćekić je ubijen prije 19 godina u podgoričkom naselju Tološi. Ispred porodične kuće tog 30. avgusta 2005. godine pogođen je sa više hitaca iz automatskog oružja.

Vujadinović, Saša Boreta, Ljubo Bigović i Milan Čila Šćekić u više sudskih postupaka osuđivani su na po 30 godina zatvora za taj zločin, ali su presude konstantno ukidane i slučaj je i dalje pred Apelacionim sudom.

“Pritvoreni Lj. V. je prijavio da će zbog neopravdanog odlaganja donošenja odluke u postupku koji traje gotovo dvije decenije protestovati odbijanjem hrane, odnosno štrajkom glađu. Što je nakon prijave i učinio. On na to ima pravo, a naša je obaveza da Zdravstvena služba Uprave za izvršenje krivičnih sankcija prati njegovo stanje, što i činimo. O štrajku glađu obavijestili smo sud po čijem rješenju je u Lj. V. u Istražnom zatvoru. Iz tog suda već su ga obišli”, kazali su Vijestima iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Vujadinović i Milan Čila Šćekić prema tvrdnjama tužilaštva direktni su izvršioci ubistva načelnika Uprave za opšti kriminalitet. Istom optužnicom Boreti i Bigoviću na teret je stavljeno da su organizovali tu likvidaciju. Sada pokojni Alan Kožar osuđen je na šest godina zatvora za bombaški napad na “Splendid”.

U optužnici se navodi da je ta grupa ucjenjivala investitora koji je gradio taj hotel u Bečićima da kupi i zemljišnu parcelu pored, što je on odbio, nakon čega je počela serija bombaških napada.

Inspektor Šćekić, piše, bio im je na tragu, zbog čega je likvidiran...

U ukidnim rješenjima, pa i u onom Ustavnog suda, obrazloženo je da je iskaz svjedoka Zorana Vlaovića zvanog Bohum bio jedini dokaz na kojem se zasnivala osuđujuća presuda.

Tada je zahtijevano i da se sud, po mogućnosti, neposredno sasluša tog zaštićenog svjedoka i da na glavnom pretresu izvrši uvid u lični list Uprave za izvršenje krivičnih sankcija za njega, odnosno da im se dostave njegove molbe za prekid izdržavanja kazne:

“Sve radi pravilnog izvođenja zaključka u pogledu pouzdanost i tačnosti iskaza Z.V., odnosno povezanosti njegovog iskaza i prekinute mu kazne”.

Vujadinović je upravi Istražnog zatvora prije dvadesetak dana prijavio da će početi štrajk glađu, što je i učinio, kazali su Vijestima iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija

Sudije su u tom rješenju navele hronologiju maratonskog sudskog procesa, koji traje gotovo dvadeset godina.

Podsjetili su da je Vrhovni sud, rješenjem iz aprila 2014. godine, uvažio žalbe i ukinuo presudu Apelacionog suda iz aprila 2013. i predmet vratio tom sudu na ponovni postupak i odlučivanje.

U ponovnom postupku, nakon održanog pretresa, Apelacioni sud je presudom od 20. februara 2015. godine, odbio kao neosnovane žalbe branilaca optuženih i potvrdio presudu Višeg suda u Podgorici od 9. oktobra 2012. godine, kojom su okrivljeni osuđeni na po 30 godina zatvora zbog ubistva policajca.

Uslijedile su žalbe i na tu presudu Apelacionog suda, da bi Vrhovni sud presudom od 20. oktobra 2015. godine odbio kao neosnovanu žalbu Vrhovnog državnog tužilaštva i branilaca optuženih, i potvrdio presudu Apelacionog suda od 20. maja 2015. godine.

Nakon toga Ustavni sud je 25. juna 2019. godine usvojio ustavne žalbe optuženih Borete i Bigovića, ukinuo presudu Vrhovnog suda od 20. 10. 2015. godine i predmet vratio tom sudu na ponovni postupak.

“Istom odlukom utvrđeno je da je zbog dužine trajanja krivičnog postupka optuženima Boreti i Bigoviću povrijeđeno pravo na suđenje u razumnom roku shodno članu 32 Ustava Crne Gore i članu 6 stav 1 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda”.

30. avgusta 2005. godine, policajac Šćekić je izrešetan na kućnom pragu. Vujadinović, Saša Boreta, Ljubo Bigović i Milan Čila Šćekić u više sudskih postupaka osuđivani su na po 30 godina zatvora za taj zločin, ali su presude konstantno ukidane i slučaj je i dalje pred Apelacionim sudom

Nakon te odluke, Vrhovni sud je u aprilu 2019. godine kao neosnovane odbio žalbe Vrhovnog državnog tužilaštva. Istom presudom uvažene su žalbe optuženih i njihovih branilaca i ukinuta presuda Apelacionog suda iz februara 2015. i predmet vraćen na ponovni postupak i odlučivanje.

U ponovljenom postupku Apelacioni sud je u maju 2022. godine održao sjednicu vijeća, čiji predmet su bile žalbe Vrhovnog državnog tužilaštva i žalbe branilaca optuženih...

Nakon analize svih žalbi, Apelacioni sud je zaključio da su osnovane žalbe Tužilaštva i branilaca optuženih...

Oni su ukinuli presudu Višeg suda u Podgorici protiv Borete, Bigovića, Vujadinovića, Šćekića i Kožara, uvažavajući žalbe Vrhovnog državnog tužilaštva, optuženih i njihovih branilaca...

Kako su naveli u saopštenju, u postupku odlučivanja po tim žalbama, vijeće tog suda utvrdilo je da su u prvostepenom postupku učinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka koje su rezultirale povredom prava na odbranu i pravično suđenje, što je utvrđeno odlukom Ustavnog suda od 25. juna 2019.

“Po mišljenju vijeća ovoga suda, radi se o bitnim povredama koje se ne mogu otkloniti u postupku pred drugostepenim sudom, iz kojih razloga je prvostepena presuda ukinuta i predmet vraćen istom sudu na ponovno suđenje”, rekli su iz Apelacionog suda.

Bonus video: