Tužioci dobili novi Skaj, optuženi mrtav?

Iz suda najavili da će provjeriti tačnost informacije da je Vuković preminuo, nakon čega bi obustavili postupak. Puniša Vojičić saopštio da sumnja da je okrivljeni ubijen, jer je previše pričao. Iz VDT kazali Vijestima da analiziraju dodatne poruke sa kriptovane aplikacije, koje se tiču tog slučaja

92473 pregleda 16 komentar(a)
Vuković nakon sprovođenja tužiocu 2019. godine, Foto: Savo Prelević
Vuković nakon sprovođenja tužiocu 2019. godine, Foto: Savo Prelević

Sud će zvanično da provjeri da li je okrivljeni Željko Vuković preminuo, poslije čega će eventualno da donese rješenje o obustavi sudskog postupka zbog ubistva Srđana Vojičića i pokušaja ubistva književnika Jevrema Brkovića.

To je saopšteno juče u podgoričkom Višem sudu, nakon što je pročitan dopis policije koja je imala naredbu da privede tog optuženog.

I advokatica Aleksandra Rogošić rekla je na ročištu da je istu informaciju dobila i od Vukovićeve majke.

“Majka Željka Vukovića me pozvala da je bolestan, zbog toga na prethodno suđenje 5. marta nije došao. Ponovo sam je kontaktirala telefonom, rekla mi je da je preminuo 1. aprila”, kazala je advokatica.

Puniša Vojičić, stric pokojnog Srđana Vojičića, rekao je, međutim, da sumnja da je Vuković ubijen ili da je sklonjen u inostranstvo.

Sudu je predložio da, pored zvaničnog dopisa, naloži da se ispita da li je Vuković zaista mrtav, gdje mu je grob i da li je tijelo koje se nalazi u grobnici zaista njegovo.

“Meni se čini da je ovo prvoaprilska šala. Nigdje nisam vidio obavijest o njegovoj smrti. Ne znamo gdje mu je grob. Može li se vidjeti je l’ Vuković preminuo ili je ubijen. Vrlo je moguće da su ga malo špricnuli. On je heroinski zavisnik i žalio se i da su ga u zatvoru tukli”, izjavio je Vojičić.

Dodao je da sumnja da je Vuković je sklonjen u Dubai gdje, kako tvrdi, nalogodavci prebijanja Brkovića “imaju stanove i milijarde”.

“Ipak smatram da je ubijen jer oni čiste svjedoke, a mali je mnogo rekao”, kazao je Vojičić.

Vijesti su nedavno u dva nastavka objavile transkripte telefonskih komunikacija vođa kavačkog klana i sa njima povezanih policajaca, u kojima tvrde da znaju ko je organizovao i učestvovao u napadu na književnika, kada je fizički likvidiran njegov tjelohranitelj.

Iz poruka koje je crnogorskim istražiteljima dostavio Europol, proizlazi da je Zvicer informacije o tome dobio iz Istražnog zatvora, od svog vojnika koji je iza rešetaka “saslušavao” Vukovića...

Dodatna analiza

Iz Višeg državnog tužilaštva (VDT) koje rukovodi slučajem, saopštili su Vijestima da dodatno češljaju Skaj poruke, nakon prve tranše koju su tim povodom nedavno dobili od Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

“Ovo tužilaštvo je, a kako su saizvršioci ovog krivičnog djela ostali nepoznati, nakon objave transkripata u medijima od Specijalnog državnog tužilaštva zatražilo dostavljanje istih, koji transkripti su nam dostavljeni i izvršena je njihova analiza, te se ukazala potreba za vršenjem uvida i u druge komunikacije koje se odnose na predmetni događaj, koji uvid je u toku, nakon čega će se preduzeti dalje mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja navedenog događaja i izvršilaca predmetnog krivičnog djela”, piše u odgovorima VDT koje potpisuje tužiteljka Lepa Medenica.

“Vijesti” su u februaru objavile dio komunikacije odbjeglog policajca Ljuba Milovića i šefa kavačkog kriminalnog klana Radoja Zvicera, iz koje proizlazi da je jedan podgorički biznismen organizovao je napad na književnika, tokom kojeg je život izgubio njegov pratilac 24. oktobra 2006.

Krajem septembra 2020. godine njih dvojica komentarišu odnose tog biznismena sa tadašnjim pomoćnikom direktora Uprave policije, pa konstatuju da su loši i da bi informacijama koje posjeduju mogli da ucjenjuju tog privatnika i njegove nekadašnje tjelohranitelje.

Među milionima poruka koje su kriminalci razmjenjivali je i fotografisano pismo koje je navodno pisao i optuženi Vuković, a u kome opisuje događaj, koliko je plaćen za to, ko ga je platio...

Taj Podgoričanin tvrdi i da nije znao koga ide da tuče.

Iz komunikacije Milovića i Zvicera proizlazi da je Vukoviću “izjavu uzimao” optuženi za teška krivična djela Mario Milošević.

Šef kavčana prosljeđuje Miloviću prepisku sa Miloševićem, tokom koje dogovaraju da tim pisanim priznanjem ucjenjuju podgoričkog biznismena i njegove tjelohranitelje, od kojih je jedan nekadašnji policajac.

Njega su, piše u transkriptima, planirali ucjenom da natjeraju da im u Reževićima “namjesti” Budvanina Marka Ljubišu zvanog Kan i sada pokojnog Milića Minju Šakovića iz Podgorice.

“Mogu da ga nagrdim... On je platio da se šipka Jevrem, pa su ubili onog Vojičića”, šalje Zvicer.

Milović
Milovićfoto: Skaj/Vijesti

Milović odgovara da je to tačno i dodaje da su te osobe bile i saradnici biznismena, koje pominje prezimenom.

“Jeste, tu je bio i...” odgovara Zvicer, pominjući i treću osobu nekadašnjeg čuvara tog poslovnog čovjeka.

“Jeste, ... je ja mislim pucao... Nego sam zaboravio”, konstatuje Milović.

Zvicer potom objašnjava da je optuženi Vuković u zatvorskoj sobi “kod naših” i da je sastavio izjavu:

“Eto ga u sobu kod naših, sastavio je izjavu...Neka ... traže pare”, poručuje šef kavčana, navodeći ime biznismena.

Naredno ročište zakazano je za 23. april.

U mraku čekali dolazak...

Apelacioni sud Crne Gore je na sjednici vijeća od 6. aprila 2023. godine donio rješenje kojim je uvažio žalbe Višeg državnog tužilaštva u Podgorici i branioca optuženog Željka Vukovića i ukinuo presudu Višeg suda u Podgorici i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Presudom Višeg suda, optuženi Vuković oglašen je krivim zbog izvršenja krivičnog djela - ubistvo u pokušaju u saizvršilaštvu iz člana 143 u vezi člana 20 i člana 23 Krivičnog zakonika Crne Gore, za koje je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri godine i šest mjeseci.

Optužnicom je predstavljeno da je Željko Vuković, oko 21,50 časova 24. oktobra 2006. godine, zajednički sa još dvije osobe, umišljano pokušao da ubije više osoba.

“Okrivljeni je sa dva NN lica, naoružana pištoljem i metalnim šipkama, došao u Ulicu... gdje se u mraku skrivao sa njima, čekajući dolazak oštećenog Brkovića i Vojičića, koji je bio u funkciji njegovog obezbjeđenja, znajući da moraju doći na to mjesto jer oštećeni Brković tu stanuje. U trenutku kada su oni došli vozilom ‘audi A6’, okrivljeni Vuković zajedno sa jednim NN licem napali Brkovića šipkama, tako što je zamahnuo i zakačio ga po glavi, ali je u daljem napadu bio spriječen jer je Brković uspio da mu otme šipku i da ga obori, a za to vrijeme ga je NN lice udaralo metalnom šipkom u glavu i tijelo. Kada je Vojičić krenuo da pomogne Brkoviću, drugo NN lice je odmah uz Vojičića, iz pištolja nepoznate marke, ispalio dva hica, od kojih je nastupila smrt”, navodi se u tužilačkom aktu.

Bonus video: