Rabrenović i i Mijović prijetili Vijestima 2010. godine, ali je slučaj zastario

Državljani Crne Gore M. D. i M. R. idenfitikovani kao osobe koje su počinile krivično djelo - ugrožavanje sigurnosti

76705 pregleda 49 reakcija 49 komentar(a)
Foto: Uprava policije
Foto: Uprava policije
Ažurirano: 10.04.2024. 18:58h

Uprava policije saopštila je da su identifikovali državljane Crne Gore M. D. i M. R. kao osobe koje su 24. septembra 2010. godine počinile krivično djelo ugrožavanje sigurnosti, na štetu Slavoljuba Šćekića, Milana Popovića, Željka Ivanovića, Ljubiše Mitrovića i Balše Brkovića, zaposlenih u Televiziji Vijesti i Nezavisnom dnevniku "Vijesti".

Televizija Vijesti saznaje da je riječ je o Milenku Mići Rabrenoviću i i Darku Mijoviću.

Iz Uprave policije podsjećaju da su navedenog dana na adresu TV Vijesti i ND "Vijesti", putem redovne pošte, dostavljena pisma adresirana na tih pet oštećenih lica, sa porukom: „Gotov si, ti si sledeći!!!“.

Ipak, slučaj prijetnji neće imati sudski epilog.

"Zbog proteka roka zastarjelosti krivičnog gonjenja, ovaj slučaj ne može biti procesuiran državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, budući da se postupajući tužilac prilikom konstultacija u ovom predmetu, obavljenih u proteklom periodu, izjasnio da je slučaj zastario", saopštila je Uprava policije.

Kazali su da će policija, u narednom periodu, kroz mjere i radnje iz djelokruga svoje nadležnosti, nastaviti aktivnosti na zaštiti integriteta i sigurnosti novinara i drugih zaposlenih u medijima. Poručuju i da svaki verbalni ili fizički napad na novinare i medijske poslenike smatraki nedopustivim.

"Novinarima i licima zaposlenim u medijima treba da se obezbijedi siguran društveni ambijent u kojem će biti zaštićeni od bilo kakvih napada na njihovu ličnost zbog profesije kojom se bave a koja je od izuzetne važnosti za razvoj i napredak demokratskog društva", zaključuje se u saopštenju.

Milenko Mića Rabrenović svojevremeno je bio zadužen za obezbjeđenje nekadašnjeg šefa policije Veselina Veljovića, a protiv njega je vođen sudski proces zbog optužbi da je 2011. godine uputio monstruozne prijetnje tadašnjoj novinarki "Vijesti" Oliveri Lakić i njenoj porodici. Uhapšen je kada i bivši neformalni suvlasnik "Bemaksa" Aleksandar Mijajlović, zbog sumnje da je dio kriminalne grupe koja je švercovala cigarete. Kako nezvanično saznaje Televizija Vijesti, policija je vještačenjem došla do njegovog DNK koji nije postojao u bazi i koji se poklopio sa DNK pronađenom na pismima koja su prije 14 godina dobijali direktori i urednici Vijesti.

Drugi identifikovani je Podgoričanin Darko Mijović, koji je ubijen u Njemačkoj u maju 2019. godine zajedno sa Baraninom Nikolom Jovanovićem. Oni su, prema pisanju medija bili povezani sa barskim ogrankom škaljarskog kriminalnog klana, na čijem čelu je bio takođe ubijeni Alan Kožar. Mijović je 29. marta 2019. godine oslobođen optužbi da je 8. jula 2016. sa Baraninom Vladimirom Ulamom, na podmukao način ubio Petrovčanina Nemanju Medina.

Bonus video: