Do Kvon može biti izručen i SAD i Južnoj Koreji: Odlučuje Milović

Vrhovni sud Crne Gore je nakon tajnog vijećanja i glasanja prošle sedmice donio presudu kojom se usvaja zahtjev za zaštitu zakonitosti Vrhovnog državnog tužilaštva. Time se ukidaju ranija rješenja Višeg suda u Podgorici i Apelacionog suda i predmet vraća Višem sudu u Podgorici, kao prvostepenom sudu, na ponovno odlučivanje

19921 pregleda 30 reakcija 30 komentar(a)
Do Kvon, Foto: Boris Pejović
Do Kvon, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.04.2024. 18:21h

Vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici kojim je predsjedavao sudija Boris Savić, donijelo je rješenje kojim se utvrđuje da su ispunjene pretpostavke za izručenje kralja kripto-valuta Do Kvona i Južnoj Koreji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Marija Raković, samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda kazala je Vijestima da će konačnu odluku kome će biti izručen kralj kripto valuta donijeti ministar pravde Andrej Milović.

Međutim, ova odluka nije pravosnažna jer postoji pravo žalbe Apelacionom sudu, prenosi portal RTCG.

Vrhovni sud Crne Gore je nakon tajnog vijećanja i glasanja prošle sedmice donio presudu kojom se usvaja zahtjev za zaštitu zakonitosti Vrhovnog državnog tužilaštva. Time se ukidaju ranija rješenja Višeg suda u Podgorici i Apelacionog suda i predmet vraća Višem sudu u Podgorici, kao prvostepenom sudu, na ponovno odlučivanje.

Državljanin Južne Koreje Do Kvon u prihvatilištu je za strance u Crnoj Gori od 23. marta nakon odslužene četvoromjesečne kazne zatvora na koju je osuđen zbog falsifikovanja ličnih isprava, nakon što je na aerodromu u Podgorici uhapšen sa lažnim pasošem.

Do Kvon i njegov poslovni partner Čang Jun su uhapšeni 23. marta prošle godine na podgoričkom aerodromu kada su sa lažnim pasošima pokušali da otputuju privatnim letom za Dubai.

Zbog falsifikovanja pasoša u Crnoj Gori osuđeni su na po četiri mjeseca zatvora.

Prema ranijem saopštenju Višeg suda, Do Kvona Južna Koreja potražuje zbog krivičnog djela nepoštenog trgovanja, prevare i kršenje javne ponude.

Sjedinjene Države, odnosno Okružni sud Južnog okruga Njujorka, tereti Do Kvona za više krivičnih djela uključujući zavjeru u cilju prevare u vezi sa kupovinom i prodajom hartija od vrijednosti, elektronsku prevaru, te manipulaciju cijenama hartija od vrijednosti.

Bonus video: