Biografija operativca Zorana Lazovića

Od posla u bjelopoljskom "Imaku" do jednog od najuticajnih bezbjednjaka

113374 pregleda 155 reakcija 56 komentar(a)
Zoran Lazović, Foto: Boris Pejović
Zoran Lazović, Foto: Boris Pejović

Dugogodišnji visoki operativac Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Zoran Lazović nakon prinudnog odlaska 2015. godine iz Agencije za nacionalnu bezbjednost četiri godine kasnije dobio je angažman u Upravi policije, gdje je postao formacijski najuticajniji pomoćnik tadašnjeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića.

Nova preraspodjela moći u javnoj službi, osnivanje novih jedinica i povratak dva ključna bezbjednjaka - Lazovića i Duška Golubovića u okrilje policije značili su tada i prestrojavanje i približavanje dva sukobljena DPS klana - grandovaca i mojkovčana...

Karijera jednog od najuticajnih bezbjednjaka počela je 80-ih godina u bjelopoljskom "Imaku", a tokom ratne agresije JNA na Dubrovnik, Lazović je 1991. bio i komandant diverzantske jedinice vojske.

Nakon toga zapošljava se u MUP gdje postaje šef jedinice za specijalne zadatke i antiterorističke jedinice MUP-a Crne Gore.

Poslije epizode u javnoj, Lazović prelazi u tadašnju Službu državne bezbjednosti, a tokom karijere postaje i jedan od ključnih agenata i najiskusnijih operativaca Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Njegov napredak u službi počeo je nakon podjele DPS 1997. kada je krilo Mila Đukanovića bilo suočeno sa velikim kadrovskim problemima u službi na sjeveru države.

Tada je tu regiju preuzeo Lazović.

Nakon što je tajna služba odvojena od MUP-a i dobila naziv Agencija za nacionalnu bezbjednost u vrijeme mandata prvog direktora Duška Markovića u ANB-u od 2005. do 2010. godine, Lazoviću su povjerene brojne funkicije, a bio je i načelnik Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma.

U to vrijeme afera oko prisustva iskusnog operativca na svadbi Safeta Kalića u Rožajama, koji se godinama dovodio u vezu sa međunarodnim švercom droge, pranjem novca... nikada nije do kraja rasvijetljena.

ANB je tvrdio da je Lazović bio na svadbi po službenoj dužnosti, a tajna služba je kasnije odbila da objavi "tajne podatke".

Lazović i njegov tada najbliži saradnik u ANB-u Duško Golubović, kojem su tada spočitavani prisni kontakti sa Naserom Keljmnedijem, u aprilu 2015. godine otišli su su iz službe na talasu odluke da se iz Agencije sklone operativci sa teretom veza sa članovima kriminalnih grupa i obavještajcima iz zemalja van NATO saveza, prije svega Rusije.

Tada je iz ANB otišlo 70-tak službenika, neki su odmah penzionisani, drugi su dobili status neraspoređenih.

Iako su bili van sistema, kako je tada objavljeno, tokom 2018. godine SDT je pokrenulo predmet zbog tvrdnji zaštićenog svjedoka pod kodnim imenom - Jadranko Jonski da su se bivši službenici ANB-a Lazović i Golubović navodno našli na spisku za likvidaciju Nikšićanina Ranka Radulovića i albanskog državljanina Erogena Brajovića.

Nakon velikog povratka u Upravu policije Zoran Lazović je kao pomoćnik Veljovića je iz tajne službe doveo i svoj sina Petra Lazovića, kojeg je priključio Timu za podršku Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala.

Taj Tim su još u to vrijeme pratile brojne kontroverze ali i optužbe za zloupotrebu službenog položaja, nečovječno postupanje, mučenje ali i brutalnu policijsku torturu...

Pred kraj mandata, tadašnji menadžment Uprave policije, na čijem čelu su bili Lazović i pomoćnik Enis Baković, su 28. decembra 2020. godine ukinuli mjeru zabrane ulaska u Crnu Goru srpskim državljanima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, a na zahtjev srpskih bezbjednosnih službi.

Boravak u Crnoj Gori su iskoritstili za druženje sa vrhom kavačkog klana, a kasnije na fotografijama sa SKY komunikacije, vide se u prisnom zagrljaju Petra Lazovića, policajca Ljuba Milovića...

Lazović i Veljovićevi pomoćnici smijenjeni su 1. marta 2021. godine, a u jesen te godine Lazović je saslušavan u istrazi oko skidanja zabrane Belivuku i Miljkoviću.

U ljeto 2022. godine po nalogu SDT-a, a na osnovu brojne SKY komunikacije EUROPOL-a, uhapšen je Lazovićev sin Petar, protiv kojeg je do sada podignuto nekoliko optužnica i otvoreno više istraga zbog saradnje sa kavačkim klanom.

Uhapšeni bivši GST Milivoje Katnić tvrdio je da je Petar Lazović bio na "tajnom zadatku" te da je prikupljao podatke protiv klana...

Pred kraj 2022. uhapšen je i Katnićev najbliži saradnik u SDT-u specijalni tužilac Saša Čađenović, zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj baš u predmetu SKY dokumentacije oko agenta Petra Lazovića i veza sa kavačkim klanom.

Bonus video: