Tužilaštvo: Odbrana sa slobode ne znači oslobađanje od krivične odgovornosti

"Donijeta odluka o odbrani osumnjičenog sa slobode ni u kom slučaju ne znači da je rad policijskih službenika obezvrijeđen, kako Nezavisni sindikat policije pokušava da insinuira, jer će upravo dokazi prikupljeni u okviru tog rada doprinijeti da se postupak dalje nesmetano odvija", navodi Više državno tužilaštvo u Podgorici

5416 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Luka Zeković
Ilustracija, Foto: Luka Zeković

Činjenica da će se osumnjičeni u daljem toku postupka braniti sa slobode ni u kom slučaju ne znači da je postupak protiv njega obustavljen, ističu iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici.

Podgoričanin Nikola Ljucović (33) uhapšen je juče na području Kučkih korita, nakon što su pripadnici Granične policije kod njega pronašli oko 26 kilograma marihuane, a sa slobode će se braniti optužbi za krijumčarenje marihuane. Nezavisni sindikat policije juče je saopštio da je takva odluka tužilaštva "u najmanju ruku šokantna".

Više državno tužilaštvo je takvu reakciju sindikata ocijenilo neprimjerenom.

"U predmetu formiranom protiv jednog lica (N.Lj.) zbog krivičnog djela - neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, nakon saslušanja osumnjičenog u prisustvu izabranog branioca tokom kog je osumnjičeni iznio odbranu i odgovarao na pitanja, Više državno tužilaštvo ocijenilo je da nema osnova za donošenje rješenja o zadržavanju, s obzirom na to da u konkretnom slučaju nije bilo pritvorskog osnova koje propisuje Zakonik o krivičnom postupku. Činjenica da će se osumnjičeni u daljem toku postupka braniti sa slobode, ni u kom slučaju ne znači da je postupak protiv njega obustavljen. Naprotiv, u daljem toku krivičnog postupka protiv ovog lica biće sprovedena istraga, tokom koje će se prikupiti svi neophodni dokazi, nakon čega će biti donijeta odluka o njegovom daljem krivičnom gonjenju i procesuiranju pred nadležnim sudom", saopštilo je Više državno tužilaštvo u Podgorici.

"Uzimajući u obzir prethodno navedeno, smatramo neprimjerenom reakciju Nezavisnog sindikata policije, koja postupanje Višeg državnog tužilaštva Podgorica u konkretnom slučaju pokušava neosnovano predstaviti kao izigravanje zakona i stavljanje na stranu kriminalaca, što kategorično negiramo. Više državno tužilaštvo Podgorica u svim predmetima odluke donosi isključivo i jedino na osnovu Ustava i zakonskih propisa, što je učinjeno i u konkretnom slučaju. Donijeta odluka o odbrani osumnjičenog sa slobode ni u kom slučaju ne znači da je rad policijskih službenika obezvrijeđen, kako Nezavisni sindikat policije pokušava da insinuira, jer će upravo dokazi prikupljeni u okviru tog rada doprinijeti da se postupak dalje nesmetano odvija", zaključuje se u saopštenju..

Bonus video: