Piperović: Lazović negirao krivicu, na teret mu se stavlja stvaranje, a Katniću članstvo u kriminalnoj organizaciji

Advokat kaže da se ne mogu očekivati nova hapšenja

79772 pregleda 290 reakcija 43 komentar(a)
Piperović, Foto: Jelena Jovanović
Piperović, Foto: Jelena Jovanović

Advokat Zoran Piperović, branilac uhapšenog bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića, kazao je da je njegov branjenik večeras negirao krivicu na saslušanju u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) i da nije odgovarao na pitanja tužioca.

Pojasnio je da SDT Lazoviću na teret stavlja stvaranje kriminalne organizacije i dva krivična djela zloupotreba službenog položaja.

Tužilaštvo je, kako je naveo, označilo i drugog uhapšenog, bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, kao člana te navodne kriminalne grupe.

SDT tvrdi da je više članova te grupe, a Piperović kaže da se ne mogu očekivati nova hapšenja.

Video: Jelena Jovanović

"Ovo što mu je stavljeno na teret i kako je koncipirano, i koliko tu ima pravne logike, ni ja ne bih odgovarao ni majci, a ne tužiocu", rekao je Piperović novinarima ispred zgrade SDT-a.

Kaže da je "mnogo toga tu čudno".

"Očekivao sam, poslije ovoliko galame, da će to biti nešto krupno, mnogo dokazivo, egzaktno, mnogo lica, mnogo svega... Sad je to napravljeno u jednu priču na način koji, po meni, ne može da istrpi elementarni krivično-pravni osvrt. Ako dođemo do suda, mislim da ćemo to uspjeti da dokažemo... Kako ćemo proći kod sudije koji treba da odredi pritvor, vidjećemo", rekao je Piperović.

Video: Jelena Jovanović

Na pitanje da li je današnja akcija povezana sa hapšenjem bivšeg specijalnog tužioca Saše Čađenovića, odgovorio je:

"Ovdje bi Saša trebalo da je član grupe. Sad je taj fakat samo naveden da je Saša po jednom predmetu i zbog jednog događaja životnog koji je implicirao inkriminaciju lišen slobode, zato što je postupao tako i tako... Ovdje ima svojstvo člana kriminalne organizacije."

Piperović kaže da nije čuo da li je ovo nastavak akcije "Alfa", na šta je advokat Stefan Jovanović, takođe branilac Lazovića, rekao da tužilac to nije navodio.

"Tu je naveden Saša kao član za nešto zbog čega je već tamo, sad je po drugi put za to isto ovamo...", dodao je Piperović.

Rekao je da je od imovine zaplijenjeno "oko hiljadu kila rakije i zapečaćeno oko hiljadu litara vina".

Na pitanje da li se pominjao predmet oko eventualnog skidanja zabrane ulaska u Crnu Goru Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, Piperović je rekao da je pomenuta zabrana ulaska.

"Ali, nije pomenuta druga stvar. Ne bih da otkrivam detalje i zašto nije pomenuta, a upravo se toga tiče. Moralo je da bude pomenuto, jer bez toga nema djela, ali zašto bih ja sad pomagao njima da se ispravljaju. Dakle, pomenuto je, ali na način koji ne može da istrpi elementarni krivično-pravni sud", kazao je Piperović.

Advokat Jovanović je ocijenio da "politika sad nastoji da direktno utiče i prikuplja političke poene pred možda neke nadolazeće političke krize."

Video: Jelena Jovanović

"Radi se konkretno o nečemu o čemu se govorilo u prethodnom vremenskom periodu, i to dužem periodu. Vi pretpostavljate, a i znate koje su stvari u pitanju. Odbrana bi iskoristila mogućnost da pozdravi zdravorazumski potez VDT-a, gospodina Markovića, koji je potvrdio stav kolege Piperovića, a radi se o pokušaju uticaja politike na tužilačku organizaciju. VDT je ukazao da je tužilaštvo nezavisno...", rekao je Jovanović.

Video: Jelena Jovanović

Bonus video: