Đokaju 40 godina zatvora za ubistvo Šejle Bakije

U pitanju je jedinstvena kazna za tri krivična djela - teško ubistvo, ubistvo u pokušaju i nedozvoljeno držanje oružja. Advokat najavio žalbu na prvostepenu presudu

116612 pregleda 263 reakcija 79 komentar(a)
Đokaj, Foto: Savo Prelević
Đokaj, Foto: Savo Prelević

Ilir Đokaj osuđen je prvostepeno pred Višim sudom u Podgorici na 40 godina zatvora za ubistvo Šejle Bakije (19) i ranjavanje njenog oca Šabana, počinjeno u septembru 2021. godine, na Karabuškom polju u Tuzima.

Viši sud je Đokaja osudio za teško ubistvo na kaznu dugotrajnog zatvora od 40 godina, za ubistvo u pokusaju ranjavanje Šabana Bakije na četiri godine i na jednu godinu zatvora za nedozvoljeno drzanje oružja.

Nakon toga, sud je izrekao jedinstvenu kaznu zatvora od 40 godina.

Prvostepenu presudu objavio je predsjednik vijeća, sudija Veljko Radovanović. On je rekao u obrazloženju presude da je Đokaj iz niskih pobuda i osjećaja sebičnosti ubio Šejlu Bakiju.

Sudija je rekao da nije prihvaćena odbrana optuženog da je bio ugrožen kada je došao u kuću porodice Bakija.

Advokat Srđan Lješković, branilac Đokaja, izjavio je novinarima nakon što je sud danas izrekao presudu, da je ta presuda donijeta putem pritiska, te da sudovi olako donose takve odluke. Istakao je da nijedan dokaz odbrane u ovom postupku nije izveden.

"U obrazloženju presude je rečeno da su izvedeni svi dokazi. Ja javno postavljam sad pitanje: koji to dokazi? Dokazi koje je predložilo tužilaštvo i nevladine organizacije. Ova presuda je donijeta zbog pritiska. Da vas vratim na početak ovog suđenja: na gospođu Oanu Kristinu Popu, na Zdravka Krivokapića, Dritana Abazovića, predsjednika Opštine Tuzi, sve NVO u Crnoj Gori koje su izvršile pritisak na sud. Smatram da je ova presuda i donesena putem pritiska na kaznu od 40 godina", istakao je Lješković.

Dodao je da je sud odbio sve dokazne predloge odbrane.

"Naravno da će odbrana izjaviti žalbu, posebno što je svaki naš zahtjev za izvođenje dokaza odbijan. Smatram da dokaze koje smo predložili, da smo ih izveli, sigurno je da bi presuda bila drugačija", zakljuio je Lješković.

Advokatica Tijana Živković, punomoćnica oštecene porodice, rekla je novinarima da je presuda kakva-takva satisfakcija oštećenoj porodici. Smatra da je presuda zasnovana na dokazima.

Đokaj
Đokajfoto: Savo Prelević

Ona je ranije, tokom suđenja, zatražila od suda da okrivljenog osudi na 40 godina zatvora. To je takođe predlagala i zastupnica optužbe, državna tužiteljka Ana Radović.

U optužnici tužiteljke Radović se navodi da je Đokaj izvršio krivična djela - teško ubistvo, ubistvo u pokušaju i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Advokatica Živković je u završnoj riječi rekla da su dokazima, koji su provedeni u dokaznom postupku na glavnom pretresu, kako materijalnim, tako i personalnim, u potpunosti potvrđeni navodi optužnice, a da je odbrana u cjelosti opovrgnuta.

Đokaj je u završnoj riječi kazao da kakva god da bude presuda, neće biti veća od one kazne koju je sebi presudio. “Šejla će nastaviti da živi kroz moje slike i uspomene. Kad bih mogao da vratim vrijeme sve bi bilo drugačije, ja bih bio na njenom mjestu, a ona bi bila živa. Samo Bog zna istinu o ovome”, naveo je Đokaj tada.

Lješković je tokom suđenja rekao da je Đokaj priznao izvršenje krivičnih djela iako mu se sve vrijeme spočitavalo da se brani.

Bonus video: