Savić odbio zahtjev Piperovića za izuzeće sudije za istragu Gorana Šćepanovića

Piperović je tražio izuzeće Šćepanovića, koji treba da odluči o zahtjevu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da se odredi pritvor uhapšenom bivšem bezbjednjaku Zoranu Lazoviću

39417 pregleda 103 reakcija 26 komentar(a)
Predsjednik Višeg suda Boris Savić, Foto: Boris Pejović
Predsjednik Višeg suda Boris Savić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.04.2024. 20:57h

Predsjednik Višeg suda Boris Savić odbio je zahtjev advokata Zorana Piperovića za izuzeće sudije za istragu Gorana Šćepanovića.

Piperović je tražio izuzeće Šćepanovića, koji treba da odluči o zahtjevu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da se odredi pritvor uhapšenom bivšem bezbjednjaku Zoranu Lazoviću.

Advokat je obrazložio da je to učinio nakon što je Šćepanović još sinoć ocijenio da su ispunjeni svi procesni razlozi za određivanje pritvora.

To je, tvrdi Piperović, konstovao u rješenju kojim je odbio njihovu žalbu na rješenje o tužilačkom zadržavanju.

"Tužilac u dispozitivu rješenja nije naveo osnove zadržavanja što svako rješenje, dispozitiv, mora da sadrži. Uočili smo propust i, žalili se, a sudija za istragu je odbio žalbu i uopšte se nije osvrnuo na to, već je rekao da stoje osnovi zadržavanja (na sta se nijesmo žalili) što znači da se 'istrčao' i već u svojoj glavi se namjestio da odredi pritvor. Tako nesto je suprotno odredbama ZKP-a", kazao je branilac Zorana Lazovića advokat Stefan Jovanović.

Piperović je istakao da im je rečeno da će se zahtjevu odlučiti do 20 časova.

Lazović i Katnić danas su privedeni u zgradu podgoričkog Višeg suda.

Njih bi trebalo da sasluša Šćepanović, koji će odlučiti o zahtjevu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da im se odredi pritvor do 30 dana.

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) juče su uhapsili Lazovića i Katnića nakon višemjesečne istrage koju su sproveli u saradnji sa EUROPOL-om.

Na teret im stavlja da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja, odnosno da su beogradskim kriminalcima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću pomogli ukidanjem zabrane ulaska u Crnu Goru...

Pripadnici SPO pretresali su danas porodičnu kuću Zorana Lazovića u Podgorici, nakon što su juče kontrolisali njegov stambeni objekat u Bijelom Polju.

Nakon što su juče u zoru policajci počeli pretresati imovinu kako bi, eventualno, pronašli tragove izvršenja krivičnih djela, iz SDT-a, kojim rukovodi Vladimir Novović, saopštili su o kakvoj akciji je riječ.

“Na osnovu međusobne saradnje i višemjesečnog koordinisanog djelovanja Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalnog policijskog odjeljenja i Agencije Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona - Europol, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalno policijsko odjeljenje je, uz asistenciju Sektora policije specijalnih namjena, lišilo slobode M. K., bivšeg glavnog specijalnog tužioca i Z. L., bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije, zbog osnova sumnje da su učinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja”, saopštio je državni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.

Tada je objasnio i da se pretresa u Podgorici, Cetinju, Budvi i Bijelom Polju.

Nešto kasnije oglasila se i Uprava policije, odakle su saopštili da su Katnić i Lazović uhapšeni u predmetu “Alfa”.

U saopštenju UP piše da je taj predmet rezultat višemjesečnog rada, međunarodne saradnje i koordinacije SDT-a sa nekoliko njihovih organizacionih jedinica, a posebno SPO.

“Današnja realizacija pomenutog predmeta je samo nastavak ranije započetih aktivnosti u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i predstavlja kontinuitet aktivnosti u sveobuhvatnom reformskom procesu”, kazali su juče iz policije.

Bonus video: