Viši sud u Podgorici vratio SDT-u optužnicu u predmetu Abu Dabi fond

Optužnica je podignuta protiv bivših ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petra Ivanovića i Budimira Mugoše, zbog postojanja osnovane sumnje da su učinili produženo krivično djelo - zloupotreba službenog položaja, prilikom raspodjele sredstava iz kredita Razvojnog fonda Abu Dabija od 2015. do 2017. godine

10072 pregleda 5 komentar(a)
Zgrada Višeg suda u Podgorici, Foto: Luka Zeković
Zgrada Višeg suda u Podgorici, Foto: Luka Zeković

Viši sud u Podgorici vratio je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) optužnicu u predmetu Abu Dabi fond, na ispravku, saznaju "Vijesti".

Optužnica je podignuta protiv bivših ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petra Ivanovića i Budimira Mugoše, zbog postojanja osnovane sumnje da su učinili produženo krivično djelo - zloupotreba službenog položaja, prilikom raspodjele sredstava iz kredita Razvojnog fonda Abu Dabija od 2015. do 2017. godine.

Optužnicom je obuhvaćen bivši direktor Investiciono razvojnog fonda Zoran Vukčević i nekadašnji direktor Direktorata za plaćanje u Ministarstvu poljoprivrede Blagota Radulović.

SDT bivšeg direktora Investiciono razvojnog fonda Crne Gore Vukčevića tereti za krivično djelo nesavjestan rad u službi, a Adžića za krivično djelo - zloupotreba procjene.

Adžić je osumnjičen za krivično djelo zloupotreba procjene, jer kako se navodi u optužnici, postoji osnovana sumnja da su svojim postupanjem pribavili korist privrednom društvu “IMGradina” DOO Rožaje. Sumnja se da su teško povrijedili prava i nanijeli štetu Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja u postupku namirenja potraživanja iz Ugovora o kreditu iz datog kolaterala.

“U odnosu na okrivljena pravna lica ‘Vektra-Jakić’ DOO Pljevlja, ‘Milkraft Leche’ DOO Bijelo Polje, ‘HM Durmitor’ DOO Žabljak, ‘EKO-PER’ DOO Šavnik, ‘IMGradina’ DOO Rožaje i njihova odgovorna lica Dragana Brkovića, Krsta Kneževića, Vladimira Kujundžića, Džemala Škrijelja i Ljuba Perišića, obustavljena je istraga za produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem pomaganja i neosnovano dobijanje i korišćenje kredita i druge pogodnosti”, saopšteno je ranije iz SDT-a.

Bonus video: