Đokaj osuđen na 40 godina robije: Šta je sud naveo u obrazloženju presude

Branilac okrivljenog najavio žalbu i konstatovao da je visinu kazne odredio pritisak političara i pojedinaca iz civilnog sektora

7217 pregleda 7 komentar(a)
Ilir Đokaj ranije kazao da se kaje zbog onoga što je učinio, Foto: SAVO PRELEVIC
Ilir Đokaj ranije kazao da se kaje zbog onoga što je učinio, Foto: SAVO PRELEVIC

Okrivljeni Ilir Đokaj osuđen je juče na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora od 40 godina zbog ubistva iz niskih pobuda nevjenčane supruge Šejle Bakije (19), ranjavanje njenog oca Šabana i nedozvoljenog držanja oružja, na Karabuškom polju u Tuzima 30. septembra 2021. godine.

Prvostepenu presudu u podgoričkom Višem sudu izrekao je predsjednik vijeća sudija Veljko Radovanović.

Sudija je rekao da je sud nesumnjivo, na osnovu provedenih dokaza, odbrane okrivljenih, izjava svjedoka i materijalnih dokaza, utvrdio da je okrivljeni sa umišljajem, iz niskih pobuda i osjećaja sebičnosti, ubio Šejlu, koja je odbijala da obnovi ljubavnu vezu snjim.

“Nakon razgovora i nakon što je Šejla rekla Đokaju da ne želi da obnovi vezu i da ga ne voli, ispalio je pet hitaca iz pištolja, nanoseći joj teške povrede, usljed kojih je preminula”.

U obrazloženju presude, Radovanović je između ostalog rekao da su ispunjeni svi zakonski uslovi da je okrivljeni izvršio krivično djelo - teško ubistvo, odnosno da je iz niskih ponuda i osjećaja sebičnosti ubio Šejlu Bakiju.

Sudija se pozvao na nalaz vještaka u kojem se između ostalog navodi da krivično djelo proizlazi iz karakteroloških manifestacija poremećaja ličnosti u vidu naricisoidnosti, opsesivnosti, precijenjene ljubomore na neurotskom nivou, sa subjektivnim doživljajem posjedovanja oštećene”.

Sudija je rekao da je sud prihvatio pravnu kvalifikaciju optužnice.

“Okrivljeni Đokaj je došao u kuću Šabana Bakije naoružan. Tokom sudskog postupka sud nije utvrdio da je Đokaju život bio ugrožen na bilo koji način. Sud nije prihvatio odbranu okrivljenog Ilira Đokaja da se osjećao ugrožen od Šabana Bakije i da se držao rukom za pojas. Jer da je tako, okrivljeni bi hice ispalio prema onome od koga je ugrožen”, rekao je sudija.

U optužnici Višeg državnog tužilaštva, piše da je Đokaj 30. septembra 2021. godine, sa umišljajem lišio života Šejlu, iz niskih pobuda, a nakon toga sa umišljajem pokušao da liši života njenog oca.

“Na način što je na terasi porodične kuće oštećenih, iz bezobzirne sebičnosti i osjećaja posjedovanja oštećene Šejle, koja je odbijala da obnovi nekoliko mjeseci ranije prekinutu vanbračnu zajednicu sa okrivljenim, za koje vrijeme je okrivljeni proganjao oštećenu neposredno i telefonom, saopštavajući joj da među njima nije gotovo i da je njen život u njegovim rukama, iz pištolja nepoznate marke, kalibra 7,65 milimetara, koji je nevlašćeno držao i nosio na javnom mjestu i za koji nije imao izdat oružni list, nakon razgovora tokom kojeg je oštećena B. Š. ponovila svoju volju da ne želi da obnovi zajednicu sa njim i da ga ne voli, u prisustvu oca oštećene, ispalio pet projektila u pravcu Bakija Šejle, koji su je pogodili u predjelu grudnog koša, lijeve ruke i lijeve noge, od kojih projektila je zadobila teške i po život opasne povrede, usljed kojih je istog dana nastupila smrt”.

Dodaje se da je nakon toga, a u trenutku kada mu se oštećeni Bakija Šaban približio u pokušaju da ga uhvati za ruku, okrivljeni pištolj okrenuo prema oštećenom i iz njega ispalio jedan projektil u pravcu grudnog koša oštećenog koji ga je pogodio, nakon čega se udaljio ka svom vozilu marke “audi’...

“Da bi, pošto je oštećeni Šaban krenuo za njim, okrivljeni, ponovo, ispalio dva projektila, od kojih je jedan projektil oštećenog pogodio u predjelu trbuha i lijeve noge, dok je drugi projektil pogodio u stub na terasi kuće, kojom prilikom je oštećeni zadobio osobito tešku i po život opasnu tjelesnu povredu u vidu strijelne rane ustreline grudnog koša, strijelne rane prostreline trbuha i strijelne rane ustreline lijeve noge”, navodi se u optužnici.

Lješković: Presuda donijeta na osnovu pritisaka političara i NVO sektora

Advokat Srđan Lješković, branilac okrivljenog Ilira Đokaja, izjavio je novinarima nakon što je sud izrekao presudu, da je ta presuda donijeta putem pritiska, te da sudovi olako donose ovakve presude od 40 godina zatvora. Istakao je da nijedan dokaz odbrane u ovom postupku nije izveden.

“U obrazloženju presude je rečeno da su izvedeni svi dokazi. Ja javno postavljam sad pitanje: koji to dokazi? Dokazi koje je predložilo tužilaštvo i nevladine organizacije. Ova presuda je donijeta zbog pritiska. Da vas vratim na početak ovog suđenja: na gospođu Oanu Kristinu Popu, na Zdravka Krivokapića, Dritana Abazovića, predsjednika opštine Tuzi, sve NVO u Crnoj Gori koje su izvršile pritisak na sud. Smatram da je ova presuda i donesena putem pritiska na kaznu od 40 godina zatvora”, istakao je Lješković.

Dodao je da je sud odbio sve dokazne predloge odbrane.

“Naravno da će odbrana izjaviti žalbu, posebno što je svaki naš zahtjev za izvođenje dokaza odbijen. Smatram da dokaze koje smo predložili, da smo ih izveli, sigurno je da bi presuda bila sasvim drugačija”, zaključio je advokat Lješković. Dodao je da je sud izveo dokaze samo one koje idu u prilog optužnici.

“Dok odbrani nije data šansa da izvede bilo koji dokaz. Moda se radi o ubistvu ili nehata ili na mah, a sigurno tvrdim da nije ubistvo iz niskih pobuda”, kazao je Lješković.

Bonus video: