Uhapšena Jelena Perović

Službenici SPO su prethodno iznijeli dokumentaciju iz ASK

513537 pregleda 589 reakcija 572 komentar(a)
Perović dovode u prostorije SPO, Foto: Luka Zeković
Perović dovode u prostorije SPO, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.04.2024. 18:51h

Direktorica Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelena Perović danas je uhapšena.

Video: Balša Rudović

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) izveli su je iz zgrade ASK, a oko 14.40 je sprovedena u prostorije SPO.

Perović je prilikom hapšenja i sprovođenja u SPO imala prebačen mantil preko ruku.

Ona je ranije danas izašla iz zgrade ASK u pratnji službenika SPO i advokata Nikole Martinovića.

Video: Balša Rudović

Iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) je i zvanično saopšteno da je Perović uhapšena.

"Nakon pretresanja kancelarije i službenog vozila, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva službenici Specijalnog policijskog odjeljenja su lišili slobode J.P., direktoricu Agencije za sprječavanje korupcije, zbog osnova sumnje da je, tokom prošle i do aprila ove godine, učinila produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja. Osumnjičena će biti sprovedena radi saslušanja u zakonskom roku", piše u saopštenju SDT.

Prema nezvaničnim informacijama "Vijesti", službenici SPO, između ostalog, izuzeli su dokumentaciju u vezi sa navodnom zloupotrebom službenog vozila, a Perović su izveli da prisustvuje pretresu njenog službenog automobila BMW, nakon čega su se vratili nazad u zgradu ASK.

"Vijestima" je ranije danas iz više izvora ranije potvrđeno da je Perović uhapšena u akciji SPO, a po nalogu SDT.

Video: Boris Pejović

Prema nezvaničnim informacijama iz ASK-a, službenici SPO su tražili i iznijeli dio dokumentacije Agencije u vrijeme dok je na čelu bila Perović.

Izvor navodi da je SPO tražio finansijske izvještaje ali i sve zapisnike sa sjednica Savjeta ASK-a.

Službenici SPO ušli su jutros sa nalogom za pretres u zgradu ASK-a.

BMW Jelene Perović
BMW Jelene Perovićfoto: Balša Rudović

SPO je ranije blokirao zgradu i izvršio pretres.

ASK, Policija, Hapšenje Jelene Perović
foto: Privatna arhiva

U SDT je formirano više predmeta protiv Jelene Perović.

Posljednji izviđaj otvoren je nakon što je Ministarstvo finansija dostavilo SDT-u izvještaj Direkcije za budžetsku inspekciju, prema kojem je Perović je pisala sebi prekovremeni rad i varijabile, za šta je primila gotovo 13.500 eura suprotno Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru i dodatnih više od 8.700 eura za rad u Radnoj grupi za utvrđivanje liste javnih funkcionera.

Prema podacima iz zapisnika budžetske inspekcije, Perović je za period od januara do juna prošle godine članovima bivšeg Savjeta uplatila na račun zarada najmanje 10.000 eura više u odnosu na ono što je propisano zakonom.

Perović je sebi pisala prekovremeni rad i varijabile i za mart, a odbila je da postupi po naredbi budžetskih inspektorki i opozove tu odluku.

Hiljade kilometara o trošku građana

SDT od maja prošle godine istražuje i da li je direktorka Agencije za sprečavanje korupcije Jelena Perović zloupotrijebila službeni položaj, koristeći službene automobile mimo propisa.

"NVO Mreža za afirmaciju nevladinog sektora je u februaru ove godine, ovom tužilaštvu podnijela krivičnu prijavu protiv direktorice Agencije za sprečavanje korupcije, za krivično djelo zloupotreba službenog položaja, po kojoj je u toku izviđaj, a prikupljaju se podaci, obavještenja i dokazi potrebni za donošenje odluke", zvaničan je odgovor SDT “Vijestima”, koji potpisuje tužilac portparol Vukas Radonjić.

MANS je početkom februara 2023. SDT podnio krivičnu prijavu protiv direktorice ASK zbog sumnje da je zloupotrijebila službeni položaj kako bi sebi i drugima pribavila korist.

Kako je tada saopšteno, Istraživački centar MANS-a je otkrio da je direktorica ASK donijela nezakonitu odluku o raspolaganju voznim parkom te institucije, pa je sebi i svojoj pomoćnici Nini Paović dodijelila na stalno korišćenje (24 sata) dva putnička vozila koja su u vlasništvu Agencije.

Naglasili su da je sporna odluka donijeta suprotno "vladinoj Uredbi o uslovima i načinu korišćenja prevoznih sredstava u svojini Crne Gore koja propisuje koji javni funkcioneri mogu imati povlasticu stalne upotrebe vozila u državnom vlasništvu".

"To nisu direktorica ASK i njena pomoćnica pa postoji osnovana sumnja da je sporna odluka donijeta sa ciljem pribavljanja nezakonite koristi", naglasili su tada iz MANS-a.

Uredba propisuje da mogućnost stalnog korišćenja službenog vozila imaju predsjednik Crne Gore, predsjednik i potpredsjednici Skupštine, premijer i članovi Vlade, predsjednici Vrhovnog i Ustavnog suda, vrhovni i specijalni državni tužilac, kao i zaštitnik ljudskih prava i sloboda.

Uredba o korišćenju prevoznih sredstava u svojini Crne Gore definiše i da se stalna upotreba vozila može odobriti i osobama koje su pod posebnim mjerama zaštite, na osnovu procjene organa nadležnog za poslove bezbjednosti.

Prethodno su iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) odgovorili da nije rađena procjena bezbjednosti Perović, što je shodno Uredbi, uslov da bi mogla vozilo da koristi 24 sata.

Iz Agencije su tada optužili MANS za izvrtanje činjenica i konstruisanje afera, navodeći da se sve radi u skladu sa crnogorskim zakonima. Dodaje se da “s obzirom na to da je iz obraćanja MANS-a očigledno da se kretanje direktorice ASK prati i nezakonito snima, razumljiva je bojazan za njenu bezbjednost”.

Prema prošlogodišnjem istraživanju “Vijesti”, Perović i Paović samo za jedan mjesec, u septembru 2022. godine, službenim automobilima prešle su više od 6.800 kilometara.

Na osnovu putnih naloga se može vidjeti da je Perovićeva, na primjer, u septembru 2022. prešla preko 4.200, a Paovićeva preko 2.600 kilometara. Direktorica je tog mjeseca koristila državno vozilo i za službeni put u Sloveniju. Cijene eurosupera su se tada kretale od 1,26 do 1,39 eura, a litar eurodizela 1,56 do 1,58 eura.

Drugih mjeseci ta potrošnja je znatno manja, pa se kretala od nepunih 1.000 u martu 2022. do 2.200 kilometara u decembru iste godine za direktoricu. Od Agencije tada nismo dobili odgovore ni koliko iznose mjesečni troškovi na gorivo.

Analizirajući putne naloge sa sajta Agencije, može se vidjeti da je vozilo, koje koristi direktorica, tada na dnevnom nivou samo na teritoriji Podgorice prelazilo i po 120 kilometara.

Mijenjanje tablica, zatamnjivanje stakala...

Perović i zaposleni u toj instituciji trpe pritisak javnih funkcionera, dijela medija i pojedinih nevladinih organizacija i to tokom vožnje u službenom BMW 318. To je razlog zbog kojeg su prošle godine u maju od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) tražili i dobili saglasnost da službene registarske oznake mijenjaju civilnim, ali i da zatamne stakla na skupocjenom državnom automobilu.

Rješenje MUP-a, kojim je data saglasnost za mijenjanje tablica i zatamnjivanje stakala automobila Agencije, dobila je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, a nedavno objavile "Vijesti".

MUP je procijenio da je "konstantni pritisak na Agenciju od strane javnih funkcionera ostalih lica, dijela medija i pojedinih nevladinih organizacija" opravdan razlog da oznaka na tablici službenog BMW 318 ne sadrži skraćenicu CG ili MN.

Prijava zbog zloupotrebe službenog položaja, prijetnji i suspenzija sindikalaca

Sindikalna organizacija ASK krajem prošle godine podnijela je SDT-u krivičnu prijavu protiv Perović, tvrdeći da zloupotrebljava položaj, prijeti zaposlenima i članovima tog sindikata, optužuje ih da sarađuju sa MANS-om i u znak odmazde ih redom suspenduje.

To je, pored ostalog, naveo u prijavi predsjednik Sindikalne organizacije ASK Dušan Drakić.

Prethodno je Drakić je podnio i prijavu Upravi policije, zbog toga što je njemu i njegovim kolegama onemogućeno da uđu u prostorije Agencije, odobrene za rad Sindikalne organizacije.

Između ostalog, kako je Drakić tada naveo u prijavi SDT, Perović navodno tvrdi i da je “krivična prijava koja je podnijeta od strane Sindikalne organizacije identična krivičnoj prijavi koju je ranije podnijela nevladina organizacija MANS i da je to materijalni dokaz kako se podaci već dvije godine iznose iz Agencije, kao i da postoji direktna veza NVO MANS i Sindikalne organizacije, te da je prijava podnijeta iz finansijskih i interesnih motiva”.

Bonus video: