Da li Lazović i Katnić kriju dio imovine pod tuđim imenima: Vile, kuće, bazeni, vinski podrumi

Iz Specijalnog tužilaštva tvrde da provjeravaju i imovinu upisanu na druga imena, ali za koju sumnjaju da zapravo pripada Lazoviću i Katniću. Kćerka bivšeg glavnog specijalnog tužioca posjeduje stan od 73 kvadrata i dvije garaže u luksuznom stambeno-poslovnom kompleksu Master kvart. Lazovićev sin još 2018. sklopio ugovor sa Bemaxom o kupovini stana od 104 m2, ali se ta nekretnina više ne vodi na njega

69179 pregleda 165 reakcija 67 komentar(a)
Kompleks Katnića na Bajramovici, Foto: Screenshot/SDT
Kompleks Katnića na Bajramovici, Foto: Screenshot/SDT
Ažurirano: 18.04.2024. 15:13h

Ograđeni luksuzni kompleks sa najmanje tri kuće, bazenom i pomoćnim objektima u selu Bajramovica, kuće, stanovi, vrijedan vinski podrum... na spisku su Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) do sada popisane imovine nekadašnjeg policijskog funkcionera Zorana Lazovića i bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Šta sve stvarno njima pripada znaće se nakon što SDT i službenici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) okončaju finansijsku istragu, koja je otvorena uporedo sa krivičnim postupkom protiv njih zbog sumnje da su počinili krivično djelo - stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja.

Iz tužilaštva kojim rukovodi Vladimir Novović saopštili su da zajedno sa SPO svakodnevno preduzimaju brojne radnje u cilju identifikacije imovine tih okrivljenih.

“Kako one koja je upisana na okrivljene i članove njihovih porodica, tako i one za koju postoji određeni stepen sumnje da je upisana na druga fizička i pravna lica, a čiji su stvarni vlasnici okrivljeni i članovi njihovih porodica”, navodi se u saopštenju SDT-a.

Specijalno tužilaštvo objavilo je i video snimak dijela imovine za koju okrivljeni Lazović i Katnić ne spore da je njihovo vlasništvo...

Pretresali imovinu Lazovića i Katnića
Pretresali imovinu Lazovića i Katnićafoto: Screenshot/SDT

“Ukazujemo da će javnost u daljem toku postupka biti obaviještena i o drugoj imovini za koju postoji osnovana sumnja da je stvarno vlasništvo okrivljenih i sa njima povezanih lica”, navodi SDT u saopštenju.

Lazović prema javnom registru ima i porodičnu kuću od 250m2 sa pomoćnim objektom na Zabjelu. U rodnom selu Orahovica u Bijelom Polju ima gotovo 50.000 m2 zemljišta, pašnjaka, njiva, voćnjaka i šume, ali i više objekata, koje je naslijedio.

Traže i sakrivenu imovinu
Traže i sakrivenu imovinufoto: Screenshot/SDT

Osim dijela imovine koju je naslijedio, Lazović je kupovao i okolne parcele...

Lazović je prijavio godišnji prihod od poljoprivrede od oko 25.000 eura, kao i ušteđenih 5.000 eura.

U sklopu finansijske istrage, službenici SPO uz asistenciju pripadnika Sektora policije posebne namjene već tri dana pretresaju luksuzni kompleks “Perla” u Budvi, gdje se prema podacima “Vijesti” nalaze stanovi Lazovićevog sina Marka, kuma i policijskog funkcionera Zorana Tomčića, koji se formalno vode na kompaniju Bemax, čiji je zvanično vlasnik Ivan Ubović.

Lazovićev sin, službenik policije Marko Lazović, je još krajem 2018. godine sa kompanijom “Bemax” sklopio ugovor o kupovini stana od 104 m2 u Podgorici u apartmanima Tološi.

Da stan svojevremeno upisan na Marka Lazović više nije u njegovom posjedovnom listu pokazuje uvid u podatke Uprave za nekretnine. Na jučerašnji dan on je na svoje ime imao upisan samo nekategorisani put površine 182 kvadrata.

Saradnja sa tom kompanijom nastavljena je i nakon što je Lazovićeva supruga Ljiljana razmijenila stan sa Željkom Belim Garićem, vlasnikom firme “GUFO”, koji ima višestruke poslovne veze sa “Bemaxom” i njihovim firmama.

Ljiljana Lazović, kako je to ranije objavio MANS, ustupila je stan od 64 m2 u Bulevaru Jola Piletića u zamjenu za stan od 84 m2 i garažu u zgradi u centru Podgorice, iza hotela “Hilton”. Taj stan je kasnije poklonjen njihovoj kćerki Snežani Lazović.

Stan i garaža i dalje su upisani na Snežanu Lazović, a na ime Ljiljane Lazović vodi se samo livada površine 900 kvadrata u Podgorici.

Kompanija GUFO je dala i dio milionskih garancija za jemstvo okrivljenog Lazovićevog sina Petra Lazovića.

MANS je ranije objavio da je Petar Lazović, dok je njegov brat kupovao nekrenine, značajne sume novca izdvajao za kupovinu novih automobila.

Dokumentacija do koje je došla ta nevladina organizacija pokazuje da je Petar Lazović, kao 19-godišnjak, 2009. izdvojio 40.000 eura za “micubiši lancer evolution 2.0”, a nakon četiri godine i vozilo “mini kuper” SD ALL4, po cijeni od 35.000 eura. U tom periodu on je imao i vozilo “BMW X1”, za koje MUP nije dostavio druge podatke, pa se ne zna koliko je koštalo, saopštili su ranije iz MANS-a.

Radili za mafiju

Zoran Lazović i Milivoje Katnić uhapšeni su 14. aprila po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva. Lisice na ruke stavili su im pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja kojim rukovodi Predrag Šuković.

Lazović nakon saslušanja u SPO
Lazović nakon saslušanja u SPOfoto: Boris Pejović

Nekadašnjeg agenta tajne službe, a potom i pomoćnika direktora Uprave policije, terete da je organizovao kriminalnu grupu u koju je vrbovao bivšeg glavnog specijalnog tužioca, koji je potom radio po njegovim instrukcijama.

Sumnjiče ga da je na taj način i naredio da se sa crne liste bezbjednosnih službi skinu imena srpskih optuženih kriminalaca Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, kako bi mogli nesmetano da uđu u Crnu Goru.

Vijesti su u par navrata objavile dio prepiske sa Skaj aplikacije, iz kojih se vidi da su kavčani, s njima povezani policajci i ti beogradski plaćenici dogovarali da njihov dolazak u Crnu Goru iskoriste kako bi u zamku namamili pripadnike suprotstavljenog škaljarskog klana...

Katnića dovode u zgradu Specijalnog policijskog odjeljenja
Katnića dovode u zgradu Specijalnog policijskog odjeljenjafoto: Boris Pejović

Istoga dana kada su uhapšeni škaljarci koji su planirali da ubiju Belivuka i Miljkovića, uhapšeni policajac Petar Lazović svoje prijatelje obavještava o tome: “Jutro, pohapšeni su braćo. Drugi pucač je Jovanović Mile, onaj iz NK što sam ga odrao prošle ned. Bezbjedni ste, možete da putujete. Ovo je bezbjedna zemlja. Hvala što ste putovali SBPOK-om”.

Miljković se, kako piše na Skaju, unaprijed tome radovao, pa noć ranije konstatuje: “Hahah, sutra će Junior bubrege da im ispomera”...

Prema navodima specijalnih tužilaca, Katnić je davao nezakonite naloge uhapšenom tužiocu Saši Čađenoviću, “tjerajući ga” da u nekim predmetima postupa tako što će zastupati interese visokopozicioniranih pripadnika kavačkog kriminalnog klana.

Tužioci tvrde da su Lazović i Katnić spasli krivičnog progona više kavčana, koje su morali goniti za najteža krivična djela.

Obojica su na saslušanju u tužilaštvu, a potom i u Višem sudu, negirali optužbe, tvrdeći da su radili po zakonu.

Katnić je odbio da angažuje branioca, nakon čega mu je advokat Dragutin Durutović dodijeljen da po službenoj dužnosti zastupa njegova prava.

Njima dvojici 16. aprila određen je pritvor do 30 dana, jer bi po ocjeni sudije za istragu Gorana Šćepanovića, ako se budu branili sa slobode mogli pobjeći ili uticati na svjedoke.

Lazovićevi branioci, advokati Zoran Piperović i Stefan Jovanović, kazali su da je Lazović znao da će biti uhapšen, pa nije pobjegao i da to nikada ne bi učinio.

Tvrde i da je mogao da utiče na svjedoke, ali da nije to činio: “I sad treba nekoga ko je nedostupan državnim organima, a za koga oni smatraju da im je saučesnik, da ga traži po Marsu i Jupiteru, a ne kaže kako”, rekao je Piperović.

Katnić u Istražnom zatvoru štrajkuje glađu, a iz te institucije kazali su za Vijesti da njihova medicinska služba prati zdravstveno stanje tog pritvorenog dugogodišnjeg sudije i tužioca.

Nekretnine i komšiluk u Master kvartu

Milivoje Katnić je u imovinskom kartonu upisao da je vlasnik dvosobnog stana od 66 m2 i da na Velestovu ima trećinu od oko 142.000 kvadrata šuma, pašnjaka i neplodne zemlje...

Na ime njegove supruge Nataše upisana je kuća u selu Klikovače od 160 kvadrata sa dvorištem od 500 kvadrata.

Katnići imaju i pomoćnu zgradu od 88m2 i 45m2, koje su upisane na Natašu Katnić, ali pašnjake od 3950 m2, koje je stekla kupovinom.

Na ime Katnićeve supruge upisan je i poslovni prostor od 39m2, koji je dobijen na poklon.

Na sina Radana upisan je stan od 58 kvadrata, koji je dobio na poklon, ali i tri manja poslovna prostora.

Stan od 73 kvadrata i dvije garaže posjeduje kćerka bivšeg GST-a Damjana Katnić u luksuznom stambeno-poslovnom kompleksu Master kvart u Podgorici, koji je gradila firma “Master inženjering” podgoričkog biznismena Vlada Ivanovića i firma “Bemax”.

U toj zgradi od prošle godine posjeduje imovinu i bivši vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, koji u u potkrovlju zgrade ima dupleks od 135 kvadrata.

Kako je to navedeno u listu nepokretnosti Stanković je dupleks stekao razmjenom, a na njega su upisana i dva garažna mjesta.

U istoj zgradi stanove imaju i neki aktuelni i bivši policijski funkcioneri - bivši načelnik podgoričke policije Milovan Pavićević u prvoj etaži ima garažu i stan od 217 kvadrata u potkrivlju i tavanu, koji su vodi na njega i Milenu Pavićević.

U zgradi stan od 54 kvadrata ima i Nemanja Koprivica, sin bivšeg policijskog funkcionera Duška Koprivice.

U zgradi stan od 108 kvadrata ima i Sreten Kankaraš, ujak premijera Milojka Spajića, koji na svoje ime ima i garažu.

Na sedmom spratu firma “Easy drive”, koji se vodi na suprugu Aca Mijajlovića, ima stan od 77 kvadrata.

Zanimljivo je da baš u toj zgradi imovinu imaju sinovi direktora Srednje eletrotehničke škole Veselina Pićurića i to po dva stana i tri garaže.

Tri stana su upisana i na firmu GUFO, koja daje jemstvo za okrivljenog Petra Lazovića. Na GUFO su upisana u potkrovlju tri stana od 79,69 i 81 kvadrata, a na 5. spratu stan od 125 kvadrata ima i firma Blaža Đukanovića - BB Solar...

Napomena: U prvoj verziji teksta greškom je pisalo da je u pitanju kompleks Zorana Lazovića u selu Orahovica kod Bijelog Polja, umjesto Milivoja Katnića na Bajramovici. Izvinjavamo se čitaocima.

Bonus video: