Skup podrške Katniću ispred SDT-a, privedena osoba koja je vrijeđala učesnike protesta

Traže da bivši glavni specijalni tužilac bude pušten da se brani sa slobode

120479 pregleda 495 reakcija 200 komentar(a)
Sa protesta ispred SDT-a, Foto: Luka Zeković
Sa protesta ispred SDT-a, Foto: Luka Zeković

Grupa građana okupila se danas ispred zgrade Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), tražeći da bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić bude pušten da se brani sa slobode. Povod za protest je, kako su pojasnili, to što je Katniću u pritvoru ugrožen život.

Okupljeni su nosili transparente: "Tužiocu za državni udar 'sude' ruski agenti", "Fašizam avgustovskih osvetnika mora biti procesuiran", "Otpor fašizmu", "BIA nas ruži, BIA nas tuži", "Pravo na život je neotuđivo", "Novoviću, fali li glava za 'ruski safari'"...

Policija je privela mladića koji je, vozeći bicikl, u prolazu vrijeđao učesnike skupa.

Oni su polili crvenu boju, koja simboliše crnogorsku krv, po transparentu na kojem piše: "Jeste li još žedni".

"Odlučili smo da reagujemo i utičemo na svijest i etiku, ukoliko je još ima. Danas je Milivoje Katnić, kao nekadašnji glavni specijalni tužilac, žrtva optuženih za državni udar. Kako vjerovati jednom SDT-u, koje je desetine predmeta odbacilo, kao što su slučajevi Jelene Borovinić Bojović, kako vjerovati ovakvom SDT-u koji je odbacio podizanje optužnice protiv Petra Kneževića. Tu je i Vesna Bratić, koja je nazakonitim otkazima napravila štetu državi veću od 250 hiljada eura", rekla je građanska aktivistkinja Svetlana Pajović Musić.

"Ovim perfomansom šaljemo poruku i pitamo koliko vam je crnogorske krvi dosta i da li ste žedni još. Stop političkom progonu Crnogoraca, stop tiraniji vlasti, jer ljudski život nema cijenu. Smrt fašizmu", rekla je Pajović Musić.

Na skupu je rečeno da novinarka ND "Vijesti" Jelena Jovanović "crta metu" građanskim aktivistima i novinarima.

Ona je pročitala pismo koje su Crnogorski helsinški odbor (CHO) i grupa građana uputili glavnom specijalnom tužiocu (GST) Vladimiru Novoviću i "svima koji su uključeni u postupanje" prema Katniću, u kojem traže da mu se omogući da se brani sa slobode, uz punu medicinsku i drugu potrebnu zaštitu. Kažu da je Katnić je osoba ozbiljno narušenog zdravlja i da njegova odluka da štrajkuje glađu izaziva ogromni rizik po njegov život.

Portalu Vijesti je juče potvrđeno da je tu inicijativu podržao i bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Katnić i bivši pomoćnik direktora Uprave policije Zoran Lazović uhapšeni su prošle sedmice po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, koje ih sumnjiči za stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja. Obojici je određen pritvor do 30 dana.

Bonus video: