Sujković: Nisam vidio ko je pucao na mene i brata

Odgovarajući na pitanje predsjednice vijeća sudije Vesne Kovačević, svjedok je rekao da je na njih pucao sa zadnjeg sjedišta, iza suvozača, te da je to vidio na retrovizor.

9729 pregleda 0 komentar(a)
Viši sud u Podgorici, Foto: Boris Pejovic
Viši sud u Podgorici, Foto: Boris Pejovic

Svjedočenjem Kenana F. Sujkovića (29) iz Berana, danas je u Višem sudu u Podgorici nastavljeno suđenje okrivljenim Miomiru Đukiću i Marku Zekiću, da su, prema navodima optužnice 18. novembra 2021. godine, oko 22 sata u blizini Opšte bolnice u Beranama, pucali na vozilo “pasat” u kojem su se nalazila braća Sujković Ismet i Kenan, te Mirza Kastrat.

Kenan Sujković je pred specijalnim vijećem sudije Vesne Kovačević, izjavio da je na vozilo kojim je upravljao, pucano sa zadnjeg sjedišta. Osoba koja je pucala, nalazila se iza suvozača. Pojasnio je da nije vidio osobu koja je pucala na njh, kao ni iz kojeg je oružja pucano.

"Te večeri, sa bratom Ismetom, izašao sam u grad. Vozili smo se “pasatom”, kojim sam ja upravljao. Dogovorili smo se da se vidimo sa Kastratom. Otišli smo van grada prema naselju Buče. Primijetili smo da nas prati crveni “golf”. Pošli smo prema Vinickoj. Okrenuli smo se autom da se vratimo nazad prema gradu, i to vozilo nas je i dalje pratilo. Zaustavili smo se pored puta i to vozilo je prošlo pored nas. Kada smo krenuli, oni su nas sačekali da ih prođemo i ponovo nastavili da nas prate. U grad kada smo stigli, pozvali smo Kastrata, i mi smo ga “pokupili” kod Bekamenta. Potom smo pošli autom prema Opštoj bolnici. Vidjeli smo da nas prati “golf”, kojim je upravljao Miomir Đukić, obučen u žuto narandžasti šuškavac. Nakon što smo se mi okrenuli, i oni su se okrenuli vozilom i pratili nas. Odjednom su počeli da ubrzavaju, pokušavajući da nas zaobiđu sa lijeve strane. Odjednom sam čuo pucnje, pucali su u našem pravcu. I moj brat je pucao prema njima preko prozora auta. Pogođen je u ruku, nakon čega mu je ispao pištolj. Pucnjava je trajala sve do skretanja prema stanici policije. Potom smo pošli do Opšte bolnice u Beranama, gdje se već nalazila Interventna policija”; ispričao je svjedok oštećeni Kenan Sujković.

Na pitanje suda, rekao je da je ranije imao sukob, kada mu je postavljena bomba ispod auta.

Odgovarajući na pitanje predsjednice vijeća sudije Vesne Kovačević, svjedok je rekao da je na njih pucao sa zadnjeg sjedišta, iza suvozača, te da je to vidio na retrovizor.

Odbrana i okrivljeni prigovorili su njegovom svjedočenju.

Okrivljeni Miomir Đukić je rekao da je suvišno da postavlja pitanja.

"Ovo je cirkus, ovo je sramota šta danas govori svjedok”, kazao je Đukić.

Branilac optuženog Marka Zekića, advokat Drago Konatar, prigovori je svjedoku, ističući da je suprotan materijalnim dokazima.

“Njegov iskaz je neuvjerljiv, nelogičan i nepotpun”, prigovorio je branilac, a primjedbama se pridružio i advokat Stefan Jovanović.

Na prethodnom ročištu održanom u martu, okrivljeni Miomir Đukić jerekao da se nalazio nekoliko kilometara dalje od tog mjesta gdje se dogodila pucnjava, te da nema veze sa događajem.

Osim za događaj u Beranama, u istom sudskom procesu, sudi se i za ubistva Nemanje Prelevića (28) i Danila Pekovića (20) na Veruši 17. oktobra 2020. godine, za koje su okrivljeni Marko Zekić i još osam optuženih.

Specijalno državno tužilaštvo u Podgorici je podiglo optužnicu protiv osmočlane kriminalne organizacije okrivljenog Marka Zekića, koji se nalazi u bjekstvu. Osim Zekića, optuženi su i Miomir Đukić, Dragan Biletić, Vasilije Đukić, Mirčeta Mihailović, Nenad Milačić, Goran Milašinović, Branislav Ivanović i Dragan Tarić.

Prema prikupljenim dokazima, Marko Zekić, Đukić i Mihailović su 17. oktobra 2020. godine u mjestu Uvač, sa umišljajem i po prethodnom dogovoru zajedno ubili Prelevića i Pekovića. Teško ubistvo dvojice Podgoričana umišljajno stvaranjem uslova i otklanjanjem prepreka pomogli su Milašinović, Biletić, Ivanović i Miličić. Zadatak dijela grupe bio je da prate kretanje Prelevića i Pekovića kako bi odredili najpovoljnije mjesto i vrijeme za njihovu likvidaciju. Suđenje se nastavlja 10. maja saslušanjem svjedoka.

Bonus video: