Sudski savjet potvrdio: Ana Vuković jedini kandidat za predsjednika Vrhovnog suda

Vuković je, uz sudiju Ranka Vukića, bila kandidat i na prethodnom konkursu, ali Opšta sjednica Vrhovnog suda nije tada utvrdila predlog kandidata za predsjednika suda, jer niko od prijavljenih nije dobio potrebnu dvotrećinsku podršku

22186 pregleda 29 reakcija 12 komentar(a)
Vuković, Foto: Savo Prelević
Vuković, Foto: Savo Prelević

Sudija Vrhovnog suda Ana Vuković jedina se prijavila na javni oglas za izbor predsjednika tog suda, saopšteno je iz Sudskog savjeta.

Javni oglas za izbor čelnika Vrhovnog suda, osmi po redu, raspisan je 4. aprila.

Vuković je, uz sudiju Ranka Vukića, bila kandidat i na prethodnom konkursu, ali Opšta sjednica Vrhovnog suda nije tada utvrdila predlog kandidata za predsjednika suda, jer niko od prijavljenih nije dobio potrebnu dvotrećinsku podršku.

Za Vuković je tada glasalo deset sudija, a Vukića dvoje.

Sudski savjet u saopštenju ranije apelova na sudije Vrhovnog suda da prilikom izjašnjavanja i glasanja na Opštoj sjednici odgovorno utvrde predlog kandidata i omoguće Savjetu da izabere predsjednika Vrhovnog suda.

Iz Akcije za ljudska prava su ocijenili da ponavljanje procedure izbora kandidata za predsjednika Vrhovnog suda nema smisla dok se ne izmijeni zakon i omogući da prosta većina sudija, umjesto dvotrećinske, može da Sudskom savjetu predloži kandidata.

Pozicija predsjednika Vrhovnog suda je upražnjena otkako je Vesna Medenica dala ostavku na tu funkciju 31. decembra 2020. godine.

U v.d. mandatu od septembra 2021. najvažniju poziciju u pravosuđu pokriva sutkinja Vesna Vučković.

Bonus video: