Divila se Medenici, sad želi u fotelju Dujovića

Sudski savjet odlučuje o kandidatima za predsjednika Apelacionog suda, jedna od prijavljenih i Mirjana Popović

84588 pregleda 75 reakcija 61 komentar(a)
Foto: YouTube
Foto: YouTube

"Sve vas slušam, pa ću i to. Mogu samo zamisliti koja mentalna snaga Vam je trebala da se sve ove godine borite sa svakakvim... zbog toga Vam se divim, sa tim se svakog trena borit i izborit, to ne može svako...”, neke su od poruka koje je sutkinja Apelacionog suda Mirjana Popović godinama pisala na Viber platformi bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici.

Popović, koja će se danas pojaviti na intervjuu pred Sudskim savjetom za poziciju predsjednika Apelacionog suda, često u brojnim porukama Medenici izražava divljenje, raportira o predmetima za koje je tadašnja šefica sudstva pita, ali i čestita njen nezakoniti, treći mandat u julu 2019. godine.

“Od sveg srca čestitam na reizboru”, pisala je Popović, koja se u komunikaciji sa Medenicom ne libi da joj se zahvali za prilike koje joj daje...

“Ja to neizmjerno cijenim i trudim se da u svakoj prilici Vaše povjerenje opravdam”.

Na javni oglas Sudskog savjeta od 9. januara, osim Popović kandidaturu je poslala i njena koleginica Dijana Radulović jer imaju namjeru da zamijene aktuelnog predsjednika Apelacionog suda Mušiku Dujovića, koji krajem sedmice odlazi u penziju.

U prisnoj komunikaciji, Medenica tokom 2018. i 2019. godine često propituje sutkinju Popović o nekim predmetima, odlukama, šalje joj brojeve predmeta...

“Vidjela sam odluku, a nijesam imala vremena da je pročitam. Je li bilo nužno ukidanje”, jedna je od poruka kojom Medenica pita sutkinju.

Ona joj potom detaljno raportira.

“Jeste nažalost... mora da se prije svega raspravi pitanje da li je crnogorski sud nadležan da sudi i koje pravo treba primijeniti - kanadsko ili naše”, odgovara Popović.

Krajem 2019. Popović joj se po ko zna koji put zahvaljuje za prilike koje joj daje.

“Još jednom da Vam se zahvalim za prilike koje mi dajete. Ja to neizmjerno cijenim i trudim se da u svakoj prilici Vaše povjerenje opravdam, jer je to za mene odgovornost koju veoma ozbiljno shvatam”, napisala je Popović.

Ona je šeficu pravosuđa obavještavala i da se prijavila na konkurs za Ustavni sud, kao i da joj je protivkandidat tada bio i sudija Vrhovnog suda Ranko Vukić.

Medenica kratko odgovara uvredom na račun sudije Vukića.

I krajem maja 2021. godine, nakon što je Medenica napustila funkciju pritisnuta brojnim packama zbog neustavnog trećeg mandata, Popović je pita da li da se prijavi za prelazak u Vrhovni sud.

“Evo se sudski odlučio da otvori vrata Vrhovnog, samo da nijesu unaprijed pripremili kome. Šta mislite da li da konkurišem”, pita Popović.

A Medenica je hrabri uz riječi: “Sigurno ti je mjesto gore. Imaš 15 godina sa advokaturom”.

Sutkinja Mirjana Popović krajem 1998. godine počela je sa pripravničkim stažom u advokaturi, a tom profesijom bavila se od 2001. kraja 2010. godine.

Za vrijeme advokatske karijere Popović je, između ostalog, zastupala i kompaniju Bemax.

Profesionalni put nastavila je kao sutkinja Osnovnog suda u Podgorici, a potom je u aprilu 2015. godine izabrana za sutkinju Višeg suda. U januaru prošle godine napredovala je u Apelacioni sud.

Radulović za sudiju izabrana 2008.

Kandidatkinja za predsjednika Apelacionog suda Dijana Radulović 2004. godine je počela pripravnički staž i jedno vrijeme bila je i stručni saradnik u Višem sudu u Podgorici.

Radulović je za sudiju Osnovnog suda u Podgorici izabrana 2008. godine, a potom je u martu 2022. godine napredovala u Apelacioni sud.

Krajem prošle godine nju je Sudski savjet izabrao za disciplinsku tužiteljku, a prvi predmet joj je bio slučaj protiv sudije Višeg suda Suzane Mugoše, za koju je zbog javno izrečenih stavova o kolegama i njihovom postupanju u predmetu “državni udar”, tražila disciplinske sankcije.

Bonus video: