Pripadnici Lazovićevog policijskog tima otišli u akciju, pa svratili do Zvicera

Zvicer potvrdno odgovorio Miloviću na pitanje da li su pripadnici Tima za posebnu operativnu podršku svraćali kod njega, uoči zadatka. “Jesu 5 min. Nisu šćeli u kuću, je li bio Batica... Jer sam samo Đokovića prepoznao”, odgovara policajcu vođa kavačkog klana

154820 pregleda 82 reakcija 55 komentar(a)
Lazovićev Tim za posebnu operativnu podršku, fotografija sa Skaja, Foto: Skaj/Vijesti
Lazovićev Tim za posebnu operativnu podršku, fotografija sa Skaja, Foto: Skaj/Vijesti

Pripadnici policijskog Tima za posebnu operativnu podršku, koji su 22. decembra 2020. godine otišli da preuzmu Duška Roganovića zbog policijskog saslušanja, svratili su tada u Kotor samo da se jave Radoju Zviceru.

Proizlazi to iz poruka koje je taj Kotoranin razmijenio sa sada odbjeglim policajcem Ljubom Milovićem, na kriptovanoj Skaj aplikaciji.

“Evo je Junior (Petar Lazović prim. aut.) najavljuje da je kroz Kotor”, piše Zvicer te večeri Miloviću.

Tadašnji policajac mu odgovara da misli da “vozi Dula (Roganovića)”, jer je tog jutra, kako mu je rekao Lazović, otišao po njega.

Nakon što mu Zvicer potvrdno odgovara da su zbog toga u Kotoru, Milović piše šta mu je o tom predmetu rekao Ivan Stamatović zvani Batica.

Roganović je označen kao član kavačkog kriminalnog klana.

26. aprila 2017. godine Duško Roganović ostao je bez nogu nakon što je 26. aprila 2017. godine, oko 15 sati sati, u Herceg Novom, eksplodirao “golf” kojim je upravljao. Policija i tužilaštvo nikada nijesu saopštili ko je pokušao da ubije navodnog člana kavačkog klana. Tri mjeseca kasnije, u noći 26. jula, u novskom naselju Dubrava ubijen je njegov otac Niko (66)

Bivši pomoćnik direktora Uprave policije Zoran Lazović i nekadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić nedavno su uhapšeni pod optužbom da su, između ostalog, pomogli da ta osoba ne bude procesuirana.

“Ništa oni nemaju Dulu”, piše Milović.

“Ništa, ali je predstavio (Petar Lazović) kao da su mu pomogli”, odgovara mu Zvicer.

“A mogli su ga spakovat što se toga tiče, pa da se dokazuje, al’ baš ništa nema po Batici, onaj svjedok ga nije očima vidio, al’ je kao rekao da mu zna ime kripte. Mogli su mu dodati i izmisliti. Ka’ što rade”, piše Milović.

Zvicer odgovara: “Mogli su slobodno”.

Policajca tada zanima jesu li Lazović i njegov tim svraćali kod Zvicera, jer su ga, kako piše, obavijestili da hoće.

Da li su i koliko pomogli Duki: Petar Lazović
Da li su i koliko pomogli Duki: Petar Lazovićfoto: Boris Pejović

“Jesu 5 min. Nisu šćeli u kuću, je li bio Batica... Jer sam samo Đokovića prepoznao. Dule kukali, okle mu snage za sve, uf”, odgovara Zvicer.

Milović mu potom objašnjava da Stamatović nije učestvovao u toj akciji, jer je njega vozio cijeli dan.

“Baticu ćes upoznat’ neđe kad dođem, vidjećeš kakav je to momak”, piše Milović.

Onda i on komentariše Roganovićev slučaj: “Kakva greota u pm”, na šta Zvicer dodaje: “Ma muka živa”...

Duško Roganović ostao je bez obje noge nakon što je 26. aprila 2017. godine, oko 15 sati sati, u Herceg Novom, eksplodirao “golf” kojim je upravljao.

Do detonacije je došlo na Jadranskoj magistrali, u blizini glavne autobuske stanice u tom gradu dok se automobil kretao od Meljina ka Igalu.

Policija i tužilaštvo nikada nijesu saopštili ko je pokušao da ubije navodnog člana kavačkog klana.

Tri mjeseca kasnije, u noći 26. jula, u novskom naselju Dubrava ubijen je njegov otac Niko (66).

Još nije otkriveno ko su dvojica napadača koji su ga sačekali stotinak metara od kuće u kojoj je živio i u njega ispalili više hitaca.

Duškov brat od strica Vladimir Roganović (31) likvidiran je 21. decembra 2018. godine u Beču.

Godinu i dva mjeseca kasnije ubijen je i Duškov rođeni brat Šćepan (36), koji prema tvrdnjama iz policije nije imao kriminalni dosije.

On je likvidiran u Herceg Novom, u jutro 13. februara 2020. godine, na stepeništu koje od Kanli kule vodi ka gradu.

Za to ubistvo optuženi su pripadnici škaljarskog zločinačkog klana - Krsto Vujić, Mili Bajramović, Igor Glavaš, Dino Ibrahimović, Miloš Komar, Igor Vukotić, Slavko Radulović, Miloš Gvozdenović i Marko Radović.

Stamatović je sa Milovićem u kumovskim odnosima. Duže od godinu je u bjekstvu. Prema tvrdnjama SDT-a, kao pripadnik SBPOKK radio je za kavački klan i praktično bio njihov glavni računovođa.

Od Roganovića do Belivuka

U spisima SDT-a konstatuje se da su bivši bezbjednjak Zoran Lazović i nekadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić samo formalno preduzimali akcije protiv vođa kavačkog klana.

Objašnjava se da je Katnić znao šifre pod kojima vođe te zločinačke organizacije pišu na Skaj aplikaciji, ali da nije preduzeo ništa da ih procesuira.

Naprotiv, navodi se, on se saglasio sa stavom svog tada podređenog tužioca Saše Čađenovića da ne pokreće postupak protiv jednog od kavčana Duška Roganovića, čime je pomogao i Zviceru, Milanu Vujotiću, Draganu Kneževiću, Radoju Živkoviću i drugima.

U dokumentima piše i da je Katnić obmanjivao javnost da su Belivuk i Miljković u Crnu Goru ušli na zahtjev Republike Srbije i da se prema njima konstantno preduzimaju mjere i radnje, dok je Zoran Lazović tim članovima kavačkog klana omogućio da nesmetano pređu granicu, na zahtjev Radoja Zvicera.

Belivuk i Miljković bili su na crnoj listi crnogorskih bezbjednosnih službi, a onda je sa njihovih imena skinuta zabrana.

“Vijesti” su objavile više transkripata sa Skaj aplikacije, koji dokumentuju da su bivši agent Petar Lazović i nekoliko njegovih kolega iz policije drugovali sa vođama kavačkog klana i njihovim kolegama iz Srbije, dok su čelnici policije i tužilaštva istovremeno uvjeravali građane da nemaju razloga za brigu.

Tada, navodi se u porukama sa Skaja, i kuju plan kako da namame suparničku, škaljarsku kriminalnu ekipu da krene u oružani napad na te Beograđane, namjerno šireći informacije o njihovom dolasku u Crnu Goru.

Bonus video: