Osuđenom za višestruko silovanje djevojčice smanjili kaznu - sa maksimalnih 15 na osam godina zatvora

Apelacioni sud smatra da je osam godina zatvora srazmjerno težini učinjenog krivičnog djela, iako na strani B.B. nije bilo olakšavajućih okolnosti

45152 pregleda 288 reakcija 107 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Apelacioni sud Crne Gore smanjio je kaznu sa maksimalnih 15 na osam godina zatvora B. B, koji je osuđen zbog višestrukog silovanja djevojčice.

Njega je u novembru prošle godine sudija Višeg suda Veljko Radovanović osudio na maksimalnu kaznu, jer je utvrđeno da je od januara do juna 2020. godine, upotrebom sile i prijetnje, u više navrata silovao petnaestogodišnju djevojčicu, prijeteći da će joj ubiti oca ako nekome kaže.

Apelacioni sud je obrazložio da skoro duplo umanjuje kaznu jer je, kako ocjenjuju, Viši sud dao višestrukom silovanju i ranijoj osuđivanosti okrivljenog prenaglašen značaj, koji nije takvog karaktera da bi se izrekla maksimalna kazna. Smatraju da je osam godina zatvora srazmjerno težini učinjenog krivičnog djela, iako na strani B.B. nije bilo olakšavajućih okolnosti.

Za silovanje maloljetnika zakonom je predviđena kazna od pet do 15 godina zatvora, a Vijeće Apelacionog suda činili su sudije Predrag Tabaš, Srđan Vujović i Vesna Moštrokol.

Okrivljeni je, inače, u pritvoru već četiri godine, pa je odležao polovinu kazne.

Bonus video: