Sud potvrdio optužnicu, pa okrivljenom ukinuo pritvor: Na slobodi policajac optužen za napastvovanje maloljetnice

Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju žalilo se na odluku tamošnjeg suda, čekaju šta će reći Apelacioni. Iz Višeg suda u Bijelom Polju oćutali pitanja Vijesti ko je ukinuo pritvor, i čime je obrazloženo takvo rješenje

82906 pregleda 68 reakcija 43 komentar(a)
Sud pustio optuženog policajca (Ilustracija), Foto: Foto Shuterstock
Sud pustio optuženog policajca (Ilustracija), Foto: Foto Shuterstock

Bjelopoljski Viši sud na slobodu je pustio policajca D.L., optuženog za nedozvoljene polne radnje izvršene na štetu maloljetnice.

To su Vijestima kazali iz Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju, ističući da su se žalili na takvu odluku Višeg suda.

Iz tog suda nijesu juče odgovorili na pitanja Vijesti - koji sudija pojedinac, ili koje vijeće je donijelo tu odluku i čime su je obrazložili.

Pedesetčetvorogodišnji policajac uhapšen je sredinom januara, nakon što je porodica njegove trinaestogodišnje komšinice prijavila da je pokušao da je napastvuje.

Bjelopoljsko tužilaštvo 8. aprila je tamošnjem Višem sudu, podnijelo optužnicu protiv njega, kazala je Vijestima portparolka VDT Bijelo Polje Ljubica Ćuković.

“Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju podnijelo je optužnicu sa predlogom za produženje pritvora Višem sudu u Bijelom Polju dana 8. 4. 2024. godine protiv okrivijenog D.L. iz Šavnika, zbog krivičnog djela nedozvoljene polne radnje, izvršene na štetu maloljetnog lica. Rješenjem Višeg suda u Bijelom Polju, optužnica ovog tužilaštva potvrđena je dana 24. 4. 2024. godine i zakazan je glavni pretres za 10. 6. 2024. godine”, objasnia je ona.

Odgovarajući na pitanja o odlučivanju o pritvoru i datumu podnošenja predloga za produženje, ona je objasnila:

“Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju je uz podignutu optužnicu predložilo i produženje pritvora prema okrivijenom D. L. dana 30. 4. 2024. godine, vanraspravno vijeće Višeg suda u Bijelom Polju je ukinulo pritvor okrivijenom, određen rješenjem tog suda, na koje rješenje je postupajući državni tužilac u zakonskom roku podnio žalbu Apelacionom sudu Crne Gore, a o kojoj žalbi ovo tužilaštvo još nije dobilo odluku”.

Policajac D.L. uhapšen je 15. januara zbog sumnje noć ranije, u jednom gradu na sjeveru Crne Gore, pokušao da napastvuje maloljetnu komšinicu.

Prema informacijama Vijesti on je, kada je djevojčica prolazila pored njegove kuće, pozvao da sa njegovom djecom gleda utakmicu, a onda pokušao da je napastvuje.

Vijesti su tada objavile da se djevojčica javila roditeljima, govoreći im da će sa djecom iz komšiluka gledati utakmicu i pošla kod njih, a nedugo nakon toga je utrčala u kuću i ispričala im što se dogodilo.

“D.L. je bio sam kući i odmah je krenuo da je pipa i pokušao da je poljubi. Ona ga je odgurnula i pobjegla kući”, kazao je tada sagovornik Vijesti.

Iz Uprave policije istog dana zvanično su potvrdili informacije Vijesti o hapšenja njihovog službenika, objasnivši da su pedesetčetvorogodišnjem D.L. lisice na ruke stavili zbog sumnje da je izvršio krivično djelo nedozvoljene polne radnje na štetu djevojčice stare 13 godina.

“Policijski službenici su postupili po prijavi i preduzeli aktivnosti iz svoje nadležnosti u saradnji sa postupajućim višim državnim tužiocem i lišili slobode D.L. zbog gore navedenog krivičnog djela, koje je, kako se sumnja, izvršio 14. januara u svom stanu”, kazali su tada iz UP.

Danas protest zbog smanjenja kazne silovatelju

Zbog nedavne odluke Apelacionog suda da smanji kaznu sa maksimalnih 15 na osam godina zatvora B.B., koji je osuđen zbog višestrukog silovanja djevojčice, za danas je zakazan protest ispred zgrade tog suda u Podgorici.

Na protest, zakazan za 12 sati, pozvali su iz Nevladinog udruženja Roditelji.

“Tražimo strože, a ne podsticajne kazne za zlostavljače”, piše u njihovom pozivu na protest “Zaštitimo djecu”.

Zbog odluke Apelacionog suda, sa kojom je javnost upoznala Televizija Vijesti, reagovao je i Ženski klub Skupštine, iz kog su poručili da očekuju da će doći do revizije presude u slučaju višestrukog silovanja djevojčice i da će za taj zločin biti izrečena pravedna kazna.

Oni su saopštili da osuđuju odluku Apelacionog suda za zločin koji je, kako su rekli, izazvao šok i zgražavanje u zajednici:

“Odluka koja je donijeta, smanjujući kaznu sa maksimalnih 15 na osam godina zatvora, ne samo da je neprihvatljiva, već je i sramna”.

Istakli su da poruka koja se šalje žrtvama i društvu u cjelini, umanjuje ozbiljnost takvih gnusnih zločina i potkopava povjerenje u pravosudni sistem.

Sa druge strane, juče su iz Apelacionog suda saopštili da razumiju potrebu javnosti da iskaže nezadovoljstvo njihovom odlukom, imajući u vidu vrstu krivičnog djela i kategoriju žrtve.

“Međutim, Apelacioni sud Crne Gore je svoju odluku donio na osnovu brižljive i svestrane analize spisa predmeta i na osnovu slobodnog sudijskog uvjerenja u skladu sa zakonom o čemu je dao razloge u obrazloženju presude. Učiniocu krivičnog djela sud je odmjerio kaznu u granicama koje su zakonom propisane za to krivično djelo i u skladu sa kaznenom politikom iskazanom kroz dostupnu sudsku praksu, nalazeći da se izrečenom kaznom u konkretnom slučaju postiže svrha kažnjavanja iz člana 32 Krivičnog zakonika Crne Gore u okviru opšte svrhe izricanja krivičnih sankcija iz člana 4 istog zakona”.

Bonus video: