Rosinjolo uhapšen u Podgorici: U Italiji osuđen za lažni stečaj i trgovinu falsifikovanim umjetninama

Kompanija De Tomaso čiji je Rosinjolo bio vlasnik otišla je u stečaj 2012. godine, a krivično djelo za koje je Rosinjolo osuđen je počinjeno pribavljanjem i korišćenjem lažnih polisa jemstva. Tu je i neopravdano finansiranje od strane Ministarstva rada i socijalne politike i italijanskog regiona Toskana od preko 10 miliona eura, piše Milano today

17789 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Đanluka Rosinjolo koji je danas uhapšen u Podgorici, osuđen je u Italiji na osam godina i mjesec zatvora zato što je počinio krivično djelo "lažnog stečaja automobilske kompanije De Tomaso" i trgovinu falsifikovanim umjetničkim djelima, piše italijanski medij Milano today.

Za njim je bio izdat nalog za hapšenje javnog tužilaštva Apelacionog suda u Torinu.

Kompanija De Tomaso čiji je Rosinjolo bio vlasnik otišla je u stečaj 2012. godine, a krivično djelo za koje je Rosinjolo osuđen je počinjeno pribavljanjem i korišćenjem lažnih polisa jemstva. Tu je i neopravdano finansiranje od strane Ministarstva rada i socijalne politike i italijanskog regiona Toskana od preko 10 miliona eura, piše Milano today.

Rosinjolo je takođe počinio krivično djelo trgovine falsifikovanim umjetničkim djelima na štetu "Fondacije Jozef i Ani Albers“, umjetničke fondacije koja ima za cilj da zaštiti djela Albersa i umjetnika Pjera Manconija.

"Istrage koje su dovele do hapšenja Rosinjola sprovela je istražna jedinica milanskih karabinjera. Upravo tokom uviđaja, istražitelji su bivšeg preduzetnika locirali u Podgorici, glavnom gradu Crne Gore. Detektivi su zatim aktivirali kanale međunarodne saradnje, što se pokazalo ključnim za hapšenje. Rosinjolo je takođe pokušao da izbjegne identifikaciju, pokazujući falsifikovane italijanske dokumente, istakli su milanski karabinjeri u saopštenju, piše Milano today.

Taj medij navodi i da je Rosinjolo trenutno zatvoren, na raspolaganju crnogorskim vlastima, čekajući procedure za izručenje Italiji.

Iz crnogorske Uprave policije je ranije danas saopšteno da su službenici podgoričkog Interpola uspješno realizovali lociranje i uhapsili italijanskog državljanina G.R. koji je od strane italijanskih bezbjednosnih službi označen kao visokorangirani pripadnik organizovane kriminalne grupe, a koji se crvenom Interpolovom potjernicom potražuje zbog izdržavanja kazne zatvora u trajanju od osam godina i mjesec dana zbog krivičnih djela - prevara, pranje novca, ilegalna trgovina umjetninama i antikvitetima, kao i prouzrokovanje lažnog bankrota velike kompanije u Italiji.

Bonus video: