Predstavnik CEMI-ja pisao Markoviću: Katnić rekao da neće da bježi

Iz nevladine organizacije ocijenili da SDT ne pristupa sa očekivanom dozom hitnosti u postupanju dok se okrivljeni nalazi u pritvoru. Traže da Marković izda obavezujuće uputstvo za hitno intenziviranje sprovođenja neophodnih istražnih radnji kako bi u najkraćem roku prestale okolnosti usljed kojih je produžen pritvor

29238 pregleda 158 reakcija 72 komentar(a)
Njegovo zdravstveno stanje ozbiljno narušeno: Katnić, Foto: BORIS PEJOVIC
Njegovo zdravstveno stanje ozbiljno narušeno: Katnić, Foto: BORIS PEJOVIC

Mjera određívanja pritvora Milivoju Katniću nije adekvatna, jer ne služi svojoj svrsi obezbjeđenju prisustva okrivljenog i nesmetanom vođenju krivičnog postupka. Cijenimo da bi u datim okolnostima Specijalno državno tužilaštvo (SDT) trebalo da postupa u pravcu predlaganja Višem sudu primjenu blažih mjera, poput mjera nadzora, saopštili su iz nevladine organizacije Centra za monitoring i istraživanje (CEMI).

Konstatovali su to u informaciji proslijeđenoj vrhovnom državnom tužiocu Miloradu Markoviću, nakon što je predstavnik te NVO posjetio pritvorenog bivšeg glavnog specijalnog tužioca.

“Gospodin Katnić ni u jednom trenutku tokom razgovora sa predstavnikom naše organizacije nije doveo u pitanje dostupnost pravosudnim organima Crne Gore za dalje vođenje krivičnog postupka protiv njega”, navodi se u dopisu.

Katnić je uhapšen istoga dana kada i nekadašnji pomoćnik direktora policije Zoran Lazović, pod optužbom da su javnu službu podredili interesima jedne kriminalne grupe. Oni su to negirali.

Iz CEMI-ja konstatuju da je on u razgovoru sa njihovim predstavnikom pokazao da je i dalje sposoban za rasuđivanje, ali da i dalje stoji iza svoje odluke da istraje u štrajku glađu i žeđu.

“Ipak, predstavnik CEMI-ja se neposredno uvjerio da je njegovo zdravstveno stanje ozbiljno narušeno i zabrinjavajuće”, navodi se u informaciji.

Oni su ocijenili da SDT ne pristupa sa očekivanom dozom hitnosti u postupanju dok se okrivljeni nalazi u pritvoru.

“Cijenimo da Specijalno državno tužilaštvo do sada nije poštovalo obavezu svih pravosudnih organa da trajanje pritvora svede u granice najkraćeg neophodnog vremena, niti je pokazalo dovoljan nivo senzibiliteta za zdravstveno stanje pritvorenika Katnića i hitnosti u postupanju kako bi eventualnim obezbjeđenjem neophodnih dokaza i saslušanja svjedoka omogućili da se gospodinu Katniću ukine pritvor ili eventualno odredi blaža mjera obezbjeđenja prisustva okrivljenog u krivičnom postupku, poput zabrane napuštanja stana”, napisali su u dokumentu poslatom VDT-u.

Očekuju, kako piše, da Marković zbog toga glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću izda obavezujuće uputstvo za postupanje u predmetu protiv okrivljenog Katnića: “Ukazujući da postupajući tužilac gosp. (Miloš) Šoškić u ovom predmetu, hitno intenzivira sprovođenje neophodnih istražnih radnji kako bi u najkraćem roku prestale okolnosti usljed kojih mu je odlukom Višeg suda produžen pritvor”.

Naveli su i da niko u Tužilaštvu, ni u jednom trenutku, ne smije izgubiti iz vida pretpostavku nevinosti i činjenicu da osobe u pritvoru nijesu osuđene, odnosno da njihova krivica nije dokazana.

“Ustav Crne Gore i međunarodni standardi podrazumijevaju da pritvaranje okrivljenog, koji se smatra nevinim, bude svedeno na najmanju mjeru i da se ne pretvara u kaznu. Ovo je posebno važno istaći, imajući u vidu da je broj lica koja se nalaze u pritvoru skoro dvaput veći od samih kapaciteta Istražnog zatvora, a neka lica u pritvoru provedu i do tri godine”, stoji u informaciji CEMI-ja.

U spisima SDT-a navodi se da su bivši bezbjednjak Lazović i nekadašnji glavni specijalni tužilac Katnić samo formalno preduzimali akcije protiv vođa kavačkog klana...

U spisima tog tužilaštva navodi se da je Katnić obmanjivao javnost da su optuženi beogradski kriminalci Veljko Belivuk i Marko Miljković u Crnu Goru ušli na zahtjev Republike Srbije i da se prema njima konstantno preduzimaju mjere i radnje, dok je Zoran Lazović tim članovima kavačkog klana omogućio da nesmetano pređu granicu, na zahtjev šefa te zločinačke organizacije Radoja Zvicera...

Belivuk i Miljković bili su na crnoj listi crnogorskih bezbjednosnih službi, a onda je sa njihovih imena skinuta zabrana.

Vijesti su objavile više transkripata sa Skaj aplikacije, koji dokumentuju da su bivši agent Petar Lazović i nekoliko njegovih kolega iz policije drugovali sa vođama kavačkog klana i njihovim kolegama iz Srbije, dok su čelnici policije i tužilaštva istovremeno uvjeravali građane da nemaju razloga za brigu.

Tada, navodi se u porukama sa Skaja, i kuju plan kako da namame suparničku, škaljarsku kriminalnu ekipu da krene u oružani napad na te Beograđane, namjerno šireći informacije o njihovom dolasku u Crnu Goru.

U pritvoru 555 osoba

Prema podacima koje je CEMI dobio kroz zahtjev za slobodan pristup informacijama, 16. maja 2024. godine u pritvoru se nalazilo 555, a na izdržavanju kazne zatvora 523 lica.

“Ovi podaci ukazuju na pretjerano korišćenje pritvora, iako bi on trebalo da bude posljednja mjera, rezervisana za slučajeve vt hale kada su iscrpljene sve druge blaže opcije. Kao NVO, nastavićemo da pratimo ovaj slučaj i preduzimamo sve korake kako bismo osigurali da gospodin Katnić ima sva prava koja mu garantuje Ustav Crne Gore i međunarodni standardi”, navode iz nevladine organizacije kojom rukovodi Zlatko Vujović.

Ćelija neuredna i puna vlage

“Imajući u vidu njegovo ozbiljno narušeno zdravstveno stanje uzrokovano dužim periodom štrajka glađu i žeđu, gospodin Katnić je predstavnika CEMI-ja obavijestio da očekuje da će uskoro izgubiti svijest zbog iscrpljenosti”, navodi se u dokumentu te nevladine organizacije.

Saopštili su da se za vrijeme posjete, njihov predstavnik uvjerio da uslovi pritvora nijesu na zadovoljavajućem nivou.

“lako gospodin Katnić ima pristup čistoj posteljini i higijenskim sredstvima koje dobija od porodice, i ne dijeli prostoriju sa drugim pritvorenicima, sama prostorija u kojoj boravi je neuredna i puna vlage. Gospodin Katnić nije imao primjedbi na postupanje osoblja UIKS-a, ali je istakao da je nakon sprovođenja u pritvor prvih 10 dana bio podvrgnut medicinskim pregledima za utvrđivanje njegovog zdravstvenog stanja”.

Bonus video: