Zaplijenili 123 komada oružja u osam opština, četiri osobe uhapšene, nelegalan pištolj pronađen i kod policajca

"Sprovođenjem današenje akcije ostvareni su rezultati koji predstavljaju najveću zapljenu u jednom danu, u jednoj akciji, u posljednje dvije decenije", rekao je pomoćnik direktora Uprave policije i načelnik SBPOK, Lazar Šćepanović

83824 pregleda 93 reakcija 73 komentar(a)
Šćepanović, Foto: Jelena Jovanović
Šćepanović, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 25.05.2024. 20:01h

Četrdesetsedmogodišnji Edin Barjaktarević iz Plava, Srđan Gojković (36) iz Berana i Barani Emrah Murić (36) i Edin Peković (41) uhapšeni su u jutrošnjoj policijskoj akciji, a sumnjiče ih za nedozvoljeno držanje oružja.

Kod Barjaktarevića su službenici Sektora za borbu protiv kriminala, kojim rukovodi Lazar Šćepanović, pronašli 77 komada puški, 24 pištolja, ručni raketni bacač, ručnu bombu, 4.234 komada municije...39 bajoneta i noževa, 13 komada sablji.

U akciji Sektora za borbu protiv kriminala na teritoriji Crne Gore pretresena je 21 lokacija, koju koristi 18 osoba, a iz Uprave policije saopštili su da je današnja zapljena rekordna u poslednje dvije decenije.

Na vanrednoj konferenciji za medije, pomoćnik direktora Uprave policije i načelnik SBPOK, Lazar Šćepanović, kazao je da su službenici tog sektora, u sinhronizovanim, koordinaranim aktivnostima, u saradnji sa službenicima Regionalnog centra bezbjednosti "Sjever" izvršili pretrese na tri lokacije u Bijelom Polju, šest u Beranama, po tri u Plavu i Andrijevici, na po jednoj u Rožajama i Gusinju i na po dvije lokacije u Podgorici i Baru.

Objasnio je da je cilj te, višemesečne akcije, bio pronalazak vatrenog oružja u ilegalnom posjedu.

"Aktivnosti su preduzete prema 18 lica, a radnje pretresanja izvršene na 21 lokaciji...Pronađeno je i oduzeto 123 komada vatrenog oružja različite vrste, među kojim i automatske puške, automatski pištolji, minskoeksplozivna sredstva, djelovi od oružja... Oduzeto je oko 9.000 komada različite municije, četiri lica su lišena slobode i procesuirana, dok će protiv tri lica biti podnešene krivične prijave nakon sprovedenih vještačenja. Ističemo da su prilkom realizacije ove aktivnosti prodšku pružli i službenici Agencije za nacionalnu bezbjednosti", kazao je Šćepanović.

On je naglasio da je jedan od istaknutih prioriteta Sektora za borbu protiv kriminala, a koji je definisan i od strane Biroa za operativnu koordinaciju organa obavještajno bezbjednosnog sektora u dokumentu Procjena opasnosti od teškog i organizovanog kriminala SOCTA MNE 2021 - krijumčarenje, prodaja, izrada, prepravka i zloupotreba oružja i eksplozivnih materija.

"Sprovođenjem današenje akcije ostvareni su rezultati koji predstavljaju najveću zapljenu u jednom danu, u jednoj akciji, u posljednje dvije decenije, a što potvrđuje da Sektor za borbu protiv kriminala preduzima kontinuirane aktivnosti na suzbijanju i otkrivanju najtežih krivičnih djela na svim nivoima i po svim prioritetima. Pojedinačno postmatrano, od ukupnog broja zaplijenjenog oružja najveća količina oružja zaplijenjena je u Plavu kod lica E.B. (1977) i to 103 komada vatrenog oružja", rekao je Šćepanović.

Objasnio je da su od tog Plavljanina, osim ručnog raketnog bacača, bombe, bajoneta, sablji i municije, oduzeli 13 automatskih puški, četiri poluautomatske puške, 60 karabina i lovačkog oružja, sedam automatskih i 17 poluautomatskih pištolja, 20 puščanih zatvarača, 16 okvira za automatsku pušku.

pres policja
foto: Jelena Jovanović

Policija je u Beranama pronašla i oduzela osam komada nelagalnog oružja:

"Kod lica S.G (1988) iz Berana pet komada vatrenog oružja u ilegalnom posjedu, dva pištolja i tri puške (poluautomatksa puška kalibra 7,62, puška M48 kalibra 7,9; puška model M56 kalibra 22 LR) i 55 komada municije različitog kalibra. Po nalogu ODT Berane lišen slobode. Kod lica I.Ć. (1989) vlasnik pravnog lica „Infinity defence shop“ iz Berana, pronađeno je dva komada vatrenog oružja (revolver marke „Taurus Armas“, poluautomatska puška marke „Diamind Back“ NATO kalibar 5X56) i ukupno 3880 komada ručno rađene municije kalibra 9 mm,koje je po nalogu ODT oduzeto i dostavljeno na ocjenu i dalje odlučivanje. Od policijskog službenika Ž.V. (1968) radno anagažovanog u Sektoru granične policije u Plavu u ilegalnom posjedu, pronađen i oduzet pištolj marke „CZ“ kalibar 7,65 sa dva okvira i 9 komada municije. Kod lica Lj.D. ( 1981) pronađeno 30 komada puščane municije za puškomitraljez. U odnosu na lica I.Ć. , Ž.V. i LJ.D nakon sprovodenih vještačenja i pravne kavalifikacije ODT slijedi procesuiranje istih. U Rožajama kod lica A.K. (1993) pronađeno je 50 komada municije kao i predmet koji potiče iz krivičnog dijela. Protiv imenovanog biće podnijeta prekršajna prijava za municiju, a za pronađeni predmet koji je potiče iz KD biće podnijeta krivična prijava za KD iz oblasti imovinskog kriminaliteta. U Podgorici, na području Zete kod lica P.M. (1990) pronađena su 2 komada vatrenog oružja i municija. U odnosu na pronađenu pištoljsku i puščanu municiju biće podnijeta krivična prijava u redovnom postupku, dok će u odnosu na ostale predmete policija cijeniti postojanje elemenata prekršaja", rekao je Šćepanović.

pres policja
foto: Jelena Jovanović

On je istakao da je u Baru pronađeno i oduzeto 10 komada vatrenog oružja...

"Kod lica E.P (1983) u ilegalnom posjedu pronađeno i oduzeto devet komada vatrenog oružja i to - dva pištolja, sedam komada dugocijevnog oružja ( lovačko i malokalibarsko oružje), 468 komada različite vrste municije. Lice E.P. lišeno je slobode. Takođe, ovom prilikom naglašavam, da je istoga dana u odvojenim aktivnostima preduzetim od strane službenika OB Bar, kod lica E.M. iz Bara koje se dovodi u vezu sa članom OKG , oduzeto vatreno oružje u ilegalnom posjedu i to automatska puška NN marke sa dva okvira i za istu i više djelova od oružja. Lice E.M. je lišeno slobode", rekao je Šćepanović.

pres policija
foto: Jelena Jovanović

Kazao je da je tokom 2024.godine Uprava policije postala punopravni član i primljena u EUROPOLOV analitički projekat „Oružje i eksplozivi“.

"Službenici Sektora za borbu protiv kriminala odlučno, hrabro i bezrezervno nastavljaju borbu protiv svih oblika kriminala a koje efekte će osjetiti građani Crne Gore i svjedočiti u narednom periodu", poručio je Šćepanović.

Načelnik regionalnog centra policije “Sjever” Haris Đurđević je kazao da je današnja akcija rezultirala istorijskom zapljenom oružja.

Haris Đurđevac
foto: Jelena Jovanović

On se zahvalio svim kolegama koji su učestvovali u akciji.

Kazao je da su na području Regionalnog centra "Sjever" izvršili pretrese na 17 lokacija.

Kazao je da su bila tretirana i četiri povratnika i izvršenju krivičnih djela i četiri operativno interesantna lica.

Gojkoviću određeno zadržavanje

Uhapšenom Gojkovićui određeno je zadržavanje to 72 sata.

"Po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva u Beranama službenici Uprave policije OB Berane lišili su slobode jedno lice /S.G./ zbog postojanja osnova sumnje da je izvršilo krivično djelo - nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija. Nakon saslušanja osumnjičenom je odredjeno zadržavanje u trajanju do 72 časa. Osumnjičenom se stavlja na teret da je u svojim prostorijama neovlašćeno držao veću količinu vatrenog oružja i municije. Izviđaj je u toku", saopštilo je Osnovno državno tužilaštvo u Beranama.

Bonus video: