Mijenja se i propis zbog javnog konkursa: Oglas prešao put kojim se rjeđe ide

Tužilački savjet još prije gotovo tri godine raspisao oglas za tri državna tužioca u Vrhovnom državnom tužilaštvu ali je, po sevmu sudeći, izvjesnije da će biti poništen nego što će uslijediti odluka o izboru

15011 pregleda 1 komentar(a)
Obavijestiće javnost o odluci: Detalj sa sjednice Tužilačkog savjeta, Foto: Luka Zeković
Obavijestiće javnost o odluci: Detalj sa sjednice Tužilačkog savjeta, Foto: Luka Zeković

Oglas Tužilačkog savjeta pod oznakom TS - 6/21 raspisan još na početku ljeta 2021. godine prešao je neobičan put i još se ne nazire izvjesnost izbora tri državna tužioca u Vrhovno državno tužilaštvo.

Po svemu sudeći, umjesto odluke ko će od prijavljenih tužilaca preći u krovnu tužilačku instancu, izvjesnije je da će ubrzo uslijediti obustava tog postupka ukoliko se usvoji odredbe iz sadašnjeg Nacrta o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu.

Nekadašnji saziv TS-a, na samom početku mandata vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca Dražena Burića, desetak dana nakon promjene Zakona o državnom tužilaštvu, objavio je 22. juna 2021. javni oglas za tri državna tužioca u Vrhovnom državnom tužilaštvu.

Tužilački savjet je na pitanje “Vijesti” šta će biti sa oglasom, koji je promijenio dva saziva tog tijela i uskoro će napuniti tri godine od objave, naveo da će javnost biti obaviještena o donijetoj odluci...

“Jedna od predloženih tačaka dnevnog reda XXIII sjednice Tužilačkog savjeta, koja je održana 11. januara 2023. godine, bio je i intervju sa kandidatima za izbor tri državna tužioca u Vrhovnom državnom tužilaštvu. Dnevni red je na samoj sjednici izmijenjen, što je i konstatovano u zapisniku sjednice. Bićete obaviješteni o donijetoj odluci Tužilačkog savjeta povodom ovog pitanja”, navodi se u odgovoru Tužilačkog savjeta.

Da oglas najvjerovatnije neće biti okončan može se pretpostaviti iz Nacrta zakona o izmjenama i dopunama zakona o državnom tužilaštvu jer je u završnim odredbama u članu 184f predviđeno da će se započeti postupci izbora državnih tužilaca i rukovodilaca državnih tužilaštava i napredovanja državnih tužilaca, koji su pokrenuti po odredbama aktuelnog Zakona o državnom tužilaštvu a nijesu okončani, obustaviti po sili zakona ukoliko se planirano zakonsko rješenje usvoji.

Ovaj član naknadno je umetnut u Nacrt izmjena i dopuna Zakona o državnom tužilaštvu, a prema nezvaničnim podacima Vijesti, to je učinjeno na predlog Vrhovnog državnog tužilaštva kojim rukovodi Milorad Marković.

Rad na izmjenama i dopunama Zakonma o državnom tužilaštvu je u završnoj fazi, a to zakonsko rješenje je dio paketa koje Ministarstvo pravde mora da isporuči za dobijanje privremenih mjerila u oblasti vladavine prava - IBAR-a.

Na oglas TS-a u ljeto 2021. godine prijavili su se specijalna tužiteljka Sanja Jovićević, sadašnji rukovodilac ODT-a Podgorica Duško Milanović, tužilac Vojislav Grujić i tužiteljka iz Nikšića Vjera Mićunović. Kandidaturu je prvobitno dostavila i tužiteljka Vesna Jovićević, ali je u međuvremenu penzionisana.

Oglas je dvije i po godine držan u fioci jer je prvo došlo do prekida mandata bivšeg sastava TS-a u avgustu 2021. nakon čega su članovi aktuelnog Savjeta imali prečeg posla u rješavanju velikog broja nagomilanih obaveza od popunjavanja Vrhovnog državnog tužilaštva.

Jovićević je od 5. avgusta 2021. godine bila članica TS, ali je posljednjeg dana novembra 2023. podnijela ostavku na članstvo u tom tijelu.

22. juna 2021. godine, nekadašnji saziv Tužilačkog savjeta, na samom početku mandata vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca Dražena Burića, objavio je 22. juna 2021. javni oglas za tri državna tužioca u Vrhovnom državnom tužilaštvu koji je i dalje aktuelan

Kao predstavnica tužilačke organizacije u TS članom 27 Zakon o državnom tužilaštvu to joj ne bi bilo dozvoljeno, iako je kandidaturu za napredovanje u Vrhovno državno tužilaštvo podnijela prije nego je birana za članicu Savjeta.

Nekoliko dana nakon toga reagovalo je Ministarstvo pravde koje je uputilo mišljenje da se kandidatura Jovićević odbaci kao nedozvoljena zbog postojanja sukoba interesa.

Pred kraj mandata, bivša vršiteljka dužnosti VDT-a Tatjana Begović je 11. januara 2024. godine zakazala sjednicu Tužilačkog savjeta na kojoj je jedna od tački dnevnog reda bila i intervjui sa prijavljenim kandidatima na oglas TS- 6/21.

Jedna od predloženih tačaka dnevnog reda XXIII sjednice Tužilačkog savjeta, koja je održana 11. januara 2023. godine, bio je i intervju sa kandidatima za izbor tri državna tužioca u Vrhovnom državnom tužilaštvu. Dnevni red je na samoj sjednici izmijenjen, što je i konstatovano u zapisniku sjednice. Bićete obaviješteni o donijetoj odluci Tužilačkog savjeta povodom ovog pitanja”, navodi se u odgovoru Tužilačkog savjeta

Uoči sjednice član TS-a Siniša Gazivoda poslao je pismo kolegama iz Savjeta gdje je iznio stav da bi bilo potrebno da to tijelo, prije intervjua, zauzme stav oko sadržine odredbe člana 27 Zakona o Državnom tužilaštvu, kojim je propisano da za vrijeme trajanja mandata u Tužilačkom savjetu član iz reda državnih tužilaca ne može biti biran u državno tužilaštvo višeg stepena ili za rukovodioca državnog tužilaštva...

Na sjednici su članovi prvo glasali da se odbije kandidatura Sanje Jovićević, ali predlog predstavnika Ministarstva pravde Aleksandra Bakrača nije dobio podršku.

Bez podrške je ostao i predlog Gazivode da se poništi oglas za tri tužilačke pozicije u VDT, pa da se raspiše novi, uz pojašnjenje da bi takva opcija bila najpravednije rješenje.

Zbog različitog tumačenja odredbe član 27 aktuelnog Zakona o državnom tužilaštvu prošle godine je reagovala i Evropska komisija, koja je u izvještaju izrazila zabrinutost povodom poštovanja te odredbe, a u slučaju kada je Tužilački savjet određivao v. d. VDT-a Tatjane Begović nakon samo nekoliko sati od podnošenja ostavke na članstvo u TS.

Bonus video: