Sudiji Jegdiću sedam mjeseci zatvora: Umjesto stranaka potpisivao zapisnike sa suđenja sa lažnim datumima ročišta

Prvostepenu presudu je donio nikšićki Osnovni sud, nakon šest i po godina suđenja, na izmaku roka zastarjelosti i velikog broja odloženih ročišta

69014 pregleda 102 reakcija 38 komentar(a)
Danilo Jegdić (arhiva), Foto: Svetlana Mandić
Danilo Jegdić (arhiva), Foto: Svetlana Mandić

Sudija podgoričkog Osnovnog suda Danilo Jegdić proglašen je krivim i osuđen na sedam mjeseci zatvora zbog krivičnog djela falsifikovanje službene isprave, odnosno zato što je umjesto stranaka potpisivao zapisnike sa suđenja sa lažnim datumima ročišta.

Prvostepenu presudu je donio nikšićki Osnovni sud, nakon šest i po godina suđenja, na izmaku roka zastarjelosti i velikog broja odloženih ročišta.

Ukoliko Viši sud ne odluči po eventualnim žalbama do septembra, to znači da presuda nikšićkog suda ne može da opstane jer će nastupiti zastara.

Optužnicu protiv Jegdića podiglo je Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici, nakon što su vještaci utvrdili da su potpisi navodne stranke u sporu falsifikovani, a predmet je delegiran u Nikšić zbog nepristrasnosti.

Sudski savjet je 15. novembra 2017. godine Jegdića suspendovao, a on je negirao optužbe koje mu se stavljaju na teret.

"U krivičnom postupku pod poslovnom oznakom K. br. 245/17, koji se vodi protiv okrivljenog J.D, zbog produženog krivičnog djela falsifikovanje službene isprave iz člana 414 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore u vezi člana 49 Krivičnog zakonika Crne Gore, sudija Sava Mušikić je dana 27.05.2024. godine donio i javno objavio odluku, kojom je J.D, zbog izvršena predmetnog krivičnog djela, osuđen na 7 (sedam) mjeseci zatvora. Stranke u postupku imaju pravo žalbe na navedenu odluku u zakonom predviđenom roku", saopštila je savjetnica za odnose sa javnošću nikšićkog Osnovnog suda Svetlana Lalović.

Bonus video: