Radulović: Tužba za pravično zadovoljenje i odgovornost zbog nedjelotvorne istrage ubistva Jovanovića

"Istraga ovog zločina je knjiški primjer nedjelotvorne", kazala je generalna sekretarka Društva profesionalnih novinara

3408 pregleda 20 reakcija 0 komentar(a)
Radulović, Foto: Boris Pejović
Radulović, Foto: Boris Pejović

Nedjelotvorna istraga ubistva osnivača i glavnog urednika lista "Dan" Duška Jovanovića ishodovala je neriješenim zločinom 20 godina nakon što je on počinjen, pa danas preostaje samo pokretanje pitanja odgovornosti i tužbi za pravično zadovoljenje, saopštilo je Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG).

"Istraga ovog zločina je knjiški primjer nedjelotvorne. U presudama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Crne Gore kao dokazi da neka istraga nije bila djelotvorna, navodi se da nije zadovoljila standarde hitnosti, temeljitosti i nezavisnosti, i nije dovela do identifikacije i kažnjavanja", navela je generalna sekretarka DPNCG Mila Radulović.

Izostanak utvrđivanja motiva i nalogodavaca zločina, kako je rekla, jasan je znak da nije bilo političke volje da on bude istražen, "a prebacivanje odgovornosti sa policijskih zvaničnika tog vremana na tužilačke i obrnuto, danas je potpuno irelevantan jer su materijalni dokazi izostali".

"Nakon ovog zločina teški napadi na novinare u Crnoj Gori koji su istraživali veze organizovanog kriminala i dijelova bivše vlasti, kretali su se uzlaznom linijom. I oni su, kao i najteži među njima –ubistvo, i danas neriješeni jer su nadležni tužioci izbjegavali profesionalno da rade svoj posao", dodaje Radulović.

Zato je, ističe, odgovornost za zločine nad novinarima prije svega na njima, "ali nažalost, najprozvaniji su penzionisani, preminuli ili nema dokaza njihovih opstrukcija."

Poručila je da zadovoljenje pravde treba tražiti pred sudom. U ovom slučaju, podsjeća, to je Ustavni sud, jer je Evropski sud za ljudska prava utvrdio da je ustavna žalba u Crnoj Gori djelotvoran pravni lijek.

"Država je već jednu izgubila – u slučaju našeg kolege Tufika Softića, gdje je Ustavni sud utvrdio kršenje prava na život zbog propusta da se sprovede djelotvorna istraga", piše Radulović.

Kazala je da DPNCG takođe pozdravlja napore Komisije za praćenje istraga napada na novinare da se kroz nagradu ili amnestiju eventualnih relevatnih svjedoka postigne napredak u istrazi, "ali dosadašnji tokovi ne ulivaju optimizam da će se bilo šta promijeniti".

"To se vidi i iz recikliranih odgovora Tužilaštva, koje su uputili svim medijima na upite o napretku istrage. Isti odgovor dobilo je i naše udruženje, koje će narednih dana objaviti tekst u kome mapira odgovornost za nerijerešno ubistvo i predlaže mjere ('solution journalism')", navodi Radulović.

"Sagovornici novinara su bivši visoki zvaničnici, članovi porodice Jovanović, vrhovni državni tužilac, civilni aktivisti a sprovodi se kroz projekat podržan od strane Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori čiji je cilj zaštita novinara", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: