Ambasada Turske: Uvredljive opaske o Turcima neprihvatljive i za žaljenje

"U potpunosi podržavamo izjave uvaženih predsjednika i premijera Crne Gore. Nadamo se da rasizam, islamofobija i ksenofobija koji prijete cijelom evropskom kontinentu, neće naći utočište u Crnoj Gori", saopšteno je iz ambasade

25976 pregleda 53 reakcija 43 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Neprihvatljive su uvredljive opaske o Turcima i Crnogorcima koje su nedavno objavljene u crnogorskim medijima, saopšteno je iz Ambasade Republike Turske, na društvenoj mreži X. Oni su kazali da je negativna upotreba termina "Turci", čak i kao istorijska referenca, za žaljenje.

"U potpunosi podržavamo izjave uvaženih predsjednika i premijera Crne Gore. Nadamo se da rasizam, islamofobija i ksenofobija koji prijete cijelom evropskom kontinentu, neće naći utočište u Crnoj Gori.

Nastavićemo da podržavamo etničku i religijsku harmoniju i toleranciju u Crnoj Gori, kao što smo i do sada", navodi se na nalogu Ambasade Republike Turske na X-u.

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević tokom govora na obilježavanju 166. godina od bitke na Grahovu, obraćajući se "bivšim vlastodršcima i njihovim pulenima",između ostalog je rekao da će sa onima koji neće da budu kao braća, nego da liče na Turke, postupati kao prema Turcima.

Povodom te izjave Više državno tužilaštvo u Podgorici je formiralo predmet, a Kovačević nakon što je dao izjavu u policiji ostao pri stavu da nije nikoga vrijeđao niti bilo kome prijetio, te da su "sve ostalo konstrukcije".

Bonus video: