Pravni tim Kneževića i Atlas grupe: Da se prenose glavni pretresi za aferu "Koverta"

Iz Pravnog tima su kazali da postoji veliko interesovanje nekoliko nacionalnih emitera koji su izjavili spremnost da uživo vrše prenos ovog suđenja, kao i direktan prenos uživo na Jutjubu.

11035 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Knežević i Stijepović u aferi "Koverta", Foto: Screenshot
Knežević i Stijepović u aferi "Koverta", Foto: Screenshot

Pravni tim Duška Kneževića i Atlas grupe tražiće od Višeg suda dozvolu za javno prenošenje glavnih pretresa za aferu "Koverta" u Višem sudu u Podgorici, saopšteno je iz Pravnog tima.

U saopštenju koje je dostavila Atlas grupa se navodi da je prvi pretres, kod sudije Nenada Vujanovića, planiran za 17. jul u devet sati, a da su sljedeća dva planirana za 18. i 20. septembar takođe u devet sati.

"Pravni tim Duška Kneževića i Atlas Grupe tražiće od Višeg suda dozvolu za javno prenošenje ovog procesa zbog velikog interesovanja domaće i strane javnosti, jer je to događaj koji je izmijenio demokratski put Crne Gore i bio presudan za pad režima Mila Đukanovića na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020. godine", ističe se u saopštenju.

Iz Pravnog tima Kneževića i Atlas grupe su kazali da postoji veliko interesovanje nekoliko nacionalnih emitera koji su izjavili spremnost da uživo vrše prenos ovog suđenja, kao i direktan prenos uživo na Jutjubu.

"Molimo zainteresovane medije da se jave našem advokatskom timu, kako bismo u molbi za izdavanje dozvole za prenos naveli i nazive emitera", kazali su iz Pravnog tima.

Oni navode da je afera "Koverta" pokrenuta nakon što je predsjednik Atlas grupe Duško Knežević 2019. godine objavio snimak na kojem se vidi kako gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću predaje 97.000 eura za finansiranje kampanje Demokratske partije socijalista (DPS), čiji je lider tada bio Milo Đukanović, uoči izbora 2016. godine.

"Optužnica protiv Stijepovića i Kneževića potvrđena je u maju 2021. godine. Postupak protiv Stijepovića dva puta je obustavljan, a sud je naveo da je njegova odbrana prihvaćena kao istinita. Treći put, u septembru 2021. godine, sud je potvrdio i taj dio optužnice", piše u saopštenju Pravnog tima.

Knežević je izručen 30. aprila Crnoj Gori iz Velike Britanije.

On se tereti za više krivičnih djela u kojima je oštetio državu za više miliona eura.

Protiv Kneževića je u Crnoj Gori podignuto više optužnica – između ostalog za organizovanje kriminalne grupe, pranje novca i zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju.

Početkom 2020. godine, podgorički Viši sud potvrdio je optužnicu protiv Kneževića u predmetu "Karbon" u kojem je navodno sa još četiri člana kriminalne grupe pričinio štetu kompaniji "Global Karbon" i pribavio protivpravnu korist od 1.942.000 eura.

Knežević je optužen i u predmetu "Aerodromi", gdje je sa direktorima njegove Atlas banke Markom Nikolićem i Dijanom Zečević, navodno Aerodrome Crne Gore oštetio za tri miliona eura.

Početak 2019. godine obilježila je afera "Koverat", kada je Knežević objavio snimak na kojem se vidi kako funkcioneru Demokratske partije socijalista (DPS) i bivšem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću predaje, kako je tvrdio, 97.500 eura.

Knežević tvrdi da su to pare za finansiranje izborne kampanje vlasti i da je to uradio u dogovoru sa liderom DPS-a i aktuelnim predsjednikom države, Milom Đukanovićem.

Bonus video: