Katnić traži da sasluša Šišmakova

Rusija mjesecima ne odgovara na zahtjeve za međunarodnu pravnu pomoć u istrazi državnog udara

65 pregleda 45 komentar(a)
Eduard Šišmakov, Foto: Facebot.ru
Eduard Šišmakov, Foto: Facebot.ru

Specijalno državno tužilaštvo priprema raspisivanje nove potjernice za ruskim državljaninom Eduardom Šišmakovim, osumnjičenim za pripremanje terorističkih napada u Podgorici.

Prema pouzdanim saznanjima "Vijesti", tužilaštvo na čijem čelu je Milivoje Katnić ponovo će od ruskog tužilaštva tražiti da saslušaju tog pripadnika ruske vojne obaveštajne službe.

Isti izvor kazao je da će specijalni tužioci tražiti od kolega iz Rusije da prisustvuju saslušanju Šišmakova.

Katnićevo tužilaštvo nedavno je utvrdilo da je Šišmakov par mjeseci prije pokušaja državnog udara u Crnoj Gori, prošlog okotbra, dobio ruski pasoš sa lažnim prezimenom Širokov.

Rusko tužilaštvo juče je saopštilo da razmatra mogućnost da pomogne Crnoj Gori u istrazi pokušaja državnog udara, prenijela je ruska agencija RIA Novosti pod oznakom hitno.

SDT je do sada od ruskih vlasti dobilo samo potvrdu da su Eduarad Širokov i Vladimir Popov njihovi državljani.

Ruske vlasti nijesu odgovarale na druge zahtjeve za međunarodnu pravnu pomoć, koji su im iz SDT-a poslati prije četiri mjeseca.

Prekjuče je ruska ambasada u Podgorici saopštili agenciji Interfaks da od crnogorskih vlasti nijesu dobijali zahtjev za pomoć u istrazi državnog udara.

Iz SDT-a “Vijestima” je objašnjeno da se međunarodna pravna pomoć ne traži preko ambasada, već u komunikaciji ministarstava pravde dviju država.

“Državno tužilaštvo Rusije u sadašnjem momentu razmatra u skladu sa utvrđenom procedurom zahtjev nadležnih organa Crne Gore o pružanju pravne pomoći u vezi sa istragom događaja o kojima je riječ u zahtjevu Crne Gore”, rečeno je RIA u informativnoj službi tužilaštva Rusije.

Katnić je ranije kazao da iza pokušaja državnog udara 16. oktobra prošle godine stoje neke ruske državne strukture.

“Na ruskim državnim organima je da ispitaju o kojim državnim strukturama se radi i da svakako pokrenu postupak za ovakva nedjela”, rekao je Katnić.

On je kao vođu organizovane kriminalne grupe koja je planirala haos ispred crnogorske Skupštine, označio Šišmakova.

Ranije je saopštio i da je pred Višim sudom dokazano da je Demokratski front bio uključen u državni udar, a da tek treba da se utvrdi da li su za organizaciju krvoprolića znali i lideri te političke grupacije Andrija Mandić i Milan Knežević.

Njih dvojica danas će biti saslušani u Specijalnom državnom tužilaštvu. Zbog pokušaja terorizma, u Podgorici je noć pred prošlogodišnje parlamentarne izbore uhapšeno 20 državljana Srbije. Lisice na ruke tada su stavljene i nekadašnjem komandantu srpske Žandarmerije Bratislavu Dikiću.

Bonus video: