Aktivisti KOD-a pušteni nakon privođenja zbog snimanja dronom

Aktivista i jedan od osnivača KOD-a, Srđan Perić, za "Vijesti" je rekao da će nastaviti da snimaju uništavanje Crne Gore, sa namjerom da učne sve korake kako bi to spriječili
7163 pregleda 4 komentar(a)
Zgrada CB Podgorica, Foto: Savo Prelević
Zgrada CB Podgorica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.09.2019. 18:29h

Članovi nevladine organizacije KOD Srđan Perić, Petar Gošović i Budislav Minić privedeni su danas zbog snimanja dronom u blizini Deponije u Podgorici.

Perić, Minić i Gošović izašli su iz podgoričkog Centra bezbjednosti nakon što je tužiteljka Romina Vlahović ocijenila da snimanjem deponije nijesu počinilli nijedno krivično djelo i za koje se gonjenje ne preduzima po službenoj dužnosti.

To je "Vijestima" saopštio jedan od prethodno uhapšenih aktivista i jedan od osnivača KOD-a, Srđan Perić.

On je za "Vijesti" rekao da će nastaviti da snimaju uništavanje Crne Gore, sa namjerom da učne sve korake kako bi to spriječili.

"Ušli smo u novu zonu apsurda, da kada snimate uništavanje koje želite da prijavite inspekciji, rukovodstvo Deponije podnosi prijave protiv vas," kazao je on.

Iz vrha Uprave policije "Vijestima" je ranije nezvanično rečeno da je trojicu aktivista KOD-a prijavio stražar u preduzeću Deponija, jer su bez dozvole snimali dronom.

"Dovedeni su u prostorije Centra bezbjednosti Podgorica i trenutno se od njih uzimaju izjave u svojstvu građana. Nemaju status lica lišenih slobode. O događaju je obaviješten nadležni tužilac", kazao je tada sagovornik iz UP.

Iz KOD-a, međutim, tvrde da su trojica njihovih aktivista snimali dronom registrovanim u Agenciji za civilno vazduhoplovstvo i da imaju sve potrebne dozvole i izjavu za izvođenje snimanja dronom.

Pojasnili su da su Perić, Minić i Gošović bili van objekta Deponije i da su pokušavali da snime mjesta na kom se, po prijavama građana, i informacijama koje KOD posjeduje, nelegalno odlažu gume i drugi krupni otpad.

Bonus video: