DPS se pravi mrtav, svi čekaju da Knežević još "otvori dušu"

DPS i tužilaštvo bez odgovora na pitanja “Vijesti” o tvrdnjama predsjednika Atlas grupe
17929 pregleda 14 komentar(a)
"Momci iz devedesetih": Fotografija Kneževića i Đukanovića koju je tim opisom predsjednik Atlas grupe postavio na Instagramu, Foto: Instagram
"Momci iz devedesetih": Fotografija Kneževića i Đukanovića koju je tim opisom predsjednik Atlas grupe postavio na Instagramu, Foto: Instagram
Ažurirano: 06.01.2019. 15:33h

Demokratska partija socijalista se za sada neće oglašavati, specijalni državni tužilac Milivoje Katnić nije odgovorio na pitanja “Vijesti”, a nijem na pozive i poruke je ostao i bivši gradonačelnik Podgorice, a sada savjetnik predsjednika Mila Đukanovića, Slavoljub Stijepović.

“Vijesti” su tražile njihove komentare, nakon što je predsjednik Atlas grupe Duško Knežević saopštio da je bio donator DPS-a, uz tvrdnje da mu je SDT prijetio i pokušao da mu smjesti umiješanost u slučaj “državni udar”.

Knežević je objavio da je sa tužiocem u septembru 2017. godine razgovorao i o porodici Đukanović i niz škakljivih tema, poput Afere Telekom i gradnje vile pod Goricom.

Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči Kneževića da je formirao kriminalnu grupu koja je godinama nezakonito sticala milionsku korist. Zatraženo je njegovo hapšenje, ali se on nalazi u Londonu.

Opozicija i nevladin sektor, na drugoj strani, zahtijevaju objašnjenja i reakciju nadležnih organa, ne očekujući, ipak, političke zemljotrese, jer, kako je izjavio programski direktor Građanske alijanse (GA) Boris Raonić, “naša javnost prelazi i preko većih afera”.

“Ovdje je zanimljivo provjeriti donacije DPS-a i da li ima ovog novca među prijavljenim. Ako se samo pogledaju vidljivi troškovi izbornih kampanja, poput reklama, promo materijala, zakupa sala... i uporede, onda se jasno da je trošeno više nego što je prijavljeno”, kazao je Raonić.

On je ocijenio da su naivna očekivanja da će SDT krenuti u akciju jer je sve to već znao.

“Sada je naravno ovo sve politički obračun, a manje pravni proces, pa će biti posla za neke nove strukture koje dođu na čelo tužilaštva”, istakao je Raonić.

Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac je kazao da ne sumnja da Knežević zna mnogo više nego što je do sada saopštio javnosti o prljavim poslovima aktuelne vlasti i vladajuće partije.

“Svakako nije novost da se DPS finansira iz crnih fondova. Samo je MANS proteklih godina podnio nekoliko krivičnih prijava sa mnoštvom dokaza na koje tužilaštvo nije reagovalo. Ipak, činjenica da Knežević još nije do kraja “otvorio dušu” upućuje na sumnju da se daleko od očiju javnosti još obavlja prljava trgovina onim što Knežević zna”, ocijenio je Milovac.

On je ocijenio da je Knežević “nezgodan svjedok sumnjivih poslova vladajuće elite, ali isto tako stoji i činjenica da nakon ovoliko vremena, nije lako raskinuti veze sa njima”:

“Knežević bi morao da odgovori na pitanje iz kojih motiva je finansirao DPS, zašto baš tu partiju i koje benefite je imao ili očekivao od toga? Da li je to prvi put da finansira DPS, ili je stalni finansijer ove partije i u kojim iznosima? Kako gleda na to da DPS nikada nije prijavio te donacije i da li zna da je to suprotno zakonu? Nažalost, u sudstvu i tužilaštvu nema ko da mu postavi ova pitanja”, ocijenio je Milovac.

Milovac je ocijenio da Kneževića apsolutno ništa, osim veza sa DPS -om i porodicom Đukanović, ne sprečava da već sjutra ispriča sve što zna i o Telekomu, A2A i ostalim sumnjivim poslovima:

“Ukoliko to ne uradi, biće to dokaz da kompletan cirkus i navodna naknadna pamet prvog čovjeka Atlas grupe nije ništa drugo do trgovina sa onima koje sumnjiči da su pokrali ovu državu i koji mu, kako kaže, smještaju aferu”. Predugo je Knežević bio “čuvar porodičnih tajni” porodice Đukanović i DPS-a, da bi taj razvod mogao uspješno da se desi bez značajnih posljedica za neku od strana. Ovo što smo do sada mogli da vidimo je tek talasanje površine cijelog mora tajni o tome na koji je način ova država brutalno pljačkana.”

Poslanik i potpredsjednik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica ocijenio je da najnovija afera pokazuje da su crni fondovi ključni faktor izbornih pobjeda DPS-a i da su “baterije na koje radi kriminalizovana izborna mašinerija DPS-a”.

“Ako DPS krije imena finansijera i donatora koji se bave prijavljenim biznisom, šta li je tek sa licima koja ih finansiraju od profita stečenog trgovinom nelegalnih proizvoda? Sad je i laicima jasno otkud i onakva navalica sirotinje sa Konika da “donira” desetine hiljada eura DPS-u”, rekao je Koprivica.

Građanski pokret URA pozvao je Katnića da konačno počne da radi svoj posao i pokrene istragu oko finansiranja DPS-a, i da odmah sasluša glavne osumnjičene Đukanovića i Stijepovića. Pokret ocjenjuje da funkcionisanju DPS-a van svih legalnih tokova, sistematski pomažu njihovi partijski vojnici u Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) i Državnoj revizorskoj instituciji (DRI).

“Ovo je najslikovitiji primjer kako se odvija afera “Snimak”, “Flomasteri i kvadrati” i mnoge druge u režiji partije koja krši zakone Crne Gore i kojoj bi da je pravne države odavno bio zabranjen rad i djelovanje”, navode iz te partije.

DF: Zašto ćuti Stanković

Iz Demokratskog fronta je juče saopšteno da je nakon Kneževićevih optužbi na račun Katnića i čelnih ljudi režima, “svakome jasno da se radi o organizovanoj kriminalnoj grupi koja je zloupotrebljavajući pravosuđe vodila i vodi montirane političke procese protiv DF-a, njegovih lidera i funkcionera”.

“Činjenica da ih je jedan od glavnih pokrovitelja režima direktno optužio da su tražili od njega da novac koji je Demokratska partija socijalista obezbijedila iz crnih izvora predstavi kao novac DF-a, predstavlja skandalozan dokaz o tokovima novca i finansiranju izbornih kampanja DPS svih ovih godina, na šta je DF ukazivao”, saopšteno je iz DF-a.

Iz te partije su pozvali vrhovnog državnog tužioca (VDT) Ivicu Stankovića da saopšti odakle su nelegalna sredstva DPS-a za kampanju 2016. godine i kakve veze ima bivši gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović sa 100.000 dolara konvertovanih u eure 12. oktobra 2016. godine, četiri dana pred održavanje parlamentarnih izbora:

“Veoma je bitno da nam odlazeći VDT saopšti i gdje su te pare završile, pošto je očigledno da Miga Stijepovića nisu smjeli saslušati jer ga štite partijski šefovi. Ovo je više nego dovoljno dokaza da Agencija za sprečavanje korupcije odmah blokira žiro-račun DPS-a i da se pred Ustavnim sudom pokrene inicijativa o zabrani rada ove kriminalne organizacije”.

Bonus video: