Interpol Crne Gore traga za 283 osobe

U 2019. godini raspisane 94 međunarodne potjernice po naredbama nadležnih sudova, dok je godinu ranije raspisano 95 potjernica
14366 pregleda 7 komentar(a)
Sjedište Interpola u Lionu (ilustracija), Foto: Shutterstock.com
Sjedište Interpola u Lionu (ilustracija), Foto: Shutterstock.com

U Interpolovoj bazi podataka trenutno postoje 283 međunarodne potjernice za licima koja potražuju pravosudni organi Crne Gore, od kojih su sve prošle kroz proces verifikacije Generalnog sekretarijata Interpola.

To je “Vijestima” saopšteno iz Uprave policije.

NCB Interpol Podgorica, u 2019. godini raspisao je 94 međunarodne potjernice po naredbama nadležnih sudova, dok je tokom 2018. godine raspisano 95 potjernica.

Na javnom internet sajtu Interpola objavljeno je osam međunarodnih potjernica za licima koja potražuju naši nadležni organi.

“Procedura za objavljivanje međunarodne potrage za licem na javnom sajtu Interpola jeste prvobitno slanje zahtjeva Generalnom sekretarijatu Interpola za izdavanje međunarodne potjernice, a zatim verifikacija odobrenja da se raspisana potraga objavi na javnom sajtu. Takva odobrenja se šalju na osnovu nacionalnih zakonskih regulativa zemalja koje šalju zahtjeve za raspis međunarodnih potjernica”, navodi se u odgovoru Uprave policije.

Tvrde da se saradnja podgoričkog Interpola sa ostalim članicama te organizacije “može okarakterisati kao veoma dobra”.

“Komunikacija je intenzivna, kako u operativnom postupanju i razmjeni operativnih podataka tako i u učešću u zajedničkim operativnim aktivnostima i projektima”, piše u odgovoru policije.

Saopštili su da su u toku 44 ekstradiciona postupka za koje još nije donijeta odluka.

“U svim predmetima međunarodnih potraga gdje su službenici Uprave policije, odnosno NCB Interpola Podgorica, locirali traženo lice u drugim državama, intenzivno se komunicira sa policijskim službama zemalja gdje je lice locirano, što u velikom broju slučajeva rezultira lišenjem slobode lica. Nakon lišenja slobode traženog lica sprovodi se ekstradicioni postupak od strane Ministarstva pravde Crne Gore, koje je od strane nadležnih organa drugih država obaviješteno da li su ispunjeni uslovi za izručenje lica”, pojasnili su.

Uprava policije i Ministarstvo pravde više puta su saopštavali da se nijesu stekli uslovi za izručenje bivšeg visokog funkcionera Demokraske partije socijalista (DPS) Svetozara Marovića i njegovog sina Miloša, osuđenih zbog zloupotrebe službenog posložaja, jer nadležni organi Srbije, gdje se nalaze na liječenju, odbijaju da dostave podatke crnogorskim institucijama.

Tvrde da su, u prethodnim postupcima kada lica nisu izručena, najčešći uzroci bile situacije u kojima je riječ o državljanima zemlje sa kojom Crna Gora nema ugovor o izručenju sopstvenih državljana ili kada kod postojećeg ugovora nisu ispunjeni svi predviđeni uslovi...

Takav slučaj je i sa biznismenom sa potjernice Duškom Kneževićem, protiv kojeg se u Crnoj Gori vodi više postupaka zbog zloupotrebe službenog položaja u privrednom poslovanju, a koji se od kraja 2018. godine nalazi u Londonu.

Međutim, u martu prošle godine Crna Gora i Velika Britanija potpisale su sporazum o izručenju sopstvenih državljana, i u Ujedinjenom Kraljevstvu se trenutno vodi sudski postupak za ekstradiciju Kneževića.

Tokom prošle godine najviše osoba izručeno iz Njemačke

U Upravi policije tvrde da je tokom 2018. godine najviše traženih lica u Crnu Goru izručeno iz Srbije, a zatim slijede Mađarska, Hrvatska i Njemačka. Tokom 2019. godine, međutim, najveći broj tih lica bio je iz Njemačke, zatim Srbije, Mađarske i Makedonije. Najviše lica lišenih slobode po međunarodnim potjernicama u Crnoj Gori u 2018. godini izručeno je Srbiji, Bosni i Hercegovini i Njemačkoj, dok je u 2019. godini najveći broj tih lica izručen Srbiji, zatim slijede Njemačka, Makedonija, Francuska i Hrvatska.

Bonus video: